Home > νέα > Τρία νέα πρόσθετα μέτρα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων-Κυρ. Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους στο τέλος της τετραετίας

Τρία νέα πρόσθετα μέτρα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων-Κυρ. Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους στο τέλος της τετραετίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι εκλογές

θα γίνουν στην ώρα τους

στο τέλος της τετραετίας

Τρία μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2022. «Πρώτον, θα υπάρχει πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και στα ευάλωτα νοικοκυριά. Δεύτερον, θα υπάρχει αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% το μήνα Δεκέμβριο. Και τρίτον, όσον αφορά τους αγρότες μας θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο» είπε.  Επίσης σημείωσε ότι όπως και πέρυσι και πρόπερσι έτσι και φέτος, έτσι και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές. «Όλοι οι Έλληνες πληρώνουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ όπως είχαμε δεσμευτεί. Χαμηλότερους συντελεστές, χαμηλότερο ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα. Συνολικά 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις» είπε.
Επιπλέον ο πρωθυπουργός τόνισε ότι και το 2022  όπως και το 2021 δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. «Αλλά και τα Χριστούγεννα θα βρουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας με διπλάσιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τα 270.000 πιο αδύναμα νοικοκυριά. Και με έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ατόμων με αναπηρία την οποία θα τη δουν στους λογαριασμούς τους τις επόμενες μέρες. Είναι μία μικρή ενίσχυση για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας αλλά είναι και μία απόδειξη ότι η πολιτεία στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της πρώτα και πάνω απ’ όλα πρέπει να μεριμνά για τους ασθενέστερους συμπατριώτες μας. Και ξέρω ότι η μάχη με τις ανισότητες έχει ακόμα πολύ δρόμο» είπε.
«Προτιμώ, όμως, να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα τα οποία έρχονται να είναι περισσότερα. Αυτή εξάλλου είναι και η ουσία του συνθήματός μας: «Ανάπτυξη για όλους». Η χώρα να αναπτύσσεται και όλοι οι πολίτες να ευημερούν. Το εθνικό εισόδημα να αυξάνεται αλλά κυρίως, και αυτή θα είναι η πρόκληση των επόμενων ετών για την κυβέρνησή μας: δίκαιο μερίδιο σε αυτή την ανάπτυξη να έχουν όλοι χωρίς κανείς στην κοινωνία να μένει πίσω. Αυτό, ναι, αυτό υπόσχομαι ότι πάντα θα το πιστεύω και πάντα αυτή η παράταξη, η μεγάλη κοινωνική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας αυτή την πολιτική πάντα θα υπηρετεί» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Επιπλέον υπογράμμισε ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, με τέτοιο τρόπο ώστε, όπως είπε, να μην τίθεται σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να δώσουμε μια σημαντική εισοδηματική στήριξη στους συμπολίτες μας οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν ένα αυξημένο κόστος ζωής και αναζητούν μία αύξηση στους μισθούς τους για να μπορούν να τα βγάλουν πέρα.
«Γιατί αυτό το οποίο είπαμε το εννοούμε και είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς. Το μέρισμα ανάπτυξης πρέπει να ωφελεί όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Ο απλός αριθμός της ανάπτυξης του 7%, 8%, 9% δεν λέει κάτι, από μόνος του, στους συμπολίτες μας. Αυτό το οποίο λέει κάτι στους συμπολίτες μας, είναι η αύξηση των μισθών και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σε αυτά επιμένουμε, για αυτά θα αγωνιζόμαστε και αυτά θα κάνουμε πράξη» ανέφερε.
Μιλώντας για τις αμυντικές δαπάνες ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα με μεθοδικά βήματα επενδύει στην αποτρεπτική της δυνατότητα παράλληλα με μία ενεργή εξωτερική πολιτική που δυναμώνει τις συμμαχίες μας και ενισχύει το κύρος της χώρας μας. «Μέσα στον Ιανουάριο προσγειώνονται στην Τανάγρα τα πρώτα 6 Rafale και εντός των επόμενων εβδομάδων υπογράφεται η τελική συμφωνία για τις 3 Belharra. Σε αυτή τη συγκυρία, θέλω να το ακούσει όλος ο ελληνικός λαός. Δεν απευθύνομαι σε εσάς. Απευθύνομαι στους Έλληνες πολίτες οι οποίοι μας παρακολουθούν. Σε αυτή τη συγκυρία, έχοντας κληρονομήσει Ένοπλες Δυνάμεις όπου για δέκα χρόνια δεν έγιναν ουσιαστικά καθόλου επενδύσεις, σε αυτή τη συγκυρία η Αξιωματική Αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες» είπε και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ που τις καταψήφισε τόνισε «είστε πάντα παρόντες σε ό,τι διχάζει και μονίμως απόντες σε ό,τι ενώνει. Ας είναι. Κύριε Τσίπρα, το εθνικό μέτωπο συγκροτείται έστω και χωρίς τη δική σας συμμετοχή».
Επίσης για την μελέτη που έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας μαζί με τον καθηγητή Λύτρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού σημείωσε ότι δεν περίμενε καμία μελέτη για να ενισχύσει το Σύστημα Υγείας και να αυξήσει τον αριθμό των ΜΕΘ, συμπλήρωσε  «από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μάς παρέδωσε στον τομέα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας μία κατάσταση τραγική, τραγική. Και σπεύσαμε να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να φτάσουμε σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες να έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τον αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Αλλά το πρόβλημα, κ. Τσίπρα, το είχαμε εντοπίσει. Είχαμε, λοιπόν, εντοπίσει ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο να μην έχουν τα νοσοκομεία μας την πίεση την οποία αντιμετώπισαν στο δεύτερο κύμα, όπου δυστυχώς πολλά νοσοκομεία, όπως πρώτος εγώ ομολόγησα, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του αριθμού των διασωληνωμένων, ήταν να επιμείνουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα στον εμβολιασμό».
Επιπλέον ο πρωθυπουργός απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε εκλογές υπογράμμισε «Κύριε Τσίπρα, πρέπει να σας πω ότι εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα ο οποίος σήμερα θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές, αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ» και συμπλήρωσε «όμως ο βασικός λόγος κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο βασικός λόγος που η χώρα έχει πετύχει αυτά που έχει πετύχει αυτούς τους 27 μήνες είναι ακριβώς διότι έχουμε εγγυηθεί -εντός και εκτός Ελλάδος- τη σταθερότητα και την πολιτική συνέχεια».

Σημεία από την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022:

Αν υπήρχε ένας πολιτικός που θα είχε όφελος από τις πρόωρες εκλογές θα ήμουν εγώ

 • Εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές δεν θα ήσασταν εσείς κ. Τσίπρα αλλά εγώ.
 • Και στο παρελθόν είχα ουκ ολίγες ευκαιρίες για να πάω σε πρόωρες εκλογές με το αποτέλεσμα για την παράταξη μας να ήταν καλύτερο από τις εκλογές του 2019. Δεν το έκανα, δεν είμαστε το ίδιο, γιατί μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης απέναντι στις ανάγκες της χώρας.
 • Ο βασικός λόγος που η χώρα έχει πετύχει αυτά που έχει πετύχει αυτούς τους 27 μήνες είναι ακριβώς διότι έχουμε εγγυηθεί -εντός και εκτός Ελλάδος- τη σταθερότητα και την πολιτική συνέχεια.
 • Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, είτε το ζητάτε, είτε όχι.

Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες

 • Θέλω να θυμίσω ότι ο περσινός προϋπολογισμός προέβλεπε μία ανάπτυξη της τάξης του 4% κι όμως ήδη στο εννιάμηνο καταγράφηκε μεγέθυνση του δημόσιου πλούτου κατά 9,3% η τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη. Κι αυτό σημαίνει ότι η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ετήσια ανάπτυξη 7,1% είναι μάλλον μετριοπαθής, η δική μας αναθεωρημένη εκτίμηση για ανάπτυξη 6,9% ακούγεται και θα αποδειχθεί στην πράξη εξαιρετικά συντηρητική.
 • Πράγματι η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, άλλα έπεσε έξω προς τα πάνω, με ένα αναπτυξιακό άλμα, που δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήλθε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και έτσι ξεπέρασε τις προσδοκίες

Ανάπτυξη από τη μια, κοινωνική φροντίδα από την άλλη

 • Ο στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι διπλός: Ανάπτυξη από τη μια, κοινωνική φροντίδα από την άλλη.
  • Για τη μεν πρώτη, την ανάπτυξη, μιλούν:
   • Παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως η Microsoft, η Amazon, η Pfizer, η CISCO, η Digital Realty και τόσοι άλλοι που επέλεξαν να επενδύσουν στη χώρα και να δημιουργήσουν πολλές νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.
   • Τα 73 νέα στρατηγικά σχέδια και έργα συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα τα οποία προχωρούν, αξίας σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων.
   • Το ιστορικό ρεκόρ των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής για την τελευταία δεκαετία.
   • Το πλεονασματικό αγροτικό ισοζύγιο για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ’80, όπως και η συρρίκνωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο κατά 4,3%.
  • Οι κοινωνικές μας επιλογές δεν περιορίζονται σε έναν και μόνο προϋπολογισμό:
   • Γιατί όπως και πέρυσι και πρόπερσι έτσι και φέτος, έτσι και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές. Όλοι οι Έλληνες πληρώνουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ όπως είχαμε δεσμευτεί. Χαμηλότερους συντελεστές, χαμηλότερο ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα. Συνολικά έχουμε 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
   • Και βέβαια το 2022 θα μας βρει όπως και το 2021 χωρίς εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.
   • Αλλά και τα Χριστούγεννα θα βρουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας με διπλάσιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τα 270.000 πιο αδύναμα νοικοκυριά. Και με έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ατόμων με αναπηρία την οποία θα τη δουν στους λογαριασμούς τους τις επόμενες μέρες.
   • Και τέλος την κοινωνική μας μέριμνα πλαισιώνει η ειλημμένη απόφασή μας εντός του 2022 να αυξηθεί για δεύτερη φορά ο κατώτατος μισθός. Δεν είμαι έτοιμος να μιλήσω ακόμα για το ακριβές ύψος του.
 • Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα τα οποία έρχονται να είναι περισσότερα. Αυτή εξάλλου είναι και η ουσία του συνθήματός μας: «Ανάπτυξη για όλους».

Η πιο σημαντική άμυνα είναι η τρίτη δόση του εμβολίου

 • Όλα τα στοιχεία για την Ομικρον λένε πως διαδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και ελπίζουμε τα συμπτώματα της να είναι ηπιότερα.
 • Απέναντι λοιπόν σε αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα έχουμε ήδη οικοδομήσει τη δικιά μας άμυνα και η πρώτη και μόνη άμυνα την οποία έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας, η πιο σημαντική άμυνα, είναι η τρίτη δόση του εμβολίου σε όλους τους πολίτες.
 • Θέλω να θυμίσω ότι πρώτοι στην Ευρώπη ανοίξαμε την τρίτη δόση σε όλους τους πολίτες από την ηλικία των 18, πρώτοι στην Ευρώπη προσδιορίσαμε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει 7 μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ενθαρρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τους πολίτες να κάνουν την τρίτη αναμνηστική δόση. Και, βέβαια, πρώτοι στην Ευρώπη δώσαμε τη δυνατότητα σε κάποιον να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου μετά τους 3 μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
 • Κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν η «Όμικρον» γίνει κυρίαρχη, όπως έχει συμβεί στη Μεγάλη Βρετανία και θα συμβεί νομοτελειακά και στην πατρίδα μας, κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε είναι σχεδόν 500.000 πρόσθετοι εμβολιασμοί τρίτης δόσης. Όσο καθυστερούμε, λοιπόν, την άφιξη της «Όμικρον» τόσο κερδισμένοι θα είμαστε διότι αυτή τη στιγμή, ναι, οι επιστημονικές μελέτες μας δείχνουν ότι αν κάποιος είναι θωρακισμένος και με τις τρεις δόσεις ουσιαστικά δεν κινδυνεύει να αρρωστήσει σοβαρά.
 • Τις ημέρες των εορτών πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί, και να κάνουμε rapid ή self test και οι εμβολιασμένοι.

Δεν περίμενα καμία μελέτη για να ενισχύσω το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ

 • Υπάρχει πράγματι ένα πρόβλημα στα περιφερειακά νοσοκομεία, πρόβλημα, που απαντάται και σε άλλες χώρες, αυτό σίγουρα είναι ένα μάθημα για την επόμενη ημέρα.
 • Δεν περίμενα καμία μελέτη, κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το Σύστημα Υγείας και να αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ.
 • Από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown γνωρίζαμε ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μάς παρέδωσε στον τομέα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας μία κατάσταση τραγική, τραγική. Και σπεύσαμε να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να φτάσουμε σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες να έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τον αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
 • Είχαμε, λοιπόν, εντοπίσει ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο να μην έχουν τα νοσοκομεία μας την πίεση την οποία αντιμετώπισαν στο δεύτερο κύμα, όπου δυστυχώς πολλά νοσοκομεία, όπως πρώτος εγώ ομολόγησα, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του αριθμού των διασωληνωμένων, ήταν να επιμείνουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα στον εμβολιασμό.
 • Η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος της πίεσης στα νοσοκομεία ήταν το γεγονός ότι δεν πετύχαμε στη χώρα μας εμβολιαστική κάλυψη αντίστοιχη με αυτή των ευρωπαϊκών χωρών που τα κατάφεραν πολύ καλύτερα σε αυτό τον τομέα.
 • Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως, ότι η ιδανική αντιμετώπιση των απειλητικών για τη ζωή προβλημάτων υγείας των ασθενών γίνεται καλύτερα στο ελεγχόμενο περιβάλλον των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
 • Για να εξηγήσουμε, λοιπόν, ακριβώς αυτό το οποίο είπαμε και το οποίο όντως στην προηγούμενή μου ομιλία δεν χρησιμοποίησα την καλύτερη δυνατή διατύπωσηη διασωλήνωση εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας είναι πράγματι μια λύση ανάγκης. Είναι μια λύση ανάγκης, στην οποία αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε όταν η πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι πολύ μεγάλη.

Μεγάλο θράσος ο ισχυρισμός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλάτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Είπατε με περίσσιο θράσος κύριε Τσίπρα ότι βάλατε πλάτη. 17 πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης καταψηφίσατε,  17 τον αριθμό. Πάμε να τα δούμε λοιπόν πόσο πλάτη βάλατε:

 • Καταψηφίσατε την  υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών.
 • Καταψηφίσατε, προσέξτε, τα αυστηρά πρόστιμα για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.
 • Καταψηφίσατε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60.
 • Καταψηφίσατε τις αυστηρές ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο.

Να τη χαίρεστε τη στήριξη που μας παρείχατε, κ. Τσίπρα. Να τη χαίρεστε.

Τρία πρόσθετα μέτρα στήριξης για καταναλωτές και επιχειρήσεις από τις ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας

Η δεύτερη μεγάλη δυσκολία που έχουμε να αντιμετωπίσουμε λέγεται ενεργειακή κρίση και πληθωριστικές πιέσεις.

 • Αντιδράσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που είχαμε στην διάθεσή μας. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι στο 4% έναντι 4,9% στην ευρωζώνη και 5,2% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες και απολύτως ευαισθητοποιημένοι ως προς τις πολιτικές της Κυβέρνησης: η ακρίβεια θα είναι μαζί μας ακόμα για ένα διάστημα, θα μας πολιορκεί και για αυτό η Κυβέρνηση θα είναι εδώ για να στηρίξει όλους τους Έλληνες πολίτες.
  • Από τη μία μέσα από τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, ελέγχοντας την αισχροκέρδεια, τις περιπτώσεις αδικαιολόγητων ανατιμήσεων στην αγορά, διότι συμβαίνουν και αυτά δυστυχώς, αλλά και παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται από τους λογαριασμούς του ρεύματος μέχρι, εφόσον χρειαστεί, και στα ζητήματα που αφορούν το καλάθι της νοικοκυράς όπως αυτό διαμορφώνεται στο super market.
  • Και η Ελλάδα πρώτη από τις αρχές Σεπτεμβρίου δημιούργησε ένα ταμείο ενεργειακής μετάβασης διαθέτοντας πόρους που ξεπέρασαν τα 800 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων που βρίσκονται στη χαμηλή τάση. Αυτοί οι πόροι είναι μόνο ένα μέρος από τα 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ που θα διατεθεί συνολικά στο μέτωπο αυτό για το 2021.
 • Απαντώντας στα νέα δεδομένα θέλω να ανακοινώσω σήμερα τρία νέα πρόσθετα μέτρα τα οποία αφορούν καταναλωτές και επιχειρήσεις.
  • Πρώτον, θα υπάρχει πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και στα ευάλωτα νοικοκυριά.
  • Δεύτερον, θα υπάρχει αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% το μήνα Δεκέμβριο.
  • Και τρίτον, όσον αφορά τους αγρότες μας θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο.

Επαναλαμβάνω ότι η κρίση είναι διεθνής. Η Ελλάδα έχει λάβει κατ’ αναλογία περισσότερα μέτρα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα στηρίξουμε τους καταναλωτές, θα στηρίξουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας και θα εξασφαλίσουμε ότι η επιβάρυνση από τις ανατιμήσεις θα είναι η ελάχιστη δυνατή μέχρι που να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την παγκόσμια κρίση ακρίβειας, κάτι το οποίο τουλάχιστον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι θα αρχίσει να συμβαίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Το εθνικό μέτωπο συγκροτείται χωρίς τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα

Η Ελλάδα με μεθοδικά βήματα επενδύει στην αποτρεπτική της δυνατότητα παράλληλα με μία ενεργή εξωτερική πολιτική που δυναμώνει τις συμμαχίες μας και ενισχύει το κύρος της χώρας μας.

 • Μέσα στον Ιανουάριο προσγειώνονται στην Τανάγρα τα πρώτα 6 Rafale και εντός των επόμενων εβδομάδων υπογράφεται η τελική συμφωνία για τις 3 Belharra.
 • Σε αυτή τη συγκυρία, έχοντας κληρονομήσει Ένοπλες Δυνάμεις όπου για δέκα χρόνια δεν έγιναν ουσιαστικά καθόλου επενδύσεις, σε αυτή τη συγκυρία η Αξιωματική Αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες. Σπάζοντας για ακόμα μία φορά μία παράδοση στο ελληνικό Κοινοβούλιο η οποία έλεγε ότι παρά τις διαφωνίες μας, πάντα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το έκανε προς τιμήν του το ΚΙΝΑΛ, υπερψήφιζε τις αμυντικές δαπάνες της χώρας.
 • Ένα πράγμα θα πω μόνο: Τα συμπεράσματα θα τα βγάλει ο ελληνικός λαός. Είστε πάντα παρόντες σε ό,τι διχάζει και μονίμως απόντες σε ό,τι ενώνει. Ας είναι. Κύριε Τσίπρα, το εθνικό μέτωπο συγκροτείται έστω και χωρίς τη δική σας συμμετοχή.

Προϋπολογισμός 2022: εικόνα μιας Ελλάδος πιο αισιόδοξης, πιο φιλόδοξης

Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν σήμερα ότι η πατρίδα μας αλλάζει.  Η πατρίδα μας είναι πιο ισχυρή σήμερα από ό,τι ήταν πριν από 27 μήνες. Είναι πιο ισχυρή οικονομικά, είναι πιο ισχυρή γεωπολιτικά, είναι πιο ισχυρή αμυντικά, είναι πιο ισχυρή ως προς την εικόνα της στο εξωτερικό. Είναι μια Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της προόδου.

 • Ο προϋπολογισμός του 2022 είναι αναπτυξιακός, είναι κοινωνικός, είναι μεταρρυθμιστικόςΕίναι και απολύτως συνεπής με την πολιτική μας. Γιατί:
  • Ευθυγραμμίζεται με την αρχή των νοικοκυρεμένων δημοσιονομικών.
  • Υπηρετεί την κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την ελάφρυνση των πολιτών από τους φόρους που εσείς επιβάλλατε στην ελληνική κοινωνία.
  • Προτάσσει τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και τη μείωση των ανισοτήτων.
 • Ο Κρατικός Προϋπολογισμός αποτελεί ασφαλώς ένα εργαλείο άσκησης οικονομικής πολιτικής. Είναι ταυτόχρονα, όμως, και ένας πολιτικός καθρέφτης. Ένας καθρέφτης όπου αντικατοπτρίζεται με σαφήνεια το σύνολο των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης. Αντικατοπτρίζεται, όμως, και το όραμά μας για τη χώρα. Και η φετινή εικόνα αυτού του  καθρέφτη, παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντιξοότητες, παρά τις αβεβαιότητες, η εικόνα είναι μία εικόνα μιας Ελλάδος πιο αισιόδοξης, σίγουρα μιας Ελλάδος πιο φιλόδοξης, έτοιμης να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και να τις μετατρέψει σε ευκαιρίες προόδου.