Home > νέα > Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και οι συνδυασμοί που διεκδικούν τους πέντε Δήμους στην Π.Ε. Δράμας ► Δεκαέξι υποψήφιοι δήμαρχοι για τους πέντε Δήμους του Νομού Δράμας

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και οι συνδυασμοί που διεκδικούν τους πέντε Δήμους στην Π.Ε. Δράμας ► Δεκαέξι υποψήφιοι δήμαρχοι για τους πέντε Δήμους του Νομού Δράμας

Έκλεισε τα μεσάνυχτα η κατάθεση των συνδυασμών

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι

και οι συνδυασμοί που διεκδικούν

τους πέντε Δήμους στην Π.Ε. Δράμας

► Δεκαέξι υποψήφιοι δήμαρχοι για τους πέντε Δήμους του Νομού Δράμας

► Οι υποψήφιοι στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ τα ψέματα, που λέει και ο θυμόσοφος λαός μας. Πλέον, όσοι υποψήφιοι δήμαρχοι και συνδυασμοί μπόρεσαν να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους στο Πρωτοδικείο, μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 31 Αυγούστου 2023, λογικά θα είναι και υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Και λέμε λογικά, γιατί την τελική ανάδειξη των συνδυασμών θα ανακοινώσουν επίσημα τα κατά τόπους Πρωτοδικεία στις 10 Σεπτεμβρίου 2023, μετά από τον σχετικό έλεγχο που θα γίνει, για το αν πληρούν τα τελικά κριτήρια συμμετοχής τους στις εκλογές. Για οποιοδήποτε τυπικό λόγο, μπορεί η κατάθεσή τους να αποδειχθεί άκυρη και να αποκλειστούν.

Αν και πλέον από σήμερα θεωρούνται εν δυνάμει υποψήφιοι όλοι όσοι έχουν καταθέσει συνδυασμούς, εντούτοις η τελική ευθεία στο δρόμο προς την κάλπη, θα είναι στις 10 Σεπτεμβρίου.

Πενταετής θητεία και πώς ψηφίζουμε

Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει ο «Π.Τ.», σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, η επόμενη θητεία των δημάρχων και των περιφερειαρχών θα είναι πενταετής και έτσι αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον, εκτός και αν αλλάξει κάτι.

Όσον αφορά το πώς ψηφίζουμε, θα πρέπει να πούμε ότι στα ψηφοδέλτιο των υποψηφίων συνδυασμών για το Δήμο Δράμας βάζουμε μέχρι και τέσσερις σταυρούς, ενώ στους υπόλοιπους Δήμους (Δοξάτου, Κ. Νευροκοπίου, Παρανεστίου και Προσοτσάνης) βάζουμε μέχρι και τρεις σταυρούς.

Αριθμός δημοτικών συμβούλων

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μετά από την απογραφή του πληθυσμού του 2021, αλλάζει και ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων σε όλους τους Δήμους. Έτσι, στο Δήμο Δράμας οι δημοτικοί σύμβουλοι αυξάνοντα κατά δύο και από 33 γίνονται 35, ενώ σε όλους τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού Δράμας, μειώνονται κατά δύο.

Γίνεται γνωστό επίσης, ότι, φέτος καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε για μία και μοναδική φορά, τις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων . Όπως ίσχυε έως τότε, έτσι και στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων.

Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 200 κατοίκους εκλέγουν μονομελές όργανο, τον πρόεδρο της κοινότητας. Δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ 201 και 2000 κατοίκων εκλέγουν τριμελές συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και συνδυασμοί

Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας περιλαμβάνει συνολικά πέντε Δήμους, στους οποίους τη θέση του δημάρχου διεκδικούν δεκαέξι υποψήφιοι δήμαρχοι.

Ο «Π.Τ.» δημοσιεύει σήμερα εδώ τα ονόματα όλων των υποψηφίων δημάρχων που έχουν ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσουν το Δήμο τους καθώς και το όνομα του συνδυασμού τους. Θα πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι, οι υποψήφιοι που αναφέρονται παρακάτω, είναι μετά από ανακοινώσεις των ιδίων και δεν γνωρίζουμε ποιος κατέθεσε ή όχι αίτημα στην αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 31 Αυγούστου.

Και επίσης, τα επίσημα τελικά ονόματα και συνδυασμοί, θα ανακοινωθούν από τα Πρωτοδικεία στις 10 Σεπτεμβρίου μετά από σχετικό έλεγχο.

Δήμος Δοξάτου

Κυριακή Παπαζώτου «συνΕργάζομαι», νυν αντιδήμαρχος του Δήμο Δοξάτου.

Γιώργος Βογιατζής «Πορεία Ανάπτυξης και Δημιουργίας» για πρώτη φορά υποψήφιος.

Να αναφέρουμε εδώ ότι, ο πρώην δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης, αποσύρθηκε τελικά από την κούρσα, ενώ όλοι οι υποψήφιοι από τις εκλογές του 2019, εντάχθηκαν στις δύο παραπάνω παρατάξεις ή αποχώρησαν.

Δήμος Δράμας

Χριστόδουλος Μαμσάκος «Ενώνουμε τη Δράμα», νυν δήμαρχος Δράμας διεκδικεί τρίτη θητεία.

Κυριάκος Χαρακίδης «Πόλη+Ζωή».  Είχε διατελέσει παλαιότερα δήμαρχος Δράμας και για χρονικό διάστημα βουλευτής.

Παρθένα Κιόρτεβε «Project για τη Δράμα». Η πρώτη γυναίκα στο Δήμο Δράμας που τίθεται επικεφαλής παράταξης και διεκδικεί για πρώτη φορά το δημαρχιακό θώκο.

Γιώργος Μήτρου «Λαϊκή Συσπείρωση». Μια από τις παλαιότερες δημοτικές παρατάξεις.

Κοσμάς Καλαηδόπουλος «Προοπτική για τη Δράμα». Έλαβε μία έδρα στις εκλογές του 2019 για πρώτη φορά.

Γιώργος Παπαδόπουλος «Επανεκκίνηση για τη Δράμα». Ο κ. Παπαδόπουλος υπήρξε αντιδήμαρχος κατά την πρώτη θητεία του δημάρχου κ. Μαμσάκου, ενώ το 2019 είχε εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος και χρημάτισε αντιπεριφερειάρχης Δράμας. Δημιούργησε δική του παράταξη και διεκδικεί το δημαρχικό θώκο για πρώτη φορά.

Επίσης, η μέχρι τέλους 2023 δημοτική παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» με επικεφαλής τον Στέργιο Ηλιόπουλο αποσύρεται από τη διεκδίκηση του Δήμου Δράμας, και τίθεται επικεφαλής παράταξης για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Δήμος Κ. Νευροκοπίου

Γιάννης Κυριακίδης «Κίνηση Νέων». Νυν δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου, είχε εκλεγεί για πρώτη φορά το 2019.

Ελευθέριος Ταμπουρίδης «Μαζί για το Δήμο Νευροκοπίου Διεκδικούμε – Δημιουργούμε». Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Νευροκοπίου.

Γιώργος Θεοδωρίδης «Νέα Εποχή». Διεκδικεί για δεύτερη φορά το Δήμο Κ. Νευροκοπίου και δημοτικός σύμβουλος.

Γιάννης Κεσκίνογλου «Νέο Ξεκίνημα για το Λεκανοπέδιο». Ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Ν. Δράμας και του Σωματείο Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Ν. Δράμας, διεκδικεί το Δήμο Κ. Νευροκοπίου για πρώτη φορά.

Δήμος Παρανεστίου

Αναστάσιος Καγιάογλου «Τόπος να Ζω». Είχε εκλεγεί δήμαρχος Παρανεστίου για πρώτη φορά το 2019.

Νικόλαος Ματζαρίδης «Εντιμότητα και Ελπίδα». Διεκδικεί για πρώτη φορά το Δήμο Παρανεστίου.

Δήμος Προσοτσάνης

Θεόδωρος Αθανασιάδης «Δύναμη Δημιουργίας». Υπήρξε παλαιότερα δήμαρχος Σιταγρών, ενώ δήμαρχος Προσοτσάνης εκλέχθηκε το 2019.

Ιωάννης Τσαουσίδης «Δήμος για Όλους – Πρώτα ο Πολίτης», διεκδικεί το Δήμο για πρώτη φορά, ενώ η παράταξή του συνενώθηκε πριν από λίγες μέρες με αυτήν του κ. Μιχάλη Ηλιάδη, που ήταν επίσης υποψήφιος δήμαρχος.

Περιφερειακές εκλογές ΑΜΘ

Όσον αφορά την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και εδώ μειώνονται οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι και από 51 που είναι σήμερα, θα μειωθούν στους 45.

Στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, οι παρατάξεις παραμένουν οι ίδιες, ενώ έχουμε αλλαγές στους επικεφαλής εκτός από την παράταξη του κ. Μέτιου που ήδη διοικεί την Περιφέρεια και του κ. Τοψίδη, που είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Χρήστος Μέτιος, «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση». Διεκδικεί τρίτη θητεία και στηρίζεται επίσημα από τη Νέα Δημοκρατία.

Χριστόδουλος Τοψίδης, «Περιφερειακή Σύνθεση». Κατέρχεται για δεύτερη φορά και είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Δαμιανός Καγγελίδης, «Μαζί για την Αλλαγή». Στηρίζεται επίσημα από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και είναι ο πρώτος Δραμινός που αναλαμβάνει επικεφαλής περιφερειακής παράταξης. Ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο Ν. Δράμας. (Πρώην επικεφαλής ο κ. Κ. Σημιτζής από την Καβάλα).

Στέργιος Ηλιόπουλος, «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία». Από επικεφαλής παράταξης στο Δήμο Δράμας, μεταπήδησε στην Περιφέρεια ΑΜΘ, και είναι ο δεύτερος Δραμινός που τίθεται επικεφαλής περιφερειακής παράταξης. (Πρώην επικεφαλής ο κ. Κ. Κατσιμίγας από την Κομοτηνή).

Διονύσης Κλάδης, «Λαϊκή Συσπείρωση». Η παράταξη στηρίζεται επίσημα από το ΚΚΕ και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ υπήρξε και υποψήφιος ευρωβουλευτής.