Home > Πρώτο Θέμα > Ουραγός στην ανάπτυξη η Δράμα στην ΠΑΜΘ  Αναγκαιότητα να δοθούν κίνητρα στην Π.Ε. Δράμας για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας

Ουραγός στην ανάπτυξη η Δράμα στην ΠΑΜΘ  Αναγκαιότητα να δοθούν κίνητρα στην Π.Ε. Δράμας για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας

Ουραγός στην ανάπτυξη η Δράμα στην ΠΑΜΘ

 Αναγκαιότητα να δοθούν κίνητρα

στην Π.Ε. Δράμας για επενδύσεις

και δημιουργία θέσεων εργασίας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Ενότητα της Δράμας, αλφαβητικά μπορεί να αναφέρεται πρώτος στο σύνολο των πέντε Π.Ε. στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, παρ’ όλα αυτά είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, σχεδόν σε όλα.

Η Δράμα, είναι η ουραγός Π.Ε. της Περιφέρειας ΑΜΘ, σχεδόν σε όλα, ασχέτως αν μπορεί να υπερηφανεύεται για το Παρθένο Δάσος Φρακτού για παράδειγμα, ή για μέρος του ποταμού Νέστου στην επικράτειά της. Μπορεί ακόμα να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη έκταση δασών σε όλη τη χώρα, ασχέτως αν δεν μπορεί να την εκμεταλλευτεί όπως, ίσως, θα έπρεπε.

Η Δράμα, μπορεί ακόμα να είναι υπερήφανη για τη διοργάνωση – σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο – του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, με τις δύο καλύτερες ταινίες να μπαίνουν στην αντίστοιχη λίστα των Όσκαρ της Ακαδημίας Κινηματογράφου Δράμας, όμως αυτό κατακτήθηκε με έναν ιδιαίτερα τεράστιο αγώνα των ανθρώπων που ασχολήθηκαν, αν και τα πρώτα χρόνια, είχαν βρεθεί πολλοί καλοθελητές να της το αρπάξουν κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια και να το πάνε δια παντός στην Αθήνα.

Η Δράμα, μπορεί να είναι υπερήφανη ότι διαθέτει το μοναδικό Χιονοδρομικό Κέντρο στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, όμως είναι αδύνατον να το εκμεταλλευτεί όπως πρέπει, γιατί αρκετοί παλαιότερα, δεν φρόντισαν να τα κάνουν όλα νόμιμα, ή να ρίξουν χρήμα για να αναπτυχθεί!

Αν και μπορεί να μην έχει η Δράμα θάλασσα ώστε να αναπτύξει μια αντίστοιχη τουριστική κίνηση, μπορεί όμως να μιλάει για τον εναλλακτικό ή χειμερινό τουρισμό που θα μπορούσε να αναπτύξει, που όμως τελικά εδώ και χρόνια συζητάει για να αναπτύξει.

Η Δράμα έχει και κρασιά, αμπελοκαλλιέργειες και οινοποιία, των οποίων τις δυνατότητες ανάπτυξης σε επίπεδο τοπικής οικονομίας, πολιτισμού και ιστορίας έχει ανακαλύψει τελευταία και όντως προσπαθεί ιδιαίτερα πάνω σ’ αυτόν τον τομέα.

Η Δράμα έχει ακόμα αρκετές χάρες, που όμως για κάποιο λόγο, που δύσκολα μπορεί να εξηγήσει κανείς γιατί, αυτές παραμένουν κρυφές!

Τι δεν έχει η Δράμα;

Αρκούν όμως όλα τα παραπάνω και μερικά ακόμα, ώστε η Δράμα να βγει αφενός από την αφάνεια και την υποβάθμισή της για να μπορέσει να αναπτυχθεί; Και τι πάει να πει – στ’ αλήθεια – ανάπτυξη;

Αυτό που πρώτο έρχεται στο μυαλό και στις άκρες των χειλιών μας, είναι η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, της βιοτεχνίας, του εμπορίου και άλλων. Γιατί, ούτε τα δάση από μόνα τους μπορούν να φέρουν ανάπτυξη, ούτε το Φεστιβάλ Ταινιών, ούτε τα οινοποιεία των οποίων η λειτουργία είναι αρκετά περιορισμένη, ούτε οι κρυφές της χάρες που δεν βλέπουμε.

Η Δράμα χρειάζεται ανάπτυξη υπό την έννοια των επενδύσεων στον τόπο, της δημιουργίας βιοτεχνιών, της δημιουργίας μορφών εμπορίου, της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί στις Φυλακές Νικηφόρου, στις οποίες βρήκαν δουλειά πάνω από 300 άτομα. Όμως όλες αυτές οι θέσεις πληρώνονται από το Δημόσιο τομέα και δεν είναι μέρος της ανάπτυξης, δεν είναι μέρος της παραγωγής.

Γιατί θα πρέπει να καταλάβουμε ότι, ανάπτυξη σημαίνει παραγωγική διαδικασία, σημαίνει παραγωγή. Όπως για παράδειγμα η μεγάλη βιομηχανία μαρμάρων, τα οποία φυσικά φέρνουν ένα σημαντικό μέρος εσόδων στη Δράμα και συντηρούν αρκετές θέσεις. Και είναι μια βιομηχανία, για την οποία η Δράμα μπορεί να λέει ότι διαθέτει.

Φυσικά, μπορεί ακόμα να είναι περήφανη η Δράμα και για το μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής εξαρτημάτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών της Raycap.

Ο μειωμένος πληθυσμός

Η τελευταία επίσημη απογραφή πληθυσμού, βρίσκει την Π.Ε. Δράμας με σημαντικά μειωμένο ποσοστό πληθυσμού, με 96.133 κατοίκους, κρατώντας σταθερά τα πρωτεία της χαμηλότερης θέσης από το σύνολο των πέντε Π.Ε. της Περιφέρειας, με όλες τις άλλες να βρίσκονται πάνω από 110.000 πληθυσμό.

Αυτό σημαίνει ότι, ο πληθυσμός έχει γεράσει, ότι οι γεννήσεις έχουν μειωθεί και ότι προφανώς πολλοί είναι εκείνοι που φεύγουν.

Αυτό βέβαια σημαίνει και αυξημένα ποσοστά ανεργίας, όπως και αυξημένα ποσοστά φτώχειας και ανέχειας.

Η ανισοκατανομή στην ΠΑΜΘ

Εδώ και χρόνια, ακούμε από όλους τους περιφερειάρχες της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, αλλά και από άλλους κεντρικούς πολιτικούς παράγοντες, ότι η Δράμα θα βγει από την ενδοπεριφερειακή ανισότητα που την περιβάλλει. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν μας εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο θα βγει.

Το ένα κομμάτι είναι οι οδικοί άξονες. Είναι η μοναδική πρωτεύουσα Νομού στην ΠΑΜΘ, που δεν διαθέτει κάθετο οδικό άξονα προς το μοναδικό κεντρικό οδικό άξονα της Βόρειας Ελλάδας, την Εγνατία Οδό. Αν και προσπάθειες έχουν ξεκινήσει να γίνονται, εντούτοις θα περάσουν ακόμα αρκετά χρόνια για να μπορέσει το πρώτο αυτοκίνητο να κινηθεί πάνω σ’ ένα τέτοιο δρόμο.

Μπορεί ναι μεν να κατασκευάζεται το πρώτο τμήμα του οδικού άξονα Καβάλας Δράμας, όμως για τα άλλα δύο τμήματα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί ούτε οι μελέτες τους, ούτε καν υπάρχει δεσμευμένη χρηματοδότηση.

Όσον αφορά τον οδικό άξονα προς την Αμφίπολη, εδώ κι αν μιλάμε για γεφύρι της Άρτας. Αν και η δημοπράτηση έχει ξεκινήσει, εντούτοις αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2025, οπότε υπομονή και περιμένουμε.

Η Δράμα και η Θράκη

Για τη Δράμα, οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες απέναντι στους υπόλοιπους τέσσερις Νομούς, είναι ιδιαίτερα εμφανείς σε όλους τους τομείς, μηδενός εξαιρουμένου. Μπορεί από την πρώτη περίοδο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης να μίλησε για κάποια πράγματα, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει καμιά βελτίωση. Και αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια.

Το Νοσοκομείο της Δράμας φυτοζωεί, υποβαθμίζεται συνεχώς και λύσεις δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι, όλα τα Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν προβλήματα, όμως αυτό της Δράμας έχει ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες, αυτές έχουν αποδεκατιστεί εδώ και καιρό, ενώ μόλις και μετά βίας φαίνεται ότι κρατήσαμε το Πρωτοδικείο Δράμας, έχοντας την τύχη ότι μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκίνησε η λειτουργία των Φυλακών Νικηφόρου και άρα σταθήκαμε τυχεροί.

Το Δεκέμβριο του 2021, η κα. Ντόρα Μπακογιάννη, επικεφαλής της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη ης Θράκης παρέδωσε το σχετικό πόρισμα που είχε ετοιμαστεί, στον  Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Στο πόρισμα, γινόταν αναφορά για «μια διαχρονική πρόταση ανάπτυξης για τη Θράκη», όμως μόνο γι’ αυτήν, αφήνοντας εκτός τη Δράμα και την Καβάλα, ασχέτως αν ανήκουν στην ίδια διοικητική Περιφέρεια ΑΜΘ.

Η Επιτροπή εκείνη, εξασφάλισε ότι η Θράκη θα παραμείνει στην πρώτη βαθμίδα κινήτρων τόσο στον αναπτυξιακό νόμο, όσο και σε αυτόν των στρατηγικών επενδύσεων.

Τι γίνεται όμως με τη Δράμα και την Καβάλα. Η θέση των δύο Π.Ε. απέναντι στις άλλες τρεις, παραμένει χαμηλότερα απ’ όσο θα έπρεπε να είναι. Μπορεί η Θράκη να έχει μια ιδιαιτερότητα για εθνικούς λόγους, παρ’ όλα αυτά με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται, αυξάνονται οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες σε μεγάλο βαθμό.

Ειδικό πρόγραμμα για τη Δράμα

Η Καβάλα, παρ’ όλα αυτά, είναι σε ακόμα καλύτερη θέση από τη Δράμα, καθώς διαθέτει ένα μεγάλο λιμάνι. Αυτή την ώρα, για τη Δράμα δεν υπάρχει κανένα απολύτως αναπτυξιακό πρόγραμμα, κάποια ειδικά μέτρα ή κίνητρα για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Είναι πλέον αναγκαιότητα, ώστε να δοθούν ειδικά κίνητρα και για τη Δράμα, ίσως τα ίδια που ισχύουν για τη Θράκη, ουσιαστικά για το υπόλοιπο κομμάτι της ίδιας Περιφέρειας.