Home > Νέα > Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαίου Πολίτη του ΔΠΔ και της Περιφέρειας ΑΜΘ

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαίου Πολίτη του ΔΠΔ και της Περιφέρειας ΑΜΘ

Ένα σπίτι της Ευρώπης στην καρδιά της Κομοτηνής

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου

γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαίου Πολίτη

του ΔΠΔ και της Περιφέρειας ΑΜΘ

 

Η Ηράκλεια και η Δήμητρα στην Κομοτηνή, η Στέλλα στη Δράμα, ο Δημήτρης στην Καβάλα και ο Παναγιώτης στην Ξάνθη (έχοντας μάλιστα ο τελευταίος και τη γενική εποπτεία του δικτύου) ανοίγουν “παράθυρο” με θέα τον “κόσμο” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα εγκαίνια του νέου γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαίου Πολίτη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, πραγματοποιήθηκαν παρουσία του  Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, κου Παντελεήμονα.

Παρόντες  και παρούσες ήταν επίσης: οι Πρυτανικές Αρχές (Πρύτανης, Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, αντιπρυτάνεις: Μαρία Μιχαλοπούλου και Φώτιος Μάρης), η Εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας, Ζωή Κοσμίδου, ο πρόεδρος του Π/Σ Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Πολιτειάδης και δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου.

Το γραφείο στεγάζεται στο κτήριο της Πινακοθήκης του Ιδρύματος “Χρήστου Α. Μανέα” στην Κομοτηνή. Πρόκειται για το σπίτι του μακροβιότερου Δημάρχου της Κομοτηνής, του Δημητρίου Μπλέτσα, που έγινε δωρεά στο Δημοκρίτειο. Η νέα δομή αποτελεί μέρος του Δικτύου των Γραφείων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης που έχουν αναπτυχθεί σε όλες τις πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον συντονισμό των οποίων έχει αναλάβει το ΔΠΘ με την στήριξη της ΠΑΜΘ.

Στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι νέοι σε ένα τόπο με την παρουσία και τη δημιουργικότητά τους αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο κος Παντελεήμων σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε ανάγκη τους νέους».

«Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, για πολύ μεγάλη προσπάθεια. Κάνουμε μια πολύ μεγάλη και καινούργια αρχή σε αυτό το πρόγραμμα για να μπορέσουμε να προσφέρουμε τις γνώσεις και ό,τι καινούργιο υπάρχει στην ΕΕ, να το προσφέρουμε εδώ, στην Περιφέρειά μας, στην πόλη μας και στα παιδιά μας ώστε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη των επιπλέον ενδιαφερόντων των νέων» ανέφερε η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., κα Ζωή Κοσμίδου.

Καλή επιτυχία στο έργο του Γραφείου ευχήθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κος Δημήτρης Πολιτειάδης σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως είναι γνωστό το έργο του Γραφείου στην Κομοτηνή. «Το μέλλον της περιοχής μας είναι οι νέοι, εμείς με τις εμπειρίες μας θα πρέπει να τους βοηθήσουμε» σημείωσε.

Η κα Μαρία Μιχαλοπουλού, αντιπρύτανης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική μέρα σημειώνοντας ότι έχει προκύψει από τη συνεργασία των ανθρώπων και των φορέων και αυτό όπως είπε είναι το πολύ σημαντικό βήμα για να μπορέσει κανείς να πάει μπροστά. «Στόχος να φέρουμε την Ευρώπη στους νέους της περιοχής μας» τόνισε χαρακτηριστικά. Παρουσίασε τους εργαζόμενους στο δίκτυο ενημέρωσης σημειώνοντας ότι στα κοινωνικά δίκτυα με έξι στάσεις μπορεί κανείς να “φτάσει” σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. «Στόχος μας να δικτυώσουμε όλους τους ανθρώπους της Περιφέρειας με την ΕΕ και αντίστοιχα να φέρουμε τις προτεραιότητες της ΕΕ κοντά στους πολίτες της Θράκης και να τις προσαρμόσουμε στις ανάγκες της Θράκης, έχουμε αυτή τη δυνατότητα, στα χέρια των συνεργατών μας είναι και θα δουλέψουμε πάνω σε αυτό έχοντας πάντα ανοιχτές τις πόρτες αυτού του εμβληματικού κτιρίου, που ήταν το σπίτι του μακροβιότερου δημάρχου της Κομοτηνής και έγινε δωρεά στο ΔΠΘ» είπε.

Τέλος, ο πρόεδρος του Π/Σ Α.Μ.Θ., ο κος Χρήστος Παπαθεοδώρου δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής, εμφανώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, «Καταφέραμε σε συνεργασία με το Δ.Π.Θ. να έχουμε γραφεία του Europe Direct και στις πέντε Π.Ε. Στόχος του προγράμματος και των δράσεων που θα αναπτυχθούν είναι η διασύνδεση της περιφέρειάς μας και κυρίως των νέων με το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ γεγονός το οποίο θα προσφέρει πάρα πολλά οφέλη και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». Και κατέληξε λέγοντας «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι ως Περιφέρεια αν.Μ.Θ. για την άριστη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο έως τώρα και ευελπιστούμε ότι θα εντατικοποιήσουμε στο μέλλον αυτή τη συνεργασία με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα».

Πηγή: ΕΡΤ