Home > Πρώτο Θέμα > Πλήθος κόσμου στην ενημερωτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα για τον κλάδο των συνταξιούχων

Πλήθος κόσμου στην ενημερωτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα για τον κλάδο των συνταξιούχων

Στο Εργατικό Κέντρο Δράμας

Πλήθος κόσμου στην ενημερωτική

σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα

για τον κλάδο των συνταξιούχων

Συζητήθηκαν συντάξεις, περικοπές, συντάξεις χηρείας και κινητοποιήσεις

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Ενημερωτική σύσκεψη για ζητήματα που αφορούν τις συντάξεις αλλά και γενικότερα ζητήματα που αφορούν στον κλάδο των συνταξιούχων, πραγματοποιήθηκες χθες το πρωί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Δράμας.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην ενημερωτική σύσκεψη, ενώ παράλληλα συμμετείχαν και τα σωματεία Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης και Δράμας, με σκοπό τον απολογισμό των δράσεων τους για το 2018, αλλά και τον προγραμματισμό των επερχόμενων δράσεων για το 2019.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Δράμας, κ. Μιχάλης Αθανασιάδης, αναφέρθηκε στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των συνταξιούχων, σημειώνοντας ότι τα κυριότερα είναι οι περικοπές των συντάξεων και των δώρων, η κατάργηση του ΕΚΑΣ, ο τομέας της υγείας, και οι συντάξεις χηρείας.

SYNTAJIOYXOI SYSKEPSH 5

Από αριστερά οι κ.κ. Αντ. Κιόρογλου, Π. Πάλμος, Μ. Αθανασιάδης, και Χρ. Κολοβός.

Τα προβλήματα των συνταξιούχων όπως επισημαίνει ο κ. Αθανασιάδης είναι πολλαπλά, ενώ είναι αποφασισμένοι να δώσουν τον αγώνα τους για την βελτίωση όλων αυτών των συνθηκών στον τομέα της υγείας και των συντάξεων.

«Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση εν όψει και των αποφάσεων των δικαστηρίων, ότι οι συνταξιούχοι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και θα πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση ώστε να αποδοθούν αυτά που δικαιούμαστε ως συνταξιούχοι. Διότι δεν μας τα χάρισε κανένας. Δουλέψαμε δεκαετίες, κουραστήκαμε και φτιάξαμε αυτή την πατρίδα, συνταξιοδοτηθήκαμε και ήρθε η περίοδος όπου κάτω από ορισμένες ανάγκες το κράτος έκανε τις περικοπές. Όμως πέρασε αυτή η περίοδος, έτσι μας λέει τουλάχιστον η κυβέρνηση, και θα πρέπει τώρα να σκεφτεί να αποδώσει αυτά που έχουν περικοπεί. Αυτός είναι ο αγώνας μας, ο οποίος θα είναι σκληρός και θα συνεχιστεί.

Το 2018 πραγματοποιήσαμε περισσότερες από 160 κινητοποιήσεις. Φέτος θα εντείνουμε περισσότερο τον αγώνα μας ώσπου να πείσουμε την κυβέρνηση να μας πει ότι δικαιωνόμαστε και να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε».

Επιπλέον, ο κ. Αθανασιάδης μίλησε για ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που αφορά στις συντάξεις χηρείας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Είναι ένα έγκλημα που πιστεύω ότι δεν θα τολμούσε να το κάνει καμιά κυβέρνηση σε καμιά χώρα. Δεν μπορεί να «φεύγει» ο εργαζόμενος στα 50-55 του χρόνια και να μένει η γυναίκα του πίσω με οικογενειακές υποχρεώσεις και παιδιά και να παίρνει ένα επίδομα της τάξης των 180 ευρώ μέχρι τα 55 της και μετά να της πουν πήγαινε και βρες τον τρόπο για να ζήσεις τα παιδιά σου, να τα μεγαλώσεις ή ακόμα και να τα σπουδάσεις. Θεωρούμε ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση».

SYNTAJIOYXOI SYSKEPSH 4

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Δράμας κ. Αντώνης Κιόρογλου, επεσήμανε τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στον κλάδο των συνταξιούχων όπως είναι το συνταξιοδοτικό, οι συντάξεις χηρείας, οι περικοπές αλλά και οι κινητοποιήσεις που πρόκειται να οργανωθούν την χρονιά που διανύουμε. «Πρέπει να μάθουν όλοι να βγαίνουν στους δρόμους και να αγωνίζονται για τα συμφέροντα τους», ανέφερε ο κ. Κιόρογλου.

Ακολούθως, στην ενημερωτική σύσκεψη παραβρέθηκε ο Οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ κ. Παναγιώτης Πάλμος, ο οποίος εξήγησε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να πραγματοποιούνται πανελλαδικές περιφερειακές συσκέψεις με σκοπό την ανάπτυξη ενός αγωνιστικού προγράμματος.

«Το πρόγραμμα μας περιλαμβάνει εκτός από το κύριο θέμα των αναδρομικών το οποίο αποτελεί ένα μέρος των διεκδικήσεων μας. Διότι το πλαίσιο των διεκδικήσεων μας εξαρτάται από τις αυξήσεις που απαιτούμε εμείς, διότι οκτώ χρόνια δεν έχουμε πάρει ούτε 1 ευρώ αύξηση στις συντάξεις. Παρότι μας έχουν μειώσει το εισόδημά μας περίπου με 40-50 αλλά και 60%.

Ακόμη, θα πρέπει άμεσα να λυθεί το ζήτημα που αφορά στις συντάξεις χηρείας. Διότι τον Μάιο λήγουν τα τρία χρόνια και αν δεν υπάρχει πολιτική ρύθμιση, μπορεί να χάσουν γενικότερα τη ρύθμιση και να μην ξαναπάρουν ποτέ σύνταξη. Επίσης, ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα είναι οι αναπηρικές συντάξεις, αλλά και η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου,  αλλά και βασικό είναι να μην εφαρμοστεί από 1-1-2020 η μείωση του αφορολόγητου που από 8.600 που είναι σήμερα θα πάει στα 5.600, όπου οι συνταξιούχοι θα χάσουν και από εκεί περίπου μια ακόμη σύνταξη εκτός από αυτές που έχουν χάσει σήμερα».

Επιπλέον, στην ενημερωτική σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Οργανωτικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, κ. Χρήστος Κολοβός, ο οποίος μίλησε μεταξύ άλλων για τις κινητοποιήσεις.

«Μέσα από τις κινητοποιήσεις μας είχαμε κάποια θετικά αποτελέσματα. Η κυβέρνηση πήρε πίσω την απόφαση για την προσωπική διαφορά που αφορά στους παλιούς συνταξιούχους. Οι παλιοί συνταξιούχοι πριν από το νόμο Κατρούγκαλου θα έχαναν μόνο 18%. Που σημαίνει ότι ένας συνταξιούχοι που έπαιρνε 1000 ευρώ θα έπαιρνε 180 ευρώ λιγότερα. Αυτό το αποτρέψαμε με τους αγώνες μας. Με την πίεση μας και την πάλη μας αναγκάσαμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρυθμίσεις με τις 120 δόσεις για χρέη προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Στον δικό μας κλάδο των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ είναι πάνω από 2.500 συνάδελφοι μας που είχαν συμπληρώσει τα χρόνια, αλλά επειδή είχαν χρέη προς τον ΟΑΕΕ στα ασφαλιστικά τους ταμεία δεν μπορούσαν να πάρουν σύνταξη. Έχαναν την σύνταξη τους, τα αναδρομικά τους, τα έχαναν όλα. Καταφέραμε η κυβέρνηση να δώσει μια ρύθμιση γύρω από αυτά τα ζητήματα», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Κολοβός.