Home > νέα >  Πάμε για συγχώνευση όλων των ΔΕΥΑ σε μία για όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ ( ; ) -Αντιδράσεις για την συγχώνευση των ΔΕΥΑ όλων των Δήμων

 Πάμε για συγχώνευση όλων των ΔΕΥΑ σε μία για όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ ( ; ) -Αντιδράσεις για την συγχώνευση των ΔΕΥΑ όλων των Δήμων

Αντιδράσεις για την συγχώνευση των ΔΕΥΑ όλων των Δήμων

 Πάμε για συγχώνευση όλων

των ΔΕΥΑ σε μία για όλη

την Περιφέρεια ΑΜΘ (;)

 ► Ίδρυση 13 ΜΕΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα με τις τοπικές ΔΕΥΑ να χάνουν τη νομική τους οντότητα

► Τα χρέη των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ θα αποπληρωθούν με δάνειο που θα εξυπηρετείται με δόσεις από πόρους της Αυτοδιοίκησης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη είχε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας, αναφορικά με το μέλλον των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Θέμα της συζήτησης ήταν το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για συγχώνευση – κατάργηση των ΔΕΥΑ και ίδρυση μεγάλων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων, «ο υπουργός δεν έδωσε το σχέδιο νόμου, διότι, όπως ανέφερε, δεν είναι ακόμα έτοιμο, δεν έχουν καταλήξει για τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα γίνουν».

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση που δίνει στη δημοσιότητα η ΠΟΕ των ΔΕΥΑ, πρόκειται να ιδρυθούν 13 επιχειρήσεις που θα ονομάζονται ΜΕΔΕΥΑ, χωρίς όμως ακόμη να έχουν καταλήξει στην γεωγραφική του διανομή. «Οι επιχειρήσεις αυτές θα διοικούνται από εννεαμελές Δ.Σ. που θα απαρτίζεται από πέντε δημάρχους, οι οποίοι θα εκλέγονται από το σύνολο των δημάρχων των οποίων οι Δήμοι συμμετέχουν στην αντίστοιχη ΜΕΔΕΥΑ, από έναν καθηγητή Πανεπιστημίου, δύο εκπροσώπους του Ελληνικού Δημοσίου και έναν Γενικό Διευθυντή – Μάνατζερ, ο οποίος θα προσληφθεί για κάθε επιχείρηση».

Αυτό που επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων, είναι ότι «οι ΔΕΥΑ όπως είναι σήμερα θα καταργηθούν και θα λειτουργούν ως παραρτήματα των ΜΕΔΕΥΑ. Κάτω από το νέο Δ.Σ. θα συσταθεί Τεχνική Υπηρεσία που θα πραγματοποιεί μελέτες και διαγωνισμούς έργων και προμηθειών. Το τιμολόγιο θα είναι διαφορετικό και θα το αποφασίσει η Ρυθμική Αρχή Νερού. Οι οφειλές των δημοτών μέχρι την σύσταση της εταιρείας θα αναζητούνται. Ένα χρόνο μετά τη σύσταση της εταιρείας οι οφειλές θα καταλογίζονται στην Εφορεία και θα χρεώνονται στην φορολογική δήλωση».

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, γίνεται γνωστό ότι «τα χρέη των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ και τους προμηθευτές συνολικά όπως ανάφερε ο υπουργός, ανέρχονται στα 320-330 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθούν πιθανόν με επιδότηση, η οποία θα αποτελεί δάνειο που θα αποπληρωθεί από τους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού».

Από εδώ και πέρα θα ακολουθήσει ενημέρωση των δημάρχων, ενώ η ΠΟΕ ΔΕΥΑ σκέφτεται να προωθήσει ενέργειες κινητοποίησης σε όλη τη χώρα με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εργαζομένων και αιρετών.

Με απόφασή της, η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης, ζητάει μεταξύ άλλων να ξεκινήσει καλόπιστος, εποικοδομητικός και εξαντλητικός διάλογος με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (ΕΔΕΥΑ, ΚΕΔΕ, Υπ. Περιβάλλοντος, Υπ. Εσωτερικών) μετά την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών. Στόχος του διαλόγου θα είναι η εξεύρεση βιώσιμης λύσης για το μέλλον των ΔΕΥΑ και των Δήμων με υπηρεσίες ύδρευσης, λύσης που δεν θα αφαιρεί τη διαχείριση του νερού από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.

Όπως επισημαίνει σε άλλο σημείο η Γενική Συνέλευση της Ένωσης ΔΕΥΑ, «Τα σημερινά προβλήματα των ΔΕΥΑ με βασικότερα την υποστελέχωση και το υπέρογκο ενεργειακό κόστος για τα οποία, όμως, δεν ευθύνονται οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν λάβει καμία μέχρι σήμερα ενίσχυση από την Πολιτεία, δεν απαιτούν ριζική και βίαια αλλαγή της δομής τους, αλλά γενναίες θεσμικές παρεμβάσεις, ενώ για την βελτίωση της λειτουργίας και της διοικητικής τους ικανότητας μπορούν να αξιοποιηθούν εργαλεία που το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει στη διάθεσή του όπως μελέτες και εμπειρογνωμοσύνες, διαδημοτικές συνεργασίες, εθελοντικές συνενώσεις κ.α.»

Επίσης, σύμφωνα με ενημέρωση που δίνει στη δημοσιότητα η Ένωση των ΔΕΥΑ, ο πρόεδρός συναντήθηκε με τον  υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα τέλη Νοεμβρίου, από τον οποίον ενημερώθηκε ότι οι προωθούμενες ενέργειες θα είναι η ίδρυση ενός νέου φορέα σε επίπεδο διευρυμένης χωρικής ενότητας που δεν συμπίπτει αναγκαστικά με την χωρική αρμοδιότητα της Περιφέρειας (δεν αναφέρθηκε η νομική τους μορφή). Επίσης, οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επεκτείνουν την χωρική του αρμοδιότητα.

Επίσης, οι υφιστάμενες ΔΕΥΑ θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως τοπικά παραρτήματα του νέου φορέα, αλλά θα χάσουν τη νομική τους οντότητα και αυτοτέλεια, ενώ το χρέος των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ, όπως αναφέρουμε και παραπάνω, θα αποπληρωθεί με δάνειο που θα εξυπηρετείται σε δόσεις από τους πόρους της Αυτοδιοίκησης.