Home > Νέα > Η παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων «Μπαρ οι Νεράιδες» του Χρήστου Χαρτοματσίδη

Η παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων «Μπαρ οι Νεράιδες» του Χρήστου Χαρτοματσίδη

Ολοκληρώνεται ο κύκλος των θερινών λογοτεχνικών βραδιών του Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας

Η παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων «Μπαρ οι Νεράιδες»

του Χρήστου Χαρτοματσίδη

 

 Της Πολύνας Γ.Μπανά

Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου

 

Οι θερινές λογοτεχνικές βραδιές υπό το γενικό τίτλο «Τις Τετάρτες, δροσιζόμαστε με “φέτες” λογοτεχνίας», τις οποίες διοργάνωσε και διεξήγαγε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, καθ΄ όλη τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού σε ανελλιπή, μάλιστα, σχεδόν εβδομαδιαία βάση, στο εξωτερικό χώρο του καφέ «Παλιό Ρολόϊ», ολοκληρώνουν τον κύκλο τους, έχοντας σημειώσει μία απρόσμενη – για τα θερινά δεδομένα των διακοπών και της συνακόλουθης πολιτιστικής «αγρανάπαυσης»- επιτυχία, οφειλόμενη στην αθρόα προσέλευση και συγκέντρωση σε αυτές  εκατοντάδων συνολικά δραμινών βιβλιόφιλων συμπολιτών μας, οι οποίοι έδιναν, όλο το καλοκαίρι, ένα σταθερό ραντεβού στις βραδιές αυτές, αδράχνοντας την ευκαιρία που τους έδιναν, για να γνωρισθούν και να συνομιλήσουν για τη νεοελληνική λογοτεχνία και λογοτεχνική παραγωγή, σε μία εναλλακτική (σε σχέση με τις καθιερωμένες βιβιλοπαρουσιάσεις) ατμόσφαιρα, χαλαρή και παρεϊστικη (όπως ακριβώς ενδείκνυται για τους θερινούς μήνες), με σύγχρονους έλληνες συγγραφείς οι οποίοι έρχονταν για πρώτη φορά στην πόλη μας για να παρουσιάσουν το έργο τους (Βίκυ Τσελεπίδου, Κώστας Καβανόζης, Δήμος Χλωπτσιούδης, Αλέξανδρος Ακριτόπουλος, Ιγνάτης Χουβαρδάς, Αρχοντούλα Διαβάτη, Χρήστος Χαρτοματσίδης) ή με πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς που είναι δραμινοί (Γιάννης Νταουλτζής, Μαρία Ντινάκη) ή μένουν μόνιμα στη Δράμα (μιχάλης Κατράκης).

Στον φετινό κύκλο θερινών λογοτεχνικών βραδιών του Συλλόγου, ο οποίος αριθμούσε εννέα συνολικά βραδιές   διαρκώντας από τα τέλη Ιουνίου έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου, η τελευταία κατά σειρά εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα Χρήστου Χαρτοματσίδη με τίτλο «Μπαρ οι “Νεράιδες”», η οποία κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις  Μανδραγόρας.

SFGT

Η παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.30, πάντα στον εξωτερικό χώρο του καφέ “Παλιό Ρολόι”. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας Βασίλης Τσιαμπούσης καθώς και ο ίδιος ο φιλοξενούμενος συγγραφέας, ενώ, παρεμβόλιμα, θα αναγνωσθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο και θα ακολουθήσει, όπως συνηθίζεται, συζήτηση μεταξύ του συγγραφέα και του κοινού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χρήστος Χαρτοματσίδης πρωτοεμφανίσθηκε στα ελληνικά λογοτεχνικά πράγματα το 1986, είναι πολυγραφότατος και η εργογραφία του εκτείνεται σε ποίηση, πεζογραφία, θέατρο και μετάφραση, με δώδεκα συνολικά βιβλία, μέχρι σήμερα, στο ενεργητικό του. Κυρίως, όμως, αξίζει να επισημανθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο Χρήστος Χαρτοματσίδης έρχεται, με τη λογοτεχνική του ιδιότητα, στην πόλη μας, στα πλαίσια μίας εκδήλωσης αφιερωμένης αποκλειστικά στο δικό του συγγραφικό έργο, για να μιλήσει για τη συγγραφική του δουλειά και να γνωρισθεί -καλύτερα- με το δραμινό κοινό, μετά την πρόσφατη συμμετοχή του στη «2η Συνάντηση Λογοτεχνικών Αναγνώσεων» την οποία ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας διοργάνωσε και πραγματοποίησε, με ιδιαίτερη ανταπόκριση από τους δραμινούς, στις αρχές του φετινού Απρίλη και στην οποία ο Χρήστος Χαρτοματσίδης, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου, συμμετείχε μαζί με άλλους είκοσι (20) συνολικά λογοτέχνες, προερχόμενους άπαντες από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Σταχυολογώντας δε, από τις πολυάριθμες κριτικές που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα, για τη συλλογή διηγημάτων «Μπαρ οι “Νεράιδες”» του Χρήστου Χαρτοματσίδη, αναφέρομαι και παραθέτω ένα σύντομο απόσπασμα από την κριτική που έγραψε  ο Αλέξης Ζήρας, στην εφημερίδα «Αυγή» (19-3-2017): «Όλες οι ιστορίες στο βιβλίο αυτό, ιδίως οι πιο ολοκληρωμένες, εκτός από την ενίοτε διαβολεμένη σάτιρά τους είναι και παιχνίδια της λογικής με το αδιανόητο. Το υπερφυσικό εξαλλάσσεται σε μέρος της αφηγηματικής πραγματικότητας, έτσι ώστε τα πρόσωπα να συνυπάρχουν απρόσκοπτα μαζί του, να γίνεται κομμάτι της λογικής τους, όπως ακριβώς συμβαίνει στα παραμύθια, στις προφορικές λαϊκές διηγήσεις, όπου το ανοίκειο γίνεται οικείο. Αλλά από την άλλη μεριά, στα πεζά του Χαρτοματσίδη αυτή η οικείωση δεν είναι απόλυτη. Αφ’ ενός, διότι, όπως είπαμε, παρεμβαίνει υπονομευτικά η σάτιρα την οποία χρησιμοποιεί σταθερά ως εργαλείο αποδόμησης, αφ’ ετέρου, διότι μαζί με τον παραμυθά και τερατολόγο αφηγητή εμφανίζεται στις ιστορίες του ένας ακόμα αφηγητής που στέκεται εξ αποστάσεως και σχολιάζει. Ένας αφηγητής που κλείνει διαρκώς το μάτι στον αναγνώστη, ιδίως όταν του εκμυστηρεύεται ότι δεν πρέπει να έχει και μεγάλη εμπιστοσύνη σε ό,τι διαβάζει, ότι εκείνος, ο αναγνώστης, θα πρέπει τελικά ν’ αποφασίσει αν όλο ετούτη η δέσμη των ψευδαισθήσεων αποτελεί μια εκδοχή της δυνατόν να υπάρξει αλήθειας ή απλώς είναι ο θρίαμβος της συγγραφικής φαντασίας.».

Εξυπακούεται πως ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας προσκαλεί τους Δραμινούς βιβλιόφιλους συμπολίτες μας να παρευρεθούν στην παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων «Μπαρ οι “Νεράιδες”», προκειμένου να γνωρίσουν τη συγγραφική δουλειά του Χρήστου Χαρτοματσίδη αλλά και τον ίδιο τον φιλοξενούμενο συγγραφέα και, συγχρόνως, προκειμένου να απολαύσουν μία ακόμη ατμοσφαιρική, καλοκαιρινή λογοτεχνική βραδιά, μέσα στο πράσινο και δίπλα στα βυζαντινά τείχη της πόλης.

Σύντομο βιογραφικό του Χρήστου Χαρτοματσίδη

Ο Χρήστος Χαρτοματσίδης γεννήθηκε το 1954 στη Βουλγαρία, σε οικογένεια Ελλήνων, πολιτικών προσφύγων. Σπούδασε Ιατρική και σήμερα εργάζεται σαν Διευθυντής  Μικροβιολογίας στο Γ. Ν. Κομοτηνής. Δημοσιεύει διηγήματα και μεταφράσεις στο λογοτεχνικά περιοδικά “Νέα Πορεία”, “Η Λέξη”, “Το Δέντρο” “Ιστός” και «Μανδραγόρας». Τα τελευταία χρόνια είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού «Μανδραγόρας».   Έχει δημοσιεύσει  4 μυθιστορήματα και 2 συλλογές διηγημάτων. Δύο θεατρικά του έχουν ανέβει  στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και σε κρατικό θέατρο της Βουλγαρίας. Έχει δύο πανβουλγαρικά βραβεία για διήγημα και μυθιστόρημα και δύο φορές έχει προταθεί για τα βραβεία του περιοδικού «Διαβάζω» – για διήγημα και μυθιστόρημα.