Home > νέα > Πλημμύρισαν για πολλοστή φορά οι σωληνωτές γέφυρες Καλλιφύτου και Αρκαδικού-Μεγάλα ύψη βροχής στη λεκάνη Οχυρού στο Νευροκόπι

Πλημμύρισαν για πολλοστή φορά οι σωληνωτές γέφυρες Καλλιφύτου και Αρκαδικού-Μεγάλα ύψη βροχής στη λεκάνη Οχυρού στο Νευροκόπι

Μεγάλα ύψη βροχής στη λεκάνη Οχυρού στο Νευροκόπι

Πλημμύρισαν για πολλοστή

φορά οι σωληνωτές γέφυρες

Καλλιφύτου και Αρκαδικού

► Χωρίς ιδιαίτερες ζημιές από τις βροχές στην πόλη της Δράμας

► Στα δυόμιση μέτρα ύψος έφτασε το νερό στο χείμαρρο Κ. Νευροκοπίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΧΩΡΙΣ να αφήσει ιδιαίτερες ζημιές στην πόλη της Δράμας, πέρασε η έντονη βροχόπτωση το βράδυ του Σαββάτου. Μπορεί τα φαινόμενα της 11ης Δεκεμβρίου να ήταν ιδιαίτερα έντονα, παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξαν ιδιαίτερες ζημιές.

Παρ’ όλα αυτά, ο χείμαρρος Καλλιφύτου κατέβασε για άλλη μια φορά μεγάλες ποσότητες νερού καθώς οι βροχοπτώσεις της ημέρας ήταν έντονες και πλημμύρησε η γνωστή σωληνωτή γέφυρα πίσω από τη ΝΕΟΓΑΛ, καθώς και η επίσης σωληνωτή γέφυρα στην περιοχή του Αρκαδικού από το ποτάμι της Αγίας Βαρβάρας προς τη Νέα Αμισό. Να σημειωθεί ότι εκεί καταλήγουν, τόσο τα νερά της Αγίας Βαρβάρας, όσο και τα νερά από το χείμαρρο Καλλιφύτου.

Όπως είναι γνωστό, αν σ’ αυτά τα δύο σημεία δεν κατασκευαστούν κανονικές γέφυρες, το πρόβλημα αυτό θα συνεχίζεται επ’ άπειρον. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει σχετικά ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, «παρά τη μεγάλη και σοβαρή ενέργεια που είχε προηγηθεί με τον καθαρισμό της κοίτης και της διάνοιξης των σωληνώσεων στη γέφυρα πλησίον της ΝΕΟΓΑΛ με αμφίδρομη κατεύθυνση προς Πανόραμα αλλά και Δράμα, εν τούτοις η ισχυρή νεροποντή αλλά κι ο μεγάλος όγκος ομβρίων υδάτων που κατέβηκαν από τον ορεινό όγκο δημιούργησαν μικροπροβλήματα στην διέλευση των αυτοκινήτων. Για λόγους προστασίας και ασφάλειας των πολιτών ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ, κάτι που έγινε άμεσα.

Στο σημείο εκτός του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε Δράμας κ. Σιδηροπουλου παρευρέθηκαν και συνέβαλαν τα μέγιστα στελέχη της Π.Ε Δράμας με μηχανήματα έργου προκειμένου να καθαριστεί το οδόστρωμα και να γίνει εκ νέου νέος καθαρισμός φερτών υλών (κλαδιά και κορμοί δένδρων). Στη συνέχεια ζητήθηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας, η οποία άμεσα ανταποκρίθηκε έτσι ώστε να καθαριστεί το οδόστρωμα».

Όσον αφορά άλλα ζητήματα στην επικράτεια του Δήμου Δράμας, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος κ. Μουρβετίδης, μας ενημέρωσε ότι είχαμε τρεις πτώσεις δέντρων. Ένα δεντράκι μπροστά από τη Λέσχη Αξιωματικών επί της Εθνικής Αμύνης, ένα δέντρο στον αύλειο χώρο του Δημοτικού σχολείου Καλλιφύτου και ένα άλλο δέντρο που έπεσε μέσα στην αυλή του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία, χωρίς όμως να προκαλέσουν ζημιές.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας

Σε επικοινωνία που είχαμε με το διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας κ. Στούπα, μας εξήγησε πως κλήθηκαν και προχώρησαν σε πέντε κοπές δέντρων, καθώς και σε μία άντληση υδάτων στην περιοχή του Οχυρού Κ. Νευροκοπίου. Επίσης, έγινε πλύση του οδοστρώματος στη σωληνωτή γέφυρα πίσω από τη ΝΕΟΓΑΛ.

Γέμισε ο χείμαρρος στο Κ. Νευροκόπι

Ζημιές άφησε πίσω της η κακοκαιρία στην περιοχή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο δήμαρχος κ. Κυριακίδης, από τα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου, το νερό στο χείμαρρο Νευροκοπίου έφτασε στα δυόμιση μέτρα, ενώ το όριό του είναι στα τρισήμιση μέτρα ύψος. «Παρ’ όλα αυτά, χρειάστηκε άμεσα να κινητοποιήσουμε τα μηχανήματα του Δήμου, προκειμένου να προλάβουμε ζημιές ή να αποκαταστήσουμε ζημιές», είπε στον «Π.Τ.» ο κ. Κυριακίδης, σημειώνοντας επίσης ότι υπήρξαν πλημμύρες σε κτηνοτροφικούς και αγροτικούς δρόμους. Γενικά όμως ιδιαίτερα προβλήματα σε Κοινότητες δεν  υπήρξαν.

Μεγάλα ύψη βροχής στο Οχυρό

Στο μεταξύ, πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία παραθέτει ο καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Δράμας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και επικεφαλής του Εργαστηρίου Γεωμορφολογίας, Εδαφολογίας και Παρόχθιων Περιοχών κ. Γιώργος Ζαϊμής.

Όπως αναφέρει σε σχετικό σχολιασμό στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου (GERi Lab), το περασμένο Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, στη λεκάνη του Οχυρού, καταγράφηκαν ιδιαίτερα μεγάλα αθροιστικά ύψη βροχής. Αναλυτικότερα σημειώνει ότι, «σε λιγότερο από 24 ώρες, ο μέσος όρος ύψους βροχής στο λεκανοπέδιο ήταν 92mm. Αυτό το νούμερο είναι μεγαλύτερο από το σύνηθες μηνιαίο ύψος βροχής για την περιοχή καθώς σε περίπου 14 ώρες καταγράφηκε ύψος βροχής όσο περίπου αναμένουμε σε 1,5 μήνα. Η στάθμη του κύριου ρέματος ανέβαινε με γοργούς ρυθμούς από τις 16:00 του Σαββάτου με το ύψος ως εκείνη την ώρα τα 45 εκ. φθάνοντας ως τα 225 εκ. στις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 12-12-2021. Η πτώση του ύδατος εντός της κοίτης ξεκίνησε περίπου μετά τις 03:00 πμ τα ξημερώματα Κυριακής με μείωση περίπου 10 εκατοστά ανά ώρα το πρώτο 5ωρο και έπειτα διαμορφώθηκε στα 4 εκατοστά ανά ώρα».

Όπως αναφέρει ο κ. Ζαΐμης, «ο τηλεματικός σταθμηγράφος μετέδιδε πολύτιμες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στους αρμόδιους φορείς της περιοχής για να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση πλημμυρικού επεισοδίου στην κωμόπολη του Κάτω Νευροκοπίου. Οι Φορείς ήταν σε άμεση επικοινωνία με άτομα του εργαστηρίου όσο διαρκούσε η κακοκαιρία, δίνοντας από μέρους μας πληροφορίες και προβλέψεις για την άνοδο της στάθμης παράλληλα με τα ανά 10λεπτο ποσοστά βροχόπτωσης στην περιοχή. Ο σταθμηγράφος μαζί με το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών στην περιοχή, αποδείχτηκαν χρήσιμα εργαλεία των Φορέων για την παρακολούθηση των φαινομένων και τη λήψη γρήγορων και αποτελεσματικότερων αποφάσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας μέσω του Εργαστηρίου Εργαστηρίου Γεωμορφολογίας, Εδαφολογίας και Παρόχθιων Περιοχών του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας, έχει εγκαταστήσει σχετικά μηχανήματα παρακολούθησης για τα καιρικά φαινόμενα σε συνεργασία με το Δήμο Κ. Νευροκοπίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν σχετικές πληροφορίες από παλαιότερα δημοσιεύματα του «Πρωινού Τύπου».