Home > Πρώτο Θέμα > Συγχώνευση ΤΕΙ ΑΜΘ και ΔΙΠΑΕ και η μεταφορά της λαϊκής αγοράς μονοπώλησαν το ενδιαφέρον Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Συγχώνευση ΤΕΙ ΑΜΘ και ΔΙΠΑΕ και η μεταφορά της λαϊκής αγοράς μονοπώλησαν το ενδιαφέρον Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Συγχώνευση ΤΕΙ ΑΜΘ και ΔΙΠΑΕ

και η μεταφορά της λαϊκής αγοράς

μονοπώλησαν το ενδιαφέρον

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΠΕΝΤΕ θέματα στην ημερήσια διάταξη, συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Ιουλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας. Τα θέματα ψηφίστηκαν όλα ομόφωνα, καθώς δεν υπήρξε ιδιαίτερη συζήτηση γύρω από αυτά και τα περισσότερα ήταν για τυπικούς λόγους προκειμένου να προχωρήσουν κάποιες διαδικασίες.

Ενδιαφέρον σημειώθηκε στα προ ημερησίας διάταξης θέματα, όπου οι επικεφαλής έθεσαν ερωτήματα ή κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για διάφορα ζητήματα. Από αυτά τα θέματα, ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν τα παρακάτω.

Συγχώνευση ΤΕΙ Καβάλας με ΔΙΠΑΕ

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μλεκάνης, επανέφερε το ζήτημα της συγχώνευσης του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης με Σχολές στη Δράμα, και την συγχώνευσή του με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) και με το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΙ Σερρών). Όπως είπε, προέκυψαν νέα ζητήματα, καθώς στη συζήτηση της συγχώνευσης ενδιαφέρεται να εισέλθει και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και προφανώς θα δημιουργηθούν νέα ζητήματα.

Όπως είπε μάλιστα ο κ. Μλεκάνης, ακόμα και ο πρύτανης του ΤΕΙ Καβάλας έχει αλλάξει άποψη και «κρούει των κώδωνα του κινδύνου», καθώς η είσοδος του «μεγαθηρίου» του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης θα αλλάξει τα δεδομένα.

Τέλος, ο κ. Μλεκάνης επανέφερε στην κουβέντα το ζήτημα της συγχώνευσης του ΤΕΙ Καβάλας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), και ζήτησε από το δήμαρχο που  απουσίαζε χθες, να κλείσει συνάντηση με τον νέο πρύτανη του ΔΠΘ αλλά και με τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιο, ώστε να υπάρχει μια νέα συζήτηση για το θέμα αυτό.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων συμφώνησε με τον κ. Μλεκάνη και σημείωσε ιδιαίτερα, ότι «πάει να γίνει αυτό που λέγαμε. Δεν ακούνε τις τοπικές κοινωνίες, αδιαφορούν και στο τέλος τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις».

Επίσης, στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και ο εντεταλμένος σύμβουλος Προγραμματισμού κ. Καραμπατζάκης, ο οποίος είναι μάλιστα και καθηγητής στο ΤΕΙ Καβάλας, ο οποίος επιβεβαίωσε τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν, λέγοντας ότι ακόμα τουλάχιστον, τίποτα δεν είναι επίσημο όσον αφορά την ένταξη του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στη συζήτηση των συγχωνεύσεων.

 

Λαϊκή αγορά

Ο επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, έθεσε και επίσημα στο σώμα την πρόταση της παράταξής του για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς, καθώς όπως είπε, κρίνεται πλέον αναγκαία και θα πρέπει να το δει η δημοτική αρχή όσο πιο σύντομα γίνεται. Ο «Πρωινός Τύπος» είχε παρουσιάσει την πρόταση αυτή με σχετικό ρεπορτάζ την περασμένη εβδομάδα.

Τόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σολάκης, όσο και ο εκτελών χρέη δημάρχου, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Παπαδόπουλος λόγω απουσίας του κ. Μαμσάκου, δήλωσαν ότι κατ’ αρχάς οι σκέψεις για τη μεταφορά της λαϊκής είναι θετικές.

Παρ’ όλα αυτά, έθεσαν το ζήτημα της απαραίτητης και αναγκαίας διαβούλευσης που πρέπει να προηγηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους άμεσα ενδιαφερόμενους, όπως μικροπωλητές, παραγωγούς, καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής.

Όπως μάλιστα είπε ο κ. Σολάκης, σε μια ανεπίσημη έρευνα που έκανε ο ίδιος, οι μικροπωλητές και οι κάτοικοι της περιοχής θέλουν να μεταφερθεί η λαϊκή αγορά από την οδό 19ης Μαΐου σε κάποιον άλλο χώρο, όμως δεν το θέλουν οι παραγωγοί, αλλά και οι καταστηματάρχες επί της λαϊκής αγοράς. Επεσήμανε όμως ότι σαφώς θα πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη κουβέντα πριν απ’ όλα, με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και μάλιστα με κλειστά μικρόφωνα και χωρίς δημοσιότητα, καθώς όπως σημείωσε «η οποία συζήτηση ρίχνει την αγορά και δημιουργούνται κλονισμοί στην οικονομία της περιοχής».

Συμφώνησαν πάντως όλοι, ότι η μεταφορά της λαϊκής αγοράς θα είναι πλέον αναγκαιότητα του επόμενους μήνες, καθώς θα ξεκινήσει η ανάπλαση τμήματος της 19ης Μαΐου και αναμένεται να σημειωθούν μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία του κέντρου, ειδικότερα τις ημέρες λειτουργίας της λαϊκής αγοράς.

Ως προς τον χώρο στον οποίο θα μπορούσε να φιλοξενηθεί η λαϊκή, δεν έγινε κάποια ιδιαίτερη νύξη. Η πρόταση του κ. Ηλιόπουλου είναι να μεταφερθεί στον μεγάλο χώρο του πάρκινγκ των φορτηγών στην περιοχή της ανάπλασης, όμως ο κ. Σολάκης εξέφρασε την αντίρρησή του, λέγοντας ότι «ο χώρος γενικότερα εκεί, δεν συνάδει με την εν λόγω δραστηριότητα».