Home > Πρώτο Θέμα > Όλα έτοιμα στη Δράμα για το άνοιγμα των σχολείων για τη Γ’ Λυκείου -Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας

Όλα έτοιμα στη Δράμα για το άνοιγμα των σχολείων για τη Γ’ Λυκείου -Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας

Δηλώσεις του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας στον «Π.Τ.»

Όλα έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων

για τη Γ’ Λυκείου στη Δράμα

► Τι θα γίνει αν υπάρξει ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού σε σχολείο

και τι προβλέπεται από την εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ φαίνεται πως είναι στη Δράμα, για το άνοιγμα των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου. Όπως είναι γνωστό, με εντολή του Υπουργείου Παιδείας, την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσουν μόνοι οι τάξεις της Γ΄ Λυκείου σε όλη τη χώρα όπως και στη Δράμα, ενώ από τη μεθεπόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 18 Μαΐου, πρόκειται να λειτουργήσουν οι υπόλοιπες τάξεις Λυκείου και τα Γυμνάσια. Προς το παρόν πάντως, δεν υπάρχει καμιά επίσημη ανακοίνωση για το τι θα γίνει με τα Δημοτικά σχολεία ανά την επικράτεια.

Σε δηλώσεις του χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Δράμας κ. Σπυρίδων Κιουλάνης, επισημαίνει ότι «όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα τα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου και στη συνέχεια από 18 τρέχοντος, θα ακολουθήσουν οι άλλες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια».

KIOYLIANIS

Στην ερώτηση αν έχουν γίνει όλες οι σχετικές ετοιμασίες, ο κ. Κιουλάνης τονίζει ότι «έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα για τη διαμόρφωση των θρανίων εντός των τάξεων και είμαστε σε μια συνεχή διαδικασία για την τελικά εικόνα της τάξης».

Στην ερώτηση αν γνωρίζει πόσοι καθηγητές και μαθητές θα εμφανιστούν τελικά, ο κ. Κιουλάνης απαντάει ότι «αυτό σήμερα ακόμα δεν είναι γνωστό, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει. Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα με υπεύθυνη δήλωση του γονέα να μην πάει ο μαθητής στο σχολείο, αλλά αυτό θα φανεί τελικά στην πορεία τις επόμενες ημέρες».

Τις τελευταίες ημέρες, υπήρξε η εκφρασμένη πρόθεση της υπουργού Παιδείας, ώστε τα μαθήματα να αναμεταδίδονται ζωντανά – live από πλατφόρμα του διαδικτύου, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν το μάθημα και μαθητές που δεν θα μπορέσουν για κάποιους λόγους να πάνε στο σχολείο.

Για το θέμα αυτό, ο κ. Κιουλάνης σημείωσε πως την Πέμπτη, «είχαμε μια τηλεδιάσκεψη οι διευθύνσεις της χώρας με την υπουργό και την υφυπουργό Παιδείας κα το ρωτήσαμε αυτό ως θέμα. Μας απάντησαν ότι αυτό προς το παρόν είναι ένα θέμα το οποίο το επεξεργάζονται ακόμα και κατά συνέπεια αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ως εντολή κάτι τέτοιο, εκτός αν προκύψει κάτι στη συνέχεια».

Αναφορικά με την περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων κορωνοϊού σε μαθητές ή καθηγητές, ο κ. Κιουλάνης σημείωσε ότι «ισχύει ό,τι ισχύει σύμφωνα με τις εντολές του ΕΟΔΥ, θα υπάρχει ιχνηλάτηση, θα ελεγχθούν όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες». Όπως μάλιστα είπε ο κ. Κιουλάνης, «θα υπάρχει ένας εκπαιδευτικός υπεύθυνος σε κάθε σχολείο, θα ενημερώνεται για τέτοια θέματα και ανάλογα θα γίνεται ότι πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις εντολές του ΕΟΔΥ».

Τέλος, ο κ. Κουλάνης σημειώνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ότι «πρόκειται για μια απόφαση του Υπ. Παιδείας και αυτό που κάνουμε εμείς, οι διευθύνσεις και τα σχολεία, είναι να εφαρμόζουμε τις εντολές αυτές για το πώς θα λειτουργήσουν και τις εφαρμόζουμε κατά γράμμα, ώστε να κάνουμε την εκπαιδευτική διαδικασία να κυλήσει ομαλά και λιγότερο ανώδυνα για όλους μας. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν κανονικά και μέχρι τότε θα δούμε τι άλλο θα υπάρξει».

Τι προβλέπουν οι οδηγίες του Υπ. Παιδείας

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε στο Υπ. Παιδείας σε σχέση με τη λειτουργία των σχολείων, προβλέπεται να υπάρχει ένας υπεύθυνος εκπαιδευτικός για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος σε κάθε σχολική μονάδα, μαζί με τον αναπληρωτή του. Ο υπεύθυνος θα ενημερώνει σχετικά με ύποπτο κρούσμα όλο το προσωπικό.

Κατά την περίπτωση που μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη, θα πρέπει αυτός να φοράει μάσκα και να οδηγείται σε εδικό καλά αεριζόμενο χώρο απομόνωσης που έχει προβλεφθεί σε κάθε σχολική μονάδα. Στη συνέχεια ειδοποιείται ο γονέας ή κηδεμόνας για να παραλάβει το μαθητή, κατά προτίμηση με μάσκα.

Επίσης, θα ζητείται άμεσα ιατρική αξιολόγηση.  Σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον ο μαθητής εμφανίσει συμπτώματα, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα το μοριακό διαγνωστικό τεστ. Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο μαθητής παραμένει στο σπίτι του με μάσκα σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο σε απόσταση από τους συγκατοίκους του.

Αν το τεστ βγει θετικό, ενημερώνεται άμεσα η εκπαιδευτική μονάδα και ο ΕΟΔΥ και ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται από αυτόν, ενώ γίνεται διερεύνηση και ιχνηλάτηση των πιθανών επαφών του κρούσματος (εκπαιδευτικοί, μαθητές στην ίδια τάξης, συμμαθητές σε εργαστήριο κτλ.).

Οι μαθητές ή το προσωπικό που νόσησαν, θα επιστέψουν στο σχολείο – πέρα από τις 14 ημέρες της καραντίνας – μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων και την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι συμμαθητές του τμήματος θα απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέψουν μετά από 10 ημέρες.