Home > νέα > Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Αθ. Διαλεκτόπουλου για τις παρεμβατικές τάσεις των γονιών στη ζωή των παιδιών

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Αθ. Διαλεκτόπουλου για τις παρεμβατικές τάσεις των γονιών στη ζωή των παιδιών

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο

του Αθ. Διαλεκτόπουλου για τις παρεμβατικές

τάσεις των γονιών στη ζωή των παιδιών

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Διαλεκτόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας κ. Αρτεμιάδης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΝΕΟ βιβλίο του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Δράμας, παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης 3 Απριλίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, με τίτλο: «Υπερ-γονεϊσμός και γονείς “ελικόπτερα”». (Ψυχοκοινωνικές διαστάσεις του φαινομένου και παρεμβάσεις στις σχέσεις αλληλεπίδρασης γονέων, παιδιών και εκπαιδευτικών».

Ομιλητές ήταν η Κοσμητόρισσα της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ, Σεβαστή Χατζηφωτίου, η αντιπροεδρίνα της Ένωσης Κυριών Δράμας, Γιώτα Τσιαμούρα, και ο Μεταδιδάκτωρ ΑΠΘ και ΔΠΘ – Διευθυντής Π.Ε. Δράμας, και συγγραφέας του βιβλίου Θανάσης Διαλεκτόπουλος.

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για το βιβλίο του ο κ Διαλεκτόπουλος, σημείωσε ότι πρόκειται «για ένα βιβλίο, το οποίο αφορά τις παρεμβατικές τάσεις που έχουν ορισμένοι γονείς, να επιβάλλονται στη ζωή των παιδιών τους, με αποτέλεσμα να τα καταστούν άβουλα πλάσματα στην ενηλικίωσή τους, χωρίς να έχουν τις εμπειρίες, τη δύναμη και το ψυχικό σθένος, να αντιμετωπίζουν τα διάφορα προβλήματα που τους παρουσιάζονται αργότερα».

Όπως σημειώνει ο κ. Διαλεκτόπουλος, «το βιβλίο πραγματεύεται και το γεγονός ότι ορισμένοι γονείς παρεμβαίνουν και στο εκπαιδευτικό και διδακτικό έργο του σχολείου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα. Αυτό ουσιαστικά έχει τελικό αποδέκτη τον μαθητή, ο οποίος γίνεται πολλές φορές μάρτυρας των αντίξοων αυτών καταστάσεων, σε συγκρούσεις μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών».

Όπως εξηγεί ο κ. Διαλεκτόπουλος, «το βιβλίο περιλαμβάνει τρεις έρευνες. Η μία έχει γίνει με πρωτοετείς φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου, με το ερώτημα αν οι γονείς τους είναι υπερ-παρεμβατικοί στη ζωή τους ως νεαροί ενήλικες. Η δεύτερη έρευνα αφορά τους ίδιους τους γονείς εφήβων μαθητών, κατά πόσο οι ίδιοι θεωρούν ότι επεμβαίνουν στη ζωή των παιδιών τους και η τρίτη έρευνα, αφορά εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καταθέτουν τις μαρτυρίες τους από την παρεμβατικότητα γονέων στο εκπαιδευτικό τους έργο».

Αυτό που κυρίως επισημαίνει ο κ. Διαλεκτόπουλος είναι ότι, «αυτό το οποίο προκύπτει, είναι ότι, αυτό το οποίο οι γονείς θεωρούν ως φυσιολογικό και ότι θα πρέπει να φροντίζουν για τα παιδιά τους, οι νεαροί ενήλικες φοιτητές το θεωρούν ότι τους πνίγει ουσιαστικά, τους πνίγουν οι γονείς με την αγάπη τους και ουσιαστικά δεν τους δίνουν τα κίνητρα να μπορέσουν να απλώσουν τα φτερά τους και να ανοιχτούν και να κατακτήσουν τον κόσμο».

Αρτεμιάδης: Ο στόχος είναι κοινός: το καλό των παιδιών

Για το βιβλίο του κ. Διαλεκτόπουλου, μίλησε στον «Π.Τ.» και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Δράμας κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης, ο οποίος αρχικά σημειώνει: «Από το θέμα και τον τίτλο του βιβλίου, αντιλαμβανόμαστε όλοι εμείς που είμαστε εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς, ότι αναφέρεται σε ένα καθημερινό πρόβλημα της εκπαίδευσης. Σχέσεις γονέων και εκπαιδευτικών και τα προβλήματα συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ τους. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες αρνητικών περιστατικών, είτε από γονείς, είτε από εκπαιδευτικούς. Πράγμα το οποίο το αντιλήφθηκε και η πολιτεία και έκανε και σχετική νομοθετική ρύθμιση για την είσοδο στα σχολεία».

Όπως τονίζει μάλιστα ο κ. Αρτεμιάδης, «ο στόχος είναι κοινός: το καλό των παιδιών. Το έχουμε δηλώσει και σαν Σύλλογος και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να συνεργάζονται και οι γονείς με τους εκπαιδευτικούς και το αντίθετο».

Ερωτώμενος για πώς ερμηνεύει ένας εκπαιδευτικός τον όρο «υπερ-γονεϊσμός» μέσα από την καθημερινή διαδικασία της εκπαίδευσης, ο κ. Αρτεμιάδης, επισημαίνει ότι «είναι η υπερ-προστασία που αναπτύσσουμε πολλές φορές ως γονείς απέναντι στο παιδί μας, θεωρώντας ότι δεν κάνει λάθη, θεωρώντας ότι τα ξέρει όλα και το λάθος είναι των εκπαιδευτικών και του σχολείου. Θεωρώ ότι θα πρέπει οι γονείς να γνωρίζουμε τα παιδιά μας, να σεβόμαστε τις επιθυμίες τους και πολλές φορές να μην βγάζουμε τα δικά μας θέλω στα παιδιά».