Home > Πρώτο Θέμα > Οι συνδέσεις του φυσικού αερίου σε οικίες και επιχειρήσεις θα πρέπει να γίνονται από αδειούχους τεχνικούς

Οι συνδέσεις του φυσικού αερίου σε οικίες και επιχειρήσεις θα πρέπει να γίνονται από αδειούχους τεχνικούς

Ο Σύνδεσμος Θερμοϋδραυλικών Δράμας για τις συνδέσεις φυσικού αερίου

Οι συνδέσεις του φυσικού αερίου

σε οικίες και επιχειρήσεις θα πρέπει

να γίνονται από αδειούχους τεχνικούς

Η Διοίκηση του Συνδέσμου Θερμοϋδραυλικών ζήτησε από τους συμπολίτες μας να έχουν εμπιστοσύνη σε πιστοποιημένους και αδειούχους τεχνικούς

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου παραχώρησε χθες το πρωί η νέα διοίκηση του Συνδέσμου Θερμοϋδραυλικών Δράμας, αναφορικά με το θέμα των νέων συνδέσεων με το δίκτυο φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε στο γραφείo του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ενώ παρέστησαν σ’ αυτήν, ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιάννης Γεωργιάδης, ο αντιπρόεδρος κ. Παύλος Κανετίδης και ο γραμματέας κ. Κώστας Μπεσλεμές.

Το θέμα της συνέντευξης, αφορούσε στην προσοχή που πρέπει να δείξουν οι συμπολίτες μας σχετικά με το ζήτημα των συνδέσεων των κατοικιών τους ή των επιχειρήσεών τους με το δίκτυο φυσικού αέριου, καθώς αυτές θα πρέπει να γίνονται μόνο από εξειδικευμένους τεχνικούς και ειδικούς που πρέπει να έχουν απαραίτητα άδεια εργοδηγού ή να είναι πιστοποιημένοι, αλλά και μέλη του Συνδέσμου Θερμοϋδραυλικών Δράμας.

Τις προηγούμενες ημέρες, η νέα διοίκηση του Συνδέσμου Θερμοϋδραυλικών, επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας και συζήτησαν μαζί του σχετικά με τα ζητήματα που τους απασχολούν. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να δοθεί και μια συνέντευξη Τύπου, σχετικά με τα ζητήματα των νέων συνδέσεων με το φυσικό αέριο.

Όπως τόνισε κατά τις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ, τα ζητήματα αυτά αφορούν τους τρόπους με τους οποίους θα γίνουν οι νέες συνδέσεις, τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές και ποιοι είναι οι κατάλληλοι τεχνικοί για να φέρουν εις πέρας μια τέτοια εργασία.

Όπως είπε ο κ. Παπαεμμανουήλ, «επειδή στην Ελλάδα  υπάρχουν άνθρωποι του τύπου… ό,τι δηλώσεις είσαι, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει και κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα στη συνέχεια. Και προκειμένου να αποφύγουμε όλα αυτά, θεωρήσαμε σκόπιμο να γίνει μια ενημέρωση προς τους Δραμινούς για τη σωστή σύνδεση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με το φυσικό αέριο». Τόνισε μάλιστα ιδιαίτερα, ότι, «εμπιστευόμαστε το Σύνδεσμο και τους επαγγελματίες που κάνουν αυτή τη δουλειά και αυτή θέλουμε να τη μεταφέρουμε και στους συμπολίτες μας».

Από αριστερά: Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Θερμοϋδραυλικών Δράμας κ. Κανετίδης, ο πρόεδρος κ. Γεωργιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπεμμανουήλ και ο γραμματέας κ. Μπεσλεμές.

Τεχνική κατάρτιση

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θερμοϋδραυλικών Δράμας κ. Γεωργιάδης, σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε την στήριξη και τη συνεργασία της πολιτείας και των υπηρεσιών για να έχουμε επιθυμητά αποτελέσματα. Εμείς σαν Σύνδεσμος Θερμοϋδραυλικών, έχουμε φροντίσει για την τεχνική μας κατάρτιση όπως και τα εμπορικά μαγαζιά του κλάδου μας, ώστε να ανταποκριθούμε σε ό,τι χρειαστεί».

Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από τους συμπολίτες μας «να έχουν εμπιστοσύνη στους Δραμινούς τεχνικούς αλλά και στα εμπορικά καταστήματα της πόλης και του κλάδου. Κακά τα ψέματα, είναι μια ευκαιρία για εμάς και ζητούμε να μας στηρίξουν. Εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε, ότι θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται από τη νομοθεσία, καθώς ο καθένας μπορεί να κάνει την εργασία αυτή με την σοβαρότητα και υπευθυνότητα που πρέπει να έχει αυτή η διαδικασία, αλλά και την ποιότητα των υλικών».

Η ασφάλεια το βασικότερο ζήτημα

Μιλώντας σχετικά με τα ζητήματα ασφάλειας, ο γραμματέας του Συνδέσμου κ. Μπεσλεμές, τόνισε ότι ο Σύνδεσμος απαρτίζεται από 52 μέλη, «όλοι πιστοποιημένοι, καταρτισμένοι και αδειούχοι τεχνικοί και υδραυλικοί».

Αναφορικά με το ζήτημα του φυσικού αερίου, είπε ότι «είναι ένα δίκτυο που θα δώσει πνοή στη Δράμα, είναι υψίστης και ζωτικής σημασίας  και  πρέπει να το στηρίξουμε σωστά και να θεωρείται δεδομένη η ασφάλεια στις εγκαταστάσεις. Η ασφάλεια είναι το βασικότερο θέμα σήμερα γι’ αυτό και απευθυνόμαστε στους πολίτες. Ζητάμε από τους καταναλωτές, να απευθύνονται σε καταρτισμένους τεχνικούς, ώστε οι εργασίες να γίνονται με τον σωστό τρόπο».

Εξήγησε ότι το φυσικό αέριο είναι ένα δίκτυο, «το οποίο ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να μας δώσει μέχρι και τον μετρητή κάνοντας την εγκατάσταση αυτή. Από εκεί και  πέρα, είναι ευθύνη του εκάστοτε ιδιοκτήτη – ένοικου της οικίας ή της επιχείρησης να κάνει την κατασκευή με αδειούχους τεχνικούς. Εκεί επεμβαίνουμε εμείς, για την εσωτερική εγκατάσταση, η οποία γίνεται από αδειούχους υδραυλικούς και παρεμφερή επαγγέλματα».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μπεσλεμές διευκρινίζει ότι, «εμείς ως τεχνικοί για να κάνουμε αυτό το έργο, θα πρέπει να έχουμε άδεια εργοδηγού και δεν μπορεί να την κάνει κανένας άλλος. Θα πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν τους ανθρώπους που βάζουν στο σπίτι τους. Θα πρέπει να γνωρίζουν αν αυτός ο άνθρωπος έχει τις κατάλληλες πιστοποιήσεις για να μπορεί να κάνει αυτό το έργο με ασφάλεια» λέει και προσθέτει ότι, «ως Σύνδεσμος έχουμε τα σήματά μας στα ρούχα μας και στα αυτοκίνητά μας και είμαστε εύκολα αναγνωρίσιμοι. Έπειτα, θα πρέπει ο καταναλωτής να ρωτήσει αν ο τεχνικός έχει την απαιτούμενη άδεια  γι’ αυτό που θα κάνει».

«Μαϊμού» τεχνικοί

Στην ερώτηση αν  υπάρχουν μαϊμού θερμοϋδραυλικοί στη Δράμα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «όχι μόνο για το δικό μας επάγγελμα, αλλά και για παρεμφερή επαγγέλματα,  υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τις απαραίτητες άδειες και κυρίως τις απαραίτητες γνώσεις. Και γίναμε μάρτυρες όλοι ενός συμβάντος πριν από λίγο καιρό στις Σέρρες. Εμείς ως Σύνδεσμος, έχουμε φροντίσει να καταρτίσουμε τα μέλη μας, να τα ενημερώσουμε και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τη ΔΕΔΑ ώστε να ξέρουμε τις λεπτομέρειες που προβλέπονται για να είμαστε όσο μπορούμε και όσο απαιτείται από τη νομοθεσία, σωστοί απέναντι στους πολίτες».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι, «το φυσικό αέριο είναι ένα δίκτυο καινούριο και επειδή δεν θέλουμε να δούμε ανθρώπους μη πιστοποιημένους να ασχολούνται μ’ αυτό, γιατί είναι κάτι που μπορεί να εκθέσει και τις υπηρεσίες και εμάς ως κλάδο, γι’ αυτό θέλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας».

Τόνισε ακόμα ότι, «οι κίνδυνοι μπορεί να είναι πολλοί. Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, αν δεν γίνουν κάποιες εργασίες όπως πρέπει να γίνουν, ο πάροχος δεν δίνει φυσικό αέριο. Επομένως και ο πάροχος ελέγχει τις εργασίες αυτές. Κατά τα άλλα, θα  πρέπει να πούμε ότι το φυσικό αέριο είναι ένα απόλυτα ασφαλές καύσιμο, αρκεί να γίνουν όλα από αδειούχους τεχνικούς και δεν θέλουμε να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο».

Τέλος, στο σημείο αυτό ο κ. Μπεσλεμές συμπλήρωσε ότι «σε κάθε έργο εμείς υπογράφουμε μια υπεύθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης εργασιών και έχουμε και την αστική ευθύνη του έργου. Ουσιαστικά, δίνουμε εγγύηση αυτού του έργου και έχει αξία γιατί με καθιστά να κάνω σωστά το έργο και υπογράφω ότι το κάνω σωστά».