Home > νέα > Πώς υπολογίζεται το επίδομα θέρμανσης για το έτος 2021-Ξανθόπουλος: Ενίσχυση του επιδόματος στο Κ. Νευροκόπι

Πώς υπολογίζεται το επίδομα θέρμανσης για το έτος 2021-Ξανθόπουλος: Ενίσχυση του επιδόματος στο Κ. Νευροκόπι

Πώς υπολογίζεται το επίδομα

θέρμανσης για το έτος 2021

Ξανθόπουλος: Ενίσχυση του επιδόματος στο Κ. Νευροκόπι

 

 

ΜΕ χαμηλά ποσά τα οποία κινούνται μεταξύ 80 και 200 ευρώ για τους περισσότερους δικαιούχους, δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης.

Σύμφωνα μ’ αυτή την απόφαση και όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ 235/25 Ιανουαρίου 2021 – Τεύχος Β΄, «Το ύψος του επιδόματος της παρ. 2 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία Α. 1275/17.12.2020 (Β’ 5576) απόφασης για αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης καθορίζεται στο ποσό των διακοσίων είκοσι (220) ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, όπως αυτός προσδιορίζεται στο Παράρτημα της άνω απόφασης και προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Το επίδομα που θα προκύψει κατά τα ανωτέρω δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού των ογδόντα (80) ευρώ ούτε να υπερβαίνει το ποσό των εξακοσίων πενήντα (650) ευρώ. Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της».

Για να πιάσει “κάποιος” φορολογούμενος τα 650 ευρώ που είναι και το ανώτατο ποσό που προβλέπει η απόφαση, όχι μόνο πρέπει να ζει σε μία από τις πιο κρύες περιοχές της Ελλάδας αλλά και να έχει 6 παιδιά.

Για παράδειγμα στο Βελούχι που έχει τον υψηλότερο συντελεστή θα πρέπει κάποια οικογένεια να έχει 6 παιδιά για να προσεγγίσει τα 650 ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό το ποσό αυτό δεν θα το λάβει σχεδόν κανένας δικαιούχος. Από τα παραδείγματα που παρουσιάζονται παρακάτω προκύπτει ότι εντός της Αττικής τα ποσά για οικογένειες με δύο παιδιά κινούνται στην περιοχή των 150-200 ευρώ στις περισσότερες περιοχές και ανεβαίνουν σε περιοχές όπως η Δροσιά που έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αν και η κυβέρνηση είχε θέσει ψηλά τον πήχη και πολλοί ανέμεναν να φθάσουν το ποσό των 650 ευρώ δυστυχώς αυτό θα παραμείνει στα χαρτιά.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για το υπολογισμό του επιδόματος θέρμανσης καθορίζεται ως ποσό βάσης τα 220 ευρώ. Το ποσό αυτό θα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία. Το εν λόγω ποσό προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.  Για παράδειγμα μια οικογένεια στην Κοζάνη με ένα παιδί θα λάβει επίδομα θέρμανσης 271,04 ευρώ . Σημειώνεται πως το επίδομα που θα προκύψει δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 80 ευρώ  ούτε να υπερβαίνει το ποσό των 650 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πληρωμές στους δικαιούχους που έχουν υποβάλλει αίτηση θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Παρασκευή.

Το  επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να έχει πραγματοποιήσει αγορές καυσίμων θέρμανσης αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος, από 1η Οκτωβρίου 2020 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021. Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2020 και για τα καυσόξυλα λαμβάνονται υπόψη αγορές που έγιναν από την 1η Ιουνίου 2020 και μετά. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.

Όσοι είχαν τιμολόγια διπλάσιας αξίας του επιδόματος έως τις 31 Δεκεμβρίου είναι οι πρώτοι που θα πληρωθούν τις επόμενες μέρες .  Τα ποσά θα καταβληθούν σε δύο δόσεις ως εξής:

-Έως την 31η Ιανουαρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που τιμολογήθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

-Έως την 31η Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.

Για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1η Ιανουαρίου 2021 έως 28 Φεβρουαρίου 2021 μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021 και η πληρωμή για την κατηγορία αυτή δύναται να πραγματοποιηθεί έως την 26η Απριλίου 2021.

Για παράδειγμα, μια οικογένεια με δύο παιδιά στη Δράμα: 223,11 ευρώ.

Σε άλλα παραδείγματα:

Οικογένεια με 2 παιδιά στο Μαρούσι: 151,73 ευρώ

Ζευγάρι στο Βόλο με 1 παιδί: 136,78 ευρώ

Οικογένεια με δύο παιδιά στη Δροσιά: 290,16

Οικογένεια με 2 παιδιά στο Σουφλί: 226,33 ευρώ

Οικογένεια με 2 παιδιά στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης: 230,27 ευρώ

Ζευγάρι με 2 παιδιά στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης: 193,22 ευρώ

Ζευγάρι στην Πάτρα: 80 ευρώ

Οικογένεια με δύο παιδιά στον Γράμμο: 401,9 ευρώ

Οικογένεια με ένα παιδί στη Ραφήνα: 309,76 ευρώ

Ξανθόπουλος: Ενίσχυση του επιδόματος στο Κ. Νευροκόπι

Theofilos Xanthopoylos

Στο μεταξύ, με δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε χθες ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ.Ξανθόπουλος, ζητάει να υπάρξει ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης στην περιοχή του Κ. Νευροκοπίου.

Όπως επισημαίνει συγκεκριμένα, «ο εμπαιγμός των κατοίκων ορεινών περιοχών της Δράμας όσον αφορά τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, δεν έχει τέλος. Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε χθες, η περιοχή του Κ. Νευροκοπίου Δράμας, συνώνυμη των πολικών θερμοκρασιών, που καταγράφονται εκεί τον χειμώνα, δικαιούνται επίδομα θέρμανσης που ισοδυναμεί με περίπου 300 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Και αυτό γιατί ως βάση για τον υπολογισμό του επιδόματος ορίσθηκαν τα 220 ευρώ  ενώ  ο συντελεστής υπολογισμού για το Νευροκόπι , με τις γνωστές κλιματολογικές συνθήκες τον χειμώνα, ορίσθηκε μόλις στο 1,08. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι του Νευροκοπίου, αν συνυπολογισθεί και το ποσοστό για τα τέκνα,  θα λάβουν, λιγότερα από το 50% του επιδόματος που ως ανώτατο ποσό, έχει οριστεί στα 650 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε, ότι είχε προηγηθεί το φιάσκο και η απίστευτη ταλαιπωρία κατοίκων μεγάλων περιοχών της Δράμας(Νευροκόπι, Προσοτσάνη, Παρανέστι) με τους λανθασμένους ταχυδρομικούς κώδικες που διέθεταν οι δημόσιες αρχές. Η κυβέρνηση αντί να λύσει το πρόβλημα, κάλεσε τους πολίτες να το αντιμετωπίσουν οι ιδιοι με δική τους πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να μην καταφέρουν ούτε καν να επικοινωνήσουν με τις δημόσιες υπηρεσίες. Ετσί, χωρίς δική τους ευθύνη, οι πολίτες αυτοί δεν κατάφεραν να είναι τελικά δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης που χορηγεί η κυβέρνηση.

Καλούμε τις αρμόδιες κρατικές αρχές, να διορθώσουν τα λάθη τους και να αποκαταστήσουν όλες τις αδικίες σε βάρος των κατοίκων της περιοχής μας».