Home > νέα > Οι μισθοί των Πολιτικών Μηχανικών στο δημόσιο τομέα και η υποστελέχωση Τεχνικών υπηρεσιών και Δόμησης-Αποχή μηχανικών του δημοσίου από 13 έως 17 Νοεμβρίου

Οι μισθοί των Πολιτικών Μηχανικών στο δημόσιο τομέα και η υποστελέχωση Τεχνικών υπηρεσιών και Δόμησης-Αποχή μηχανικών του δημοσίου από 13 έως 17 Νοεμβρίου

Αποχή μηχανικών του δημοσίου από 13 έως 17 Νοεμβρίου

Οι μισθοί των Πολιτικών Μηχανικών

στο δημόσιο τομέα και η υποστελέχωση

Τεχνικών υπηρεσιών και Δόμησης

Την στελέχωση του δημοσίου τομέα με μηχανικούς σε Τεχνικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δόμησης ζητούν οι μηχανικοί και αυξήσεις στους χαμηλούς μισθούς

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ αποχής από διάφορα καθήκοντά τους βρίσκονται από τη Δευτέρα 13 έως και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, οι Πολιτικοί Μηχανικοί Διπλωματούχοι Ανωτάτων Σχολών (Πολυτεχνείο) του Δημοσίου Τομέα, διαμαρτυρόμενοι για ζητήματα που τους απασχολούν, ενώ στις 17 του μηνός θα πραγματοποιήσουν πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση.

Πρόκειται για μηχανικούς που εργάζονται σε όλες τις θέσεις του δημοσίου τομέα, στις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ), σε Τεχνικές Υπηρεσίες των Περιφερειών, των Δήμων, σε Πολεοδομίες, σε Νοσοκομεία και αλλού.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, τόσο ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Σωτήρης Λαζαρίδης, με τον πρόεδρο της ΕΜΔΥΔΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Μανώλη Κολιόπουλο, την αναπληρώτρια γραμματέα της ΕΜΔΥΔΑΣ Αν. Μακεδονίας κα. Μαγδαληνή Μουστακίδου και την πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κα. Θεοδοσία Βασιλειάδου, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Δράμας. Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν επίσης και ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Απόστολος Παυλίδης.

Οι παραπάνω αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί του δημοσίου τομέα, στους χαμηλούς μισθούς για τους νεοδιοριζόμενους μηχανικούς ανωτάτων σχολών, στην υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών του δημοσίου, καθώς και στο ότι οι μηχανικοί προτιμούν τον ιδιωτικό από το Δημόσιο τομέα και παραιτούνται.

Λαζαρίδης: Υποστελέχωση υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια

Όπως τόνισε αρχικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Λαζαρίδης, «τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδία της ΕΜΔΥΔΑΣ είναι χρονίζοντα και πάγια και αφορούν κυρίως στην υποστελέχωση σε όλη την επικράτεια των Περιφερειακών Ενοτήτων Δράμας, Καβάλας και Θάσου, όπου δραστηριοποιείται το ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας».

Όπως τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, «το δεύτερο αίτημα είναι οι απαράδεκτοι μισθοί πείνας που καταβάλλονται στους μηχανικούς του δημόσιου τομέα, ειδικά στους νεοπροσλαβανόμενους αλλά και στους παλαιότερους. Το τρίτο αίτημα αφορά τον εξοπλισμό των υπηρεσιών με σύγχρονο εξοπλισμό, ο οποίος θα καθιστά αξιόπιστη και αποτελεσματική την εργασία τους».

Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, «εδώ και αρκετά χρόνια το δημόσιο έχει πάψει να είναι ελκυστικό για την απασχόληση των διπλωματούχων μηχανικών. Παρ’ όλο που έχει να προσληφθεί μόνιμος υπάλληλος στο δημόσιο τομέα πάνω από 10 χρόνια, στις τελευταίες προκηρύξεις (Κ21) έχουν προσληφθεί 1.100 ενώ έχουν υποβάλει την παραίτησή τους περίπου το 40%. Μάλιστα το 50% αυτών είναι ηλεκτρολόγοι – μηχανολόγοι, κλάδος που έχει τη μεγαλύτερη “απέχθεια” έναντι του δημοσίου».

Χαρακτηριστικά επισήμανε ο ίδιος, ότι «αυτή η μη προτίμηση των μηχανικών από το δημόσιο, αντικατοπτρίζεται από το γεγονός ότι σε πρόσφατο διαγωνισμό, οι αιτήσεις που έχουν υποβάλει μηχανικοί είναι μόνο έξι για μία θέση, σε αντίθεση με άλλες ειδικότητες, όπου οι αιτήσεις είναι 20 για μία  θέση».

Κολιόπουλος: «Μισθοί πείνας…»

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Κολιόπουλος, σημείωσε ότι «οι κινητοποιήσεις περιλαμβάνουν κυρίως αποχή από τα καθήκοντα όπως την έκδοση αδειών, τα συμβούλια Αρχιτεκτονικής ή Τεχνικά Συμβούλια, οι Επιτροπές Διαγωνισμών και άλλα».

Αναφερόμενος στα αιτήματα, ο κ. Κολιόπουλος σημείωσε ότι αυτά είναι «η στελέχωση των υπηρεσιών τόσο των Πολεοδομιών και των Τεχνικών Υπηρεσιών των Περιφερειών, των Δήμων ακόμα και των Νοσοκομείων, με μηχανικούς».

Ζήτησε επίσης να μην υπάρχει «εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, αλλά οι ισχυρές δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες και Πολεοδομίες, είναι αυτές που μπορούν να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος δομημένου και μη», ενώ ζήτησε «αύξηση των αποδοχών μας που να ανταποκρίνονται στο έργο μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μηχανικοί οι οποίοι έχουν προσληφθεί και έχουν παραιτηθεί γιατί ο μισθός ενός νέου μηχανικού ανύπαντρου, ανέρχεται στα 866 ευρώ. Είναι μισθός πείνας για ένα μηχανικό και κυρίως για το έργο που προσφέρει. Θεωρούμε ότι ένας μηχανικός που υπογράφει τα πάντα και δεν είναι ένας απλός γραμματέας, δεν μπορεί να αμείβεται με τέτοιους μισθούς».

Βασιλειάδου: «Η Δράμα δεν αποτελεί εξαίρεση»

Τέλος, η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Δράμας του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κα. Βασιλειάδου, σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι και η Δράμα δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Το βασικό πρόβλημα είναι η υποστελέχωση τόσο της Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ), όσο και των Τεχνικών Υπηρεσιών. Αυτό δημιουργεί πολύ έντονο πρόβλημα στην έκδοση αδειών, σε διάφορες εγκρίσεις υπηρεσιών, στην προκήρυξη διαγωνισμών καθώς και στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοί που είναι έξω και καθημερινά αγωνιούν για να διεκπεραιώσουν τις δουλειές τους και έρχονται σε σύγκρουση πολλές φορές με πελάτες τους λόγω των καθυστερήσεων».

Όπως επισημαίνει η κα. Βασιλειάδου, «έχουμε έρθει σε σύγκρουση πολλές φορές και το έχουμε καταστήσει σαφές στην πολιτεία ότι θα πρέπει οι υπηρεσίες αυτές να στελεχωθούν. Επίσης, υπάρχουν πολλές συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων, παραιτήσεις για λόγους του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών, λόγω του χαμηλού μισθού και προτιμούν να εργαστούν ως ιδιώτες και άλλοι να φύγουν στο εξωτερικό».

Επεσήμανε τέλος η ίδια, ότι, «πολλές φορές οι υπάλληλοι υπερβαίνουν τον εαυτό τους, αλλά αυτό δεν είναι πάντα αρκετό. Πρέπει επιτέλους κάτι να κάνει και το ίδιο το κράτος, για να λύσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης».