Home > Νέα > Περιφερειακή Ενότητα Δράμας Τον απολογισμό της διοίκησής του έκανε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος για το 2017

Περιφερειακή Ενότητα Δράμας Τον απολογισμό της διοίκησής του έκανε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος για το 2017

Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

Τον απολογισμό της διοίκησής του έκανε

ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος για το 2017

 

 

ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ της διοίκησής του για το 2017, προχώρησε προχθές στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος. Από το σύνολο του απολογισμού, επειδή είναι αρκετά μεγάλος, δημοσιεύσουμε εδώ όσα αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.

Στον απολογισμό του ο κ. Μέτιος, επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα Σχέδιο 159 δράσεων, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό, που σύμφωνα με τον ίδιο «αποσκοπεί σε μια ανοιχτή και δυναμική Περιφέρεια, η οποία έχει συγκεκριμένους στόχους, θέτει προτεραιότητες στον αναπτυξιακό της σχεδιασμό, επιδιώκει τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων και βασίζεται στην υπευθυνότητα».

 

Διεκδικούμενα έργα

Το Σχέδιο της Διοίκησης της Περιφέρειας για την ανάπτυξη βασίζεται αφενός στην αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της περιοχής μας αφετέρου στην ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της. Την ίδια ώρα όμως, επισημαίνει και διεκδικεί από την κεντρική Κυβέρνηση τα σημαντικά εκείνα έργα που είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν. Την Π.Ε. Δράμας αφορούν:

– Κατασκευή της πρώτης φάσης του οδικού άξονα Δράμας – Καβάλας που αφορά στο τμήμα Δράμα – Άγιος Αθανάσιος.

– Την ίδια ώρα, αναμένουμε από το Υπουργείο και την έγκριση του έργου για τη βελτίωση και τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού για τρία χρόνια, προϋπολογισμού 1,6 εκ. €.

Τέλος, αναγνωρίζοντας τη σημασία του πρωτογενούς τομέα στην υπόθεση της ανάπτυξης, η Διοίκηση της Περιφέρειας υπέβαλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρόταση για 21 έργα άρδευσης σε όλη την Περιφέρεια, συνολικού προϋπολογισμού 173,6 εκ. €.

 

Χρηματοδοτούμενα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Σύμφωνα με τον κ. Μέτιο, στο νέο τριετές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο εγκρίθηκε όπως προτάθηκε, υπήρξε αύξηση της τάξης των 45,6 εκατ. ευρώ, που θα βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση των υποδομών της  Περιφέρειας.

 

Έργα Οδικής Ασφάλειας

Στο πλαίσιο υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, η Περιφέρεια αξιολόγησε 40 έργα οδοποιίας συνολικού προϋπολογισμού 116,3 εκ. €. 23 από τα συνολικά 40 έργα, προϋπολογισμού 50,4 εκ. €, κρίθηκαν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια και μπορούν να ενταχθούν άμεσα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Από τα 23 συνολικά έργα, την Π.Ε. Δράμας, αφορούν:

  1. Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Ε.Ο.57 από τη διασταύρωση της ΒΙ.ΠΕ. Δράμας έως τη διασταύρωση προς Βώλακα, π/υ 3 εκ. €.
  2. Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Ε.Ο. 14 από τον Σιδ. Σταθμό Πλατανιάς στην Π.Ε. Δράμας έως τα όρια της Π.Ε. Ξάνθης, π/υ 1,1 εκ. €.
  3. Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Επαρχιακής Οδού 3 Δράμα – Σιδηρόνερο – Σκαλωτή, από τη Δράμα έως το Σιδηρόνερο, π/υ 800 χιλ. €.
  4. Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Επαρχιακής Οδού 10 από τη διασταύρωση του Βώλακα έως τη Μικροκλεισούρα στην Π.Ε. Δράμας, π/υ 500 χιλ. €.
  5. Η ανακατασκευή του κόμβου Ξηροποτάμου και η μετατροπή του σε κυκλικό, π/υ 850 χιλ. €.
  6. Η ανακατασκευή του κόμβου SOFTEX και η μετατροπή του σε κυκλικό, π/υ 700 χιλ. €

 

Πρωτογενής Τομέας

Στον τομέα της Γεωργίας, σε εξέλιξη βρίσκονται οι αναδασμοί: Μικροκάμπου και Νέας Σεβάστειας.

Στο ζήτημα της εξωστρέφειας, αναφορά γίνεται στην 3η διοργάνωση της Δραμοινογνωσίας 2017 καθώς και η Γεωργοκτηνοτροφική Έκθεση Φωτολίβους 2017.

 

Τουρισμός

Η ανακήρυξη από το Περιφερειακό Συμβούλιο του 2017 ως Έτους Τουρισμού σηματοδότησε την έναρξη μιας συνεχούς και συστηματικής προσπάθειας για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή μας.

 

ΟΧΕ Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού

Κεντρική θέση στην τουριστική πολιτική της Περιφέρειας έχει η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) της Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού, προϋπολογισμού 55,2 εκ. €.

Με την ΟΧΕ Εγνατίας Οδού υλοποιούνται έργα πρόσβασης, προστασίας και ανάδειξης σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους κατά μήκος της αρχαίας και της νέας Εγνατίας και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες, Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας με στόχο να δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη πολιτιστική διαδρομή. Από τη Δράμα δεν έχει ενταχθεί μέχρι στιγμής κανένα έργο.

 

Δημιουργία Περιφερειακής Τράπεζας

Το 2017, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέλαβε από κοινού με τους Πρόεδρους των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δράμας και Έβρου μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός κοινού περιφερειακού τραπεζικού σχήματος στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Η Περιφερειακή αυτή Τράπεζα, που θα προκύψει από τη συγχώνευση των δύο Συνεταιριστικών Τραπεζών της Περιφέρειας, θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τους τοπικούς πόρους, να συνενώσει τις τοπικές οικονομικές δυνάμεις, να εκφράσει την περιφερειακή συνείδηση και να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για το σύνολο της Περιφέρειας.

 

Φυσικό αέριο

Χρηματοδοτείται με το ποσό των 32 εκ. € τη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου των 6 μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, ώστε να διατίθεται φυσικό αέριο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα.

Εκτιμάται ότι εντός του 2018 θα ενταχθεί η πράξη καθώς θα έχουν επιλυθεί εκκρεμότητες που αφορούν το μοναδικό δικαιούχο της πρόσκλησης, τη ΔΕΔΑ ΑΕ, με κυριότερες το κανονιστικό πλαίσιο εκτέλεσης έργων και την Υπουργική Απόφαση χρηματοδότησης.
ΕΣΠΑ 2014-2020

Το 2017 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η 1η αναθεώρηση του ΕΠ ΠΑΜΘ 2014 – 2020 όπου αυξήθηκαν οι πόροι του προγράμματος κατά 14.139.018 € στο πλαίσιο της τεχνικής προσαρμογής του έτους 2017.

Η συνολική (Κοινοτική και Εθνική) χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχεται πλέον σε 521.978.358 € εκ των οποίων 443.585.423 € (85,0%) είναι η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη του ΕΤΠΑ (Κοινοτική + Εθνική Συμμετοχή) και 78.392.935 € (15,0%) είναι η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη του ΕΚΤ (Κοινοτική + Εθνική Συμμετοχή) και διαρθρώνεται σε έξι (6) άξονες προτεραιότητας.

Στο ΕΤΠΑ, οι πρόσθετοι πόροι της αναθεώρησης κατευθύνονται για τη χρηματοδότηση των εγκεκριμένων Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Έτσι, με την 1η Αναθεώρηση του προγράμματος, στην επενδυτική προτεραιότητα 6 κατανέμονται 19,5 εκατ. € από τα αρχικά 17,6 εκατ. €.

Στο ΕΚΤ, το σύνολο των πρόσθετων πόρων, ύψους 9.459.683 €, κατανέμονται στον Θεματικό Στόχο 9, οι δράσεις του οποίου στοχεύουν στην τόνωση της κοινωνικής ένταξης και στην καταπολέμηση της φτώχειας.

Εντός του 2017, εξελίχθηκε η περαιτέρω εξειδίκευση του Προγράμματος μέσω έξι (6) Γραπτών Διαδικασιών που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Η εξειδίκευση αυτή περιλαμβάνει νέες Δράσεις με τη μεθοδολογία αξιολόγησης και τα κριτήρια επιλογής των αντίστοιχων πράξεων καθώς επίσης και την επικαιροποίηση των προϋπολογισμών σε ήδη εγκεκριμένες Δράσεις προκειμένου να προχωρήσει η απρόσκοπτη υλοποίηση του Προγράμματος.

 

Εκχώρηση πόρων του Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ

Έχουν εκδοθεί δύο προσκλήσεις της Δράσης «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ» συνολικού π/υ 45.251.863,49€. Στην πρώτη πρόσκληση αξιολογήθηκαν θετικά πράξεις που αφορούν τους οικισμούς Φανάρι, Μάκρη, Κ. Νευροκόπι και Χωριστή και εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις χρηματοδότησης με συνολικό προϋπολογισμό 24.357.793,25 €.

Στη δεύτερη πρόσκληση υποβλήθηκαν 2 αιτήσεις χρηματοδότησης που αφορούν τους οικισμούς Δοξάτου και Ν. Βύσσας και είναι υπό αξιολόγηση. Οι πόροι για τη χρηματοδότηση των δύο πράξεων είναι εξασφαλισμένοι.

 

Αναπτυξιακός Προγραμματισμός, Υποδομές και Περιβάλλον

 Τομέας Αναπτυξιακού Προγραμματισμού

Συνολικά μέσα στο 2017 είχαμε 18 τροποποιήσεις του Προγράμματος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανήλθε σε 13.280.192,86 € και οι ετήσιες πιστώσεις σε 7.899.035,51€, κατανεμημένες σε 611 μεγαλύτερες ή μικρότερες δράσεις και έργα.

Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, εθνικό και συγχρηματοδοτούμενο, του οποίου τα ενταγμένα έργα κατανέμονται σε 17 συλλογικές αποφάσεις, ο συνολικός προϋπολογισμός ανήλθε σε 572.419.571,38 € και οι ετήσιες πιστώσεις σε 84.035.247,86€.

Αξιοσημείωτη εξέλιξη αποτελεί η δημιουργία μέσα στο 2017 μίας νέας Συλλογικής Απόφασης (ΣΑΕΠ 931), με προϋπολογισμό 26.322.200,00€ που αφορά αποκλειστικά σε έργα της ΠΕ Έβρου.

 

Δημόσια Υγεία και Κοινωνική Μέριμνα

Καταπολέμηση κουνουπιών

Το 2017, για πρώτη φορά στην Περιφέρειά μας το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών καταρτίστηκε σε βάθος τριετίας, καλύπτοντας την περίοδο 2017-2019, με αυξημένο προϋπολογισμό ύψους 7,2 εκ. € και περισσότερες δράσεις καταπολέμησης.

 

Συνεργασία της Περιφέρειας με το ΔΠΘ και το ΤΕΙ-ΑΜΘ

Πεποίθηση της Διοίκησης της Περιφέρειας είναι ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας με τρόπο ουσιαστικό. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε αναπτύξει μια εποικοδομητική συνεργασία. Επιστέγασμα της θετικής συνεργασίας μας είναι η επιτυχημένη και το 2017 διοργάνωση της Ακαδημίας -Δομής Διά Βίου Μάθησης- της Περιφέρειας ΑΜΘ.

 

Την περίοδο 2016-2017, τη 2η περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, συμμετείχαν στην Ακαδημία 500 πολίτες σε όλη την Περιφέρεια, ενώ συνολικά 80 Καθηγητές του ΔΠΘ και του ΤΕΙ ΑΜΘ πραγματοποίησαν στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, διαλέξεις σε θεματικές ενότητες, οι οποίες αφορούσαν στο αντικείμενο των Σχολών και των αντίστοιχων Τμημάτων τους.

Οι διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν σε αίθουσες της Περιφέρειας αλλά και σε συνεργαζόμενους φορείς στις πόλεις: Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα.