Home > Νέα > Ομόφωνο Ψήφισμα για το θάνατο του Βασιλείου Άτσαλου-Σιγή ενός λεπτού από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Ομόφωνο Ψήφισμα για το θάνατο του Βασιλείου Άτσαλου-Σιγή ενός λεπτού από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Σιγή ενός λεπτού από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Ομόφωνο Ψήφισμα

για το θάνατο

του Βασιλείου Άτσαλου

 

 

ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση το απόγευμα της Δευτέρας 1 Απριλίου το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, εξέδωσε ψήφισμα για το θάνατο του Δραμινού επιστήμονα και καθηγητή Βασιλείου Άτσαλου.

Στην αρχή της τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, ο πρόεδρος του σώματος κ. Γασπαράκης, ζήτησε να αναγνωστεί ψήφισμα για το θάνατο του Βασιλείου Άτσαλου, το οποίο ανέγνωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας κ. Δεβρίκης. Αφού το σώμα ψήφισε ομόφωνα, στη συνέχεια υπήρξε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη του.

Ο Βασίλης Άτσαλος ήταν Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδικευμένος στην Παλαιογραφία, με καταγωγή από τα Κοκκινόγεια και δημότης Δράμας.

Όπως τόνισε ο κ. Δεβρίκης, «Ο Βασίλης Άτσαλος προσέφερε για σαράντα και πλέον χρόνια αξιολογότατο διδακτικό έργο, στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μεταξύ των άλλων, εκτός από τα Πανεπιστημιακά συγγράμματα και τα Σχολικά εγχειρίδια για τον Λουκιανό, του οφείλουμε και την Επιμέλεια και τον συντονισμό πολυμελούς ομάδας συνεργατών, της μετάφρασης, από τα γαλλικά στα ελληνικά, του μνημειώδους “Λεξικού της ελληνικής και ρωμαϊκής μυθολογίας”, του Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Pierre Grimal (1991).

Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποτίεται φόρος τιμής σε έναν διακεκριμένο συνδημότη μας και λαμπρό επιστήμονα. Έναν άνθρωπο που παρά την πολύχρονη απουσία του από την πόλη της καταγωγής του , ποτέ δεν έπαψε να την αγαπά και να δείχνει το ενδιαφέρον του για αυτήν. Ενδιαφέρον θερμό και ανυπόκριτο που δεν τον νόθευσε ποτέ κανένας προσωπικός υπολογισμός ή ιδιοτέλεια. Η πόλη της Δράμας οφείλει στο Βασίλη Άτσαλο πολλά, ιδίως για την ιδέα και την επιτυχημένη πραγματοποίηση των Επιστημονικών Συναντήσεων χάρη στις οποίες η Δράμα ξαναβρήκε την «χαμένη» ιστορία της.

Η αγάπη του για την ιστορία της περιοχής αποδείχθηκε και από την άοκνη διαχρονικά προσπάθεια που κατέβαλε για την επιστροφή των ελληνικών χειρόγραφων, που οι Βούλγαροι αφήρεσαν το 1917 από τις Βυζαντινές Μονές του Τιμίου Προδρόμου Σερρών και της Παναγίας της Αχειροποιήτου του Παγγαίου, της Επονομαζόμενης «Κοσίνιτσης» ή «Εικοσιφοίνησης» τα οποία σήμερα απόκεινται στο ερευνητικό κέντρο Ivan Duitsev».

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

[Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο του συμπατριώτη μας Βασιλείου Άτσαλου, ο οποίος συνείσφερε αφειδώς τις γνώσεις του, τις οργανωτικές ικανότητες και το επιστημονικό του κύρος, για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας αλλά και την επιστροφή των ελληνικών χειρόγραφων συμβάλλοντας με την σοφία του στη διαμόρφωση μιας αυθεντικής δραμινής συνείδησης. Η Δράμα και οι Δραμινοί θα τον θυμόμαστε πάντα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον διακεκριμένο συνδημότη μας και λαμπρό επιστήμονα του Δήμου μας αποφασίζει ομόφωνα:

– Να παραστεί ο Δήμαρχος Δράμας και αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου στην εξόδιο ακολουθία που θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα την Τρίτη 02 Απριλίου 2024.

– Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

– Να καταθέσει αντί στεφανιού χρηματικό ποσό στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δράμας εκ μέρους του Δήμου Δράμας σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας.

– Να εκφράσει με επιστολή τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.]