Home > Πρώτο Θέμα > Προσφορά οικοπέδου για δημιουργία εισόδου στο τζαμί της πλατείας Δικαστηρίων Δράμας

Προσφορά οικοπέδου για δημιουργία εισόδου στο τζαμί της πλατείας Δικαστηρίων Δράμας

Ευχαριστήρια επιστολή δημάρχου Δράμας προς την εταιρεία Raycap

Προσφορά οικοπέδου

για δημιουργία εισόδου στο τζαμί

της πλατείας Δικαστηρίων Δράμας

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ επιστολή προς τον κ. Αποστολίδη και την εταιρεία Raycap για την αγορά ενός οικοπέδου επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, εξέδωσε χθες ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος. Πρόκειται για ένα οικόπεδο επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου, μπροστά ακριβώς από το τζαμί της πλατείας Δικαστηρίων.

Η αγορά του οικοπέδου από την Raycap και τον ιδιοκτήτη της κ. Αποστολίδη και η προσφορά του προς το Δήμο Δράμας, θα σημάνει ουσιαστική τη συνέχιση του έργου διάνοιξης εισόδους προς το τζαμί της πλατείας Δικαστηρίων. Για το θέμα ο «Πρωινός Τύπος» είχε γράψει και παλαιότερα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα οικόπεδο 20,15 τ.μ. επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πόλη της Δράμας και συγκεκριμένα, μπροστά ακριβώς από το Τέμενος (Αράπ Τζαμί) της πλατείας Δικαστηρίων. Ο όρος με τον οποίο ο Δήμος Δράμας έκανε δεκτή τη δωρεά της εταιρείας RAYCAP, είναι η κατεδάφιση του πεπαλαιωμένου καταστήματος το οποίο καταλαμβάνει όλο το χώρο του οικοπέδου, προκειμένου να είναι δυνατή η ευκολότερη πρόσβαση στο τέμενος και η καλύτερη ανάδειξη του διατηρητέου μνημείου του Τεμένους.

Σύμφωνα με μια μελέτη που είχε κάνει παλαιότερα η Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 2ου και 3ου Γυμνασίου Δράμας, το Αράπ Τζαμί χτίστηκε κατά τα έτη 1850-1875 επί Απτουλαζήζ και αποτελούσε ένα από τα 29 τζαμιά του τέλους της τουρκοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ιστορικό Eyverdi, το Αράπ Τζαμί βρισκόταν στον Μαχαλά του Ντερβίς Μπαλή, απέναντι από τα τουρκικά κτήρια διοίκησης. Το τζαμί ήταν περιουσία του “βακουφικού”, δηλαδή υπαγόταν στα ιερά κτήματα της μουσουλμανικής ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν το Αράπ Τζαμί έπαψε να λειτουργεί ως λατρευτικός χώρος, χρησιμοποιήθηκε ως χαμάμ. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν στο κτήριο ούτε βρύσες ούτε οι κατάλληλοι χώροι που να επιβεβαιώνουν τη λειτουργία του ως χώρο χαμάμ.

Το 1922 πωλήθηκε σε ιδιώτες και λειτούργησε ως χοροδιδασκαλείο. Κατά την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής, το τζαμί παραβιάστηκε και λεηλατήθηκε από τους κατακτητές. Μετά την απελευθέρωση της Δράμας, στο τζαμί στεγάστηκε το Ωδείο της πόλης. Στην πορεία των ετών, το Αράπ Τζαμί μεταβιβάστηκε με πωλητήριο στην ιδιοκτησία διαφόρων ιδιωτών, με τελευταίο τον πολιτικό μηχανικό κ. Χρήστο Καλογήρου. Το Αράπ Τζαμί, λόγω της αρχιτεκτονικής του ιδιομορφίας, χαρακτηρίστηκε το 1977 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το 2001 το Αράπ Τζαμί περιήλθε στη δικαιοδοσία του Δήμου Δράμας για να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο. Το Αράπ Τζαμί ανήκει στον μονότρουλο τύπο με υπερώο προς τα εμπρός. Η αρχιτεκτονική μορφή του το κατατάσσει στην τρίτη περίοδο της Οθωμανικής Αρχιτεκτονικής (1730-1876). Πρόκειται για λιθόκτιστο κτήριο ορθογώνιου σχήματος, το οποίο στεγάζει οκτάπλευρος τρούλος. Ο τρούλος του κτηρίου καλύπτεται με κεραμίδια βυζαντινού τύπου, τα οποία αυτή τη στιγμή ο Δήμος Δράμας έχει σκεπάσει για προστασία από καιρικά φαινόμενα.

Όσον αφορά τον εσωτερικό διάκοσμο του τζαμιού, αυτός αποτελείται κυρίως από τοιχογραφίες, τις οποίες συναντούμε στους εσωτερικούς τοίχους, καθώς επίσης και στην εξωτερική πλευρά της εισόδου του.

Να σημειώσουμε εδώ ότι, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες τελείωσε το διασωστικό έργο των τοιχογραφιών στον εσωτερικό χώρο, προσφορά του επίσης Δραμινού εφοπλιστή κ. Θεοδωρίδη.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος επεσήμανε σχετικά με τη δωρεά του οικοπέδου από τον κ. Αποστολίδη της Raycap, ότι «αυτή η δωρεά της εταιρείας επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι η Raycap στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθειά που έχει στόχο την ανάπτυξη και την ανάδειξη της Δράμας, ενώ παράλληλα αποτελεί μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη των αρχών που διέπουν την εταιρεία, αλλά και της προσπάθειας που καταβάλλει ο δήμος Δράμας». Επίσης ανέφερε ότι η συνεισφορά αυτή αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον του τόπου, ενώ σημείωσε ότι η συνεργασία που έχει οικοδομηθεί είναι προς το συμφέρον του τόπου μας.