Home > νέα > Προσαρμόζεται το «Πελίτι» στα νέα δεδομένα και … φτιάχνει κήπους ! Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του υπεύθυνου του «Πελίτι» Π. Σαϊνατούδη

Προσαρμόζεται το «Πελίτι» στα νέα δεδομένα και … φτιάχνει κήπους ! Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του υπεύθυνου του «Πελίτι» Π. Σαϊνατούδη

Δηλώσεις του υπεύθυνου του «Πελίτι» Π. Σαϊνατούδη στον «Π.Τ.»

Προσαρμόζεται το «Πελίτι» στα νέα

δεδομένα και … φτιάχνει κήπους!

«Δουλεύουμε πολύ μέσω διαδικτύου και στέλνουμε παραδοσιακούς σπόρους»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΔΕΝ ήταν σήμερα το ζήτημα με τον κορωνοϊό Covid-19, η Εναλλακτική Κοινότητα του «Πελίτι» θα είχε να γιορτάσει την έναρξη μιας νέας χρονιάς για τη σπορά, ενώ θα διοργάνωνε γιορτές με παραδοσιακούς σπόρους και άλλα προϊόντα.

Για κανέναν δεν είναι εύκολη η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, αλλά και στην περιοχή μας, εξαιτίας του κορωνοϊού Covid-19. Για την Εναλλακτική Κοινότητα του «Πελίτι» όμως, στη Δράμα σημαίνει αλλαγή πλεύσης και όχι κλείσιμο των προσπαθειών τους για τη διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων.

Το αναγκαστικό κλείσιμο της δομής της «Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι» στην περιοχή του Παρανεστίου, αναγκάστηκε να γίνει εξαιτίας του Covid-19 από την εποχή της καραντίνας ακόμα. Δεν δέχεται το κοινό, ενώ έχει ακυρώσει όλες τις εκδηλώσεις και τα ταξίδια που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν.

Σήμερα, το «Πελίτι», παραμένει πιστό στο ζήτημα της διατήρησης των παραδοσιακών σπόρων και έχει αλλάξει τακτική προσαρμοζόμενο αναγκαστικά στα νέα δεδομένα, λέει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης, εμπνευστής αλλά και υπεύθυνος της όλης Κοινότητας.

peliti1

Όπως επισημαίνει, «Το Πελίτι από τον Μάριο και μετά έχει κλείσει για το κοινό στην περιοχή Παρανεστίου λόγω του Covid-19 και έχουμε ακυρώσει όλες τις εκδηλώσεις που είχαμε προγραμματίσει. Από εκεί και πέρα, όλο αυτό το διάστημα με την πανδημία που ήταν πολύ έντονα, συνεχίσαμε και στέλναμε σπόρους, καθώς είχε πολύ μεγάλη ζήτηση. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που δεν έχει συμβεί ξανά».

Όπως τονίζει, «αυτό σημαίνει ότι εξαιτίας της πανδημίας ο κόσμος έχει κάνει μια στροφή προς τους παραδοσιακούς σπόρους. Βασικά υπήρχε και υπάρχει ακόμα ένας έντονος φόβος, και κατέληξε στο να κάνει κήπους και να σπείρει τα δικά του φυτά».

«Το πρόγραμμα του Πελίτι ήταν μεγάλο και οργανωμένο, με πολλές εκδηλώσεις και ταξίδια και δυστυχώς τα έχουμε ακυρώσει όλα, οπότε είμαστε «άνεργοι» σε εισαγωγικά, σε σχέση με τον τρόπο που δουλεύαμε πριν απ’ όλη αυτή την κατάσταση. Κάναμε εκδηλώσεις, ταξίδια, διαλέξεις και άλλα, οπότε όλα αυτά πλέον δεν υφίστανται. Οπότε σήμερα έχουμε επικεντρωθεί στο να κάνουμε κήπους και να δουλεύουμε διαδικτυακά και να δίνουμε πληροφόρηση προς όσους ενδιαφέρονται», τονίζει ο κ. Σαϊνατούδης.

Σεμινάριο για επαγγελματίες

Όπως εξηγεί ο  ίδιος, αυτή την ώρα δουλεύει πάνω σε ένα σεμινάριο που αναμένεται να γίνει το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, «αν όλα πάνε καλά», για επαγγελματίες καλλιεργητές «για τη διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων, ενώ τον ίδιο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει και η αποστολή των σπόρων».

Στην ερώτηση για το πώς βλέπουν οι επαγγελματίες καλλιεργητές την όλη κατάσταση, ο κ. Σαϊνατούδης εξηγεί ότι «είναι πολύ δύσκολα για τους επαγγελματίες, καθώς δεν μπορούν να πουλήσουν τις παραγωγές τους. Επειδή πήγαιναν σε διάφορες γιορτές, παζάρια και πολλά από αυτά έχουν καταργηθεί και μεγάλο μέρος της παραγωγής τους παραμένει αδιάθετο».

Στην ερώτηση αν χρησιμοποιούν παραδοσιακούς σπόρους, σημειώνει ότι «αρκετοί είναι οι επαγγελματίες καλλιεργητές οι οποίοι έχουν ξεκινήσει και χρησιμοποιούν παραδοσιακούς σπόρους, χωρίς φυτοφάρμακα. Αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουμε, για τη δημιουργία τραπεζών παραδοσιακών σπόρων. Κι εμείς έχουμε αναλάβει για την Ελλάδα να κάνουμε ένα τέτοιο σεμινάριο.

Προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα. Δουλεύουμε επίσης πολύ με το διαδίκτυο, κάνουμε αποστολές σπόρων με κούριερ».

Για το Νομό Δράμας

Αναφορικά με το Νομό Δράμας, ο κ. Σαϊνατούδης επισημαίνει ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην περιοχή της Δράμας για τους παραδοσιακούς σπόρους. Για παράδειγμα, οι παραγωγοί που έχουν ροζ ντομάτα και βγαίνουν στις λαϊκές, έχουν αυξηθεί, ενώ άλλες χρονιές δεν είχαμε τόσους πολλούς. Υπάρχουν κι άλλοι παραγωγοί που βάζουν παραδοσιακές ποικιλίες από καρπούζια, πεπόνια και άλλα και αυξάνονται συνεχώς η παραγωγή και η ζήτηση».