Home > νέα > Δράμα: Ασυνείδητοι πολίτες πετάνε κλαδιά και χόρτα σε κάδους ανακύκλωσης-Κυριακίδης στον «Π.Τ.» : «Καθαρίζουμε συνέχεια χωματερές και ετοιμάζουμε νέα πρόστιμα»

Δράμα: Ασυνείδητοι πολίτες πετάνε κλαδιά και χόρτα σε κάδους ανακύκλωσης-Κυριακίδης στον «Π.Τ.» : «Καθαρίζουμε συνέχεια χωματερές και ετοιμάζουμε νέα πρόστιμα»

Δηλώσεις του αντιδημάρχου Καθαριότητας στον «Π.Τ.»

Ασυνείδητοι πολίτες πετάνε κλαδιά

και χόρτα σε κάδους ανακύκλωσης

Κυριακίδης: «Καθαρίζουμε συνέχεια χωματερές και ετοιμάζουμε νέα πρόστιμα»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΘΕΜΑ δεν είναι η συμμόρφωση ενός ή πολλών συνδημοτών μας, αλλά η ανάγκη κατανόησης για την περισυλλογή των απορριμμάτων, που επιβαρύνουν το Δήμο, άρα όλους μας. Στο κάτω – κάτω, το να συμμορφώνεται κάποιος με νόμους και κανονισμούς και να τους ακολουθεί, αφορά μια ευνομούμενη πολιτεία.

Η συγκέντρωση των απορριμμάτων όμως, πέρα από κανόνες και νόμους, αφορά όλους μας για πολλούς λόγους: λόγοι δημόσιας υγείας, αλλά πάνω απ’ όλα, λόγοι οικονομικοί που αφορούν όλους εμάς.

Η περισυλλογή των απορριμμάτων, είτε αυτά είναι ανακυκλώσιμα είτε σύμμεικτα, είναι μια υπηρεσία με ανταποδοτικό τέλος. Που σημαίνει ότι πληρώνουμε το γνωστό τέλος καθαριότητας μέσω του λογαριασμού ρεύματος προς το Δήμο, ο οποίος το χρησιμοποιεί γι’ αυτό τον σκοπό.

Η λογική πως, εφόσον πληρώνω θα κάνω ότι θέλω και ο Δήμος οφείλει να τα μαζεύει, δεν ισχύει στην περίπτωση αυτή. Γιατί, αν δεν ανακυκλώνουμε σωστά, αν πετάμε όπου βρούμε κλαδιά και σύμμεικτα και αν γεμίζουμε τον τόπο μας με παράνομες χωματερές, αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους συγκέντρωσης των απορριμμάτων, μεγαλύτερη διαδικασία, περισσότερα κιλά και άρα μεγαλύτερο κόστος στην απόρριψή τους στους ΧΥΤΑ κτλ. Και σταδιακά σημαίνει και αύξηση των τελών καθαριότητας. Πρόκειται για μια αλυσίδα χωρίς τέλος, και αν δεν ακολουθηθεί σωστά, τότε σπάζει ο κρίκος και όλα πάνε στράφι.

kadoi2

Ο λόγος, για το απόγευμα της Τετάρτης επί της οδού Παπανδρέου. Συμπολίτης μας, αφού κλάδεψε κάποιο δέντρο ή έκανε εργασίες καθαριότητας με χόρτα σε κάποιο σημείο, προτίμησε να πάρει τον μπλε κάδο ανακύκλωσης που βρήκε μπροστά του, να τον μεταφέρει εκεί  που ήθελε και να πετάξει μέσα σ’ αυτόν κλαδιά και χόρτα. Και αν μη τι άλλο, δεν γύρισε και τον μπλε κάδο στην αρχική του θέση. Οι φωτογραφίες δείχνουν χαρακτηριστικά το μέγεθος της αδιαφορίας.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι την επόμενη μέρα, αντί ο μπλε κάδος με τα ανακυκλώσιμα να συλλεχθεί από το αντίστοιχο απορριμματοφόρο, όλος μαζί συλλέχθηκε από το απορριμματοφόρο με τα σύμμεικτα και πήγαν όλα για πέταμα στον ΧΥΤΑ Σερρών.

Κυριακίδης: Τεράστιο πρόβλημα με χόρτα και κλαδιά

Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε χθες με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Κυριακίδη, ο οποίος σημείωσε ότι «αυτή την εποχή αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα, όσον αφορά χόρτα και κλαδιά. Ειδικότερα στα χωριά του Δήμου, το φαινόμενο είναι σε έξαρση αυτή την περίοδο, καθώς αυξάνει και τον όγκο των σκουπιδιών, γεμίζουν οι κάδοι με αποτέλεσμα κάπου να ξεχειλίζουν. Είναι ρητή η απαγόρευση να μην ρίχνουμε κλαδιά και χόρτα σε κάδους, ούτε στα σύμμεικτα του πράσινου κάδου, και κυρίως φυσικά ούτε στους μπλε κάδους. Αν τα ρίχνουμε στους μπλε κάδους πρόκειται για έγκλημα, καθώς ότι ανακυκλώσιμο υλικό υπάρχει εκεί πάει άχρηστο».

kadoi1

Όπως λέει ο ίδιος, «μπορούν οι συμπολίτες μας, σε μια συνεννόηση με την υπηρεσία πρασίνου, να πηγαίνει η υπηρεσία και να τα περισυλλέγει ανάλογα, μετά από ραντεβού».

Χωματερές

Μεγάλο πρόβλημα επίσης οι αυτοσχέδιες και παράνομες χωματερές που δημιουργούν οι κάτοικοι. Αυτό που λέει ο κ. Κυριακίδης, είναι ότι «αυτή την περίοδο καθαρίζουμε μερικές χωματερές, όπως στον περιφερειακό για Ξηροπόταμο, στην γέφυρα για Αμπελάκια όπου θα κλείσουμε εκεί και τις εισόδους για να μην μπορεί κάποιος να μπαίνει να πετάει σκουπίδια. Θα πρέπει να αναφέρω εδώ ότι βρέθηκαν και στοιχεία κάποιου, ο οποίος τα πέταξε, καλέσαμε την Αστυνομία να καταγράψει το γεγονός και περιμένουμε την εισήγηση της Αστυνομίας».

Ο κ. Κυριακίδης μιλάει για ένα άλλο περιστατικό στην Καλλίφυτο, όπου κάποιος άλλος πέταξε οικοδομικά υλικά στο δρόμο από Καλλίφυτο προς Πανόραμα και για κακή του τύχη άφησε το χαρτί μετακίνησης που είχε. Δόθηκαν τα στοιχεία στην Αστυνομία, η οποία ετοιμάζει την εισήγησή της για να επιβληθούν τα πρόστιμα.

Όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, «δυστυχώς ο κόσμος δεν αλλάζει εύκολα τη νοοτροπία του και συνεχίζει να δημιουργεί χωματερές σε διάφορα σημεία». Και μια απ’ αυτές είναι και αυτή που καθαρίστηκε προ ημερών εκεί δίπλα στους κοινωνικούς λαχανόκηπους της Δράμας, όπου πολλοί πετούν σκουπίδια πλάι στο δρόμο.

Επισημαίνεται ότι πρόσφατα καθαρίστηκε μια μεγάλη χωματερή στα Κουδούνια, σε συνεργασία με τον πρόεδρο των Κουδουνίων, και ο χώρος αναμένεται να περιφραχθεί.

Τέλος, ο κ. Κυριακίδης κάνει έκκληση στους συνδημότες μας, ότι εντοπίζουν  να το αναφέρουν στην υπηρεσία και μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει κάποια πρόοδο αυτό το θέμα.

Σε διαδικασία τα «Πράσινα Σημεία»

Αναφορικά με τα «Πράσινα Σημεία» και απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, ο αντιδήμαρχος Καθαρισμού σημειώνει ότι ενώ η κατάθεση προτάσεων για χρηματοδότηση προς τους Δήμους ήταν μέχρι τέλος Απριλίου, εξαιτίας της καραντίνας του κορωνοϊού πήραν νέα παράταση.

Όπως εξηγεί, ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου διαμορφώνει την πρόταση του Δήμου για τα «Πράσινα Σημεία», η οποία σύντομα θα κατατεθεί προς έγκριση χρηματοδότησης.