Home > Πρώτο Θέμα > Προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας για την επανεκκίνηση της επιστροφής των κειμηλίων της Εικοσιφοίνισσας από τη Βουλγαρία ► Δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας στον «Π.Τ.»

Προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας για την επανεκκίνηση της επιστροφής των κειμηλίων της Εικοσιφοίνισσας από τη Βουλγαρία ► Δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας στον «Π.Τ.»

Προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη

Δράμας για την επανεκκίνηση της επιστροφής

των κειμηλίων της Εικοσιφοίνισσας από τη Βουλγαρία

► Δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας στον «Π.Τ.»

► Επαφές με την υπ. Πολιτισμού κα. Μενδώνη για Ι.Ν. Αγίας Σοφίας και Ι.Μ. Εικοσιφοινίσσης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ που αφορούν την Εκκλησία και συγκεκριμένα της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, είχε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος.

Οι επαφές αυτές έγιναν κυρίως με την υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη και έχουν να κάνουν με το ζήτημα του αρχαιολογικού έργου που εκτελείται στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας στη Δράμα καθώς και με κάποιες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης στο Παγγαίο και αφορούν ζητήματα στεγάνωσης λόγω της υγρασίας στο κτίριο της Μονής.

Για όλα αυτά, αλλά και για το ζήτημα της επιστροφής των κειμηλίων της Εικοσιφοίνισσας, μίλησε στον «Π.Τ.» ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, σημειώνοντας ότι, όσον αφορά τα κειμήλια, υπάρχει μια εξέλιξη στο θέμα αυτό.

Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.». ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος, επισκέφθηκε το προηγούμενο διάστημα την υπουργό Πολιτισμού κα. Μενδώνη, όπου αρχικά της έθεσε το ζήτημα της εξέλιξης του αρχαιολογικού έργου που εκτελείται στον παλαιότερο στην περιοχή της Δράμας βυζαντινό Ναό της Αγίας Σοφίας.

Όπως είναι γνωστό, εκεί εκτελείται ένα σημαντικό αρχαιολογικό έργο ανάδειξης του Ναού και όταν οι εργασίες αυτές ολοκληρωθούν θα δοθεί και πάλι για λειτουργία.

Όπως δήλωσε στον «Π.Τ.» ο Σεβασμιώτατος, «ζήτησα από την υπουργό Πολιτισμού να ασχοληθεί λίγο με το θέμα του Ναού της Αγίας Σοφίας, το οποίο λιμνάζει κατά κάποιον τρόπο. Όχι γιατί δεν θέλει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, αλλά γιατί είναι ένα δύσκολο έργο. Και χρειαζόμαστε έξωθεν βοήθεια, δηλαδή από την Αθήνα. Απ’ ότι καταλαβαίνω το προσωπικό σ’ αυτές τις υπηρεσίες δεν επαρκεί».

Όπως τονίζει μάλιστα, «η υπουργός έδειξε κατανόηση και απ’ όσο καταλαβαίνω είναι άνθρωπος που δίνει λύσεις, οπότε δέχτηκε να μας βοηθήσει ακόμα περισσότερο».

Να σημειωθεί ότι, από το ανασκαφικό έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο Ναό Αγίας Σοφίας, έχουν βρεθεί τάφοι οι οποίοι υπολογίζονται ως χριστιανικοί, μιας και εντός των τειχών εκείνα τα χρόνια, κατοικούσαν μόνο χριστιανικοί πληθυσμοί.

Επίσης, έχει ανασκαφεί ένα μεγάλο τμήμα του ναού, έχουν φύγει όλα τα εξωτερικά επιχρίσματα και πλέον μπορεί να παρατηρήσει κανείς τις τοιχοποιίες, μεταγενέστερες επεμβάσεις που έχουν γίνει και άλλα.

Ι. Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου Χωριστής

Κατά τη συνάντησή του με την κα. Μενδώνη, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος, έθεσε επίσης το ζήτημα της επισκευής της στέγης του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χωριστής. Όπως είπε, η στέγη χρειάζεται άμεσα επισκευή, γιατί μεταξύ άλλων εκεί υπάρχουν και σημαντικές αγιογραφίες του Παρθένη.

Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης

Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο Μητροπολίτης Δράμας, ένα ακόμα θέμα που έθιξε, είναι αυτό των παρεμβάσεων και αποκαταστάσεων που πρέπει να γίνουν, όσον αφορά την Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου.

«Εκεί έχουμε κάποια προβλήματα με υγρασία και χρειάζεται να γίνουν κάποιες αποκαταστάσεις. Ήδη, ο μακαριστός Παύλος είχε κάνει μια προμελέτη αποκατάστασης κάποιων σημείων καθώς υπάρχει υγρασία. θα πρέπει να γίνουν αυτές οι αποκαταστάσεις. Η κα. Μενδώνη, μου υποσχέθηκε ότι θα γίνει μια μελέτη κανονική ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί».

Εκκλησιαστικά κειμήλια

Τονίζει ακόμα ο ίδιος, ότι, της έθιξε και το ζήτημα της επιστροφής των εκκλησιαστικών κειμηλίων της Εικοσιφοίνισσας. Όπως μας λέει, «έχω πληροφορηθεί ότι σε λίγο καιρό θα γίνει πρωθυπουργός της Βουλγαρίας μια γυναίκα, η οποία είναι θετικά προσκείμενη ως προς το ζήτημα της επιστροφής των κειμηλίων από τη γειτονική χώρα. Τα κειμήλια, δεν βρίσκονται στην Εκκλησία της Βουλγαρίας, αλλά σε ένα ίδρυμα στη Σόφια το οποίο ανήκει στο κράτος. Και επομένως έχει βασικό ρόλο το κράτος».

Επισημαίνει ακόμα  ότι, «είχα δεχτεί την επίσκεψη κάποιων ιεραρχών από τη Βουλγαρία και τους μίλησα γι’ αυτό το θέμα. Τους είπα ότι για εμάς έχει περάσει ο ψυχρός πόλεμος και όλα αυτά τα γεγονότα, και πρέπει κάποια στιγμή αυτά τα κειμήλια να αποδοθούν στον φυσικό τους χώρο. Και αυτό που μου είπαν είναι ότι εξαρτάται από το κράτος».

Τονίζει τέλος ο ίδιος, ότι, ετοιμάζεται κάποια στιγμή να κλείσει μια συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη, καθώς «έχει καλή διάθεση για το  θέμα αυτό και το βλέπει θετικά».
Να σημειώσουμε εδώ ότι, στην Ι.Μ. Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου, έχουν ήδη επιστραφεί ορισμένα κειμήλια, τα οποία όμως έχουν έρθει μέσω των ΗΠΑ, όπου είχαν βρεθεί εκεί σε κάποια ιδρύματα μέσω αγοραπωλησιών.

Αυτά βέβαια είναι ελάχιστα, καθώς ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος περίπου στα 2.000 αντικείμενα συνολικά. Η μεγάλη πλειοψηφία τους βρίσκεται σε κρατικό ίδρυμα στη Βουλγαρία, η οποία μέχρι σήμερα κρατάει έντονα αρνητική στάση για την επιστροφή τους.

Οι εκκλησιαστικοί θησαυροί, περιλαμβάνουν 907 ιερά λατρευτικά αντικείμενα, 430 χειρόγραφους κώδικες, 467 αρχέτυπα, βρίσκονται σήμερα στη Σόφια, στο Κέντρο Σλαβοβυζαντινών Σπουδών Ivan Dujev και στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Βουλγαρίας».