Home > Πρώτο Θέμα > Πρόταση του ΔΙΠΑΕ να συμπεριληφθεί στο τμήμα Δασολογίας και ο τίτλος της Αρχιτεκτονικής Τοπίου

Πρόταση του ΔΙΠΑΕ να συμπεριληφθεί στο τμήμα Δασολογίας και ο τίτλος της Αρχιτεκτονικής Τοπίου

Μια εβδομάδα λειτουργίας για τα πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας

Πρόταση του ΔΙΠΑΕ να συμπεριληφθεί

στο τμήμα Δασολογίας και ο τίτλος

της Αρχιτεκτονικής Τοπίου

Σκέψεις για διαχωρισμό της Αγροτικής Βιοτεχνολογίας με την Οινολογία σε δύο ξεχωριστά τμήματα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ λειτουργίας έκλεισαν χθες Παρασκευή, τα δύο Τμήματα της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών το Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) στη Δράμα, Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Προς το παρόν πάντως, απ’ όσο φαίνεται η δια ζώσης διαδικασία έχει ξεκινήσει καλά, παρ’ όλα αυτά όμως υπάρχει η αγωνία για το πως θα συνεχιστεί σύμφωνα με τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να τηρούνται.

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες με τον Κοσμήτορα της Σχολής κ. Πέτρο Σαμαρά, ο οποίος εκφράζει την αγωνία του για τη συνέχιση των μαθητών και κατά πόσο τελικά θα μπορέσει να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην όλη διαδικασία τήρησης των μέτρων.

Ερωτώμενος σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε τη στιγμή αυτή στα δύο Τμήματα της Δράμας, ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι «ήδη έχει ξεκινήσει εργασία, από την πρώτη μέρα, το προσωπικό καθαριότητας που είναι με σύμβαση για ένα μήνα, μέχρι να έρθουν τα άτομα από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ και καλύπτουν τις απαραίτητες ανάγκες καθημερινά» και όπως εξήγησε, «το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό που ελέγχει την είσοδο φοιτητών και συναδέλφων στο χώρο, αναφορικά με τους εμβολιασμούς και τα rapid test».

Ερωτώμενος για το πόσα άτομα τελικά παρακολουθούν από τους λιγοστούς νεοεισαχθέντες φοιτητές, ο κ. Σαμαράς αν και δεν μας έδωσε κάποιο νούμερο, σημείωσε ότι «έρχονται οι φοιτητές, γεμίζουν οι αίθουσες, αλλά το θέμα είναι πώς θα εξελιχθεί και πώς θα προχωρήσει η κατάσταση».

Όπως λέει, «έρχονται όλοι όσοι έχουν περάσει, έχουμε και τους φοιτητές από τα παλαιότερα εξάμηνα, όμως η ανησυχία μας είναι για το πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό».

Αναφορικά με το ζήτημα αν έχουν παρουσιαστεί θετικά κρούσματα στα δύο Τμήματα της Δράμας, ο κ. Σαμαράς απαντάει αρνητικά: «Ακόμα δεν έχουμε κάτι τέτοιο και είναι πολύ θετικό ότι καθημερινά γίνεται αυστηρός έλεγχος  σε όσους μπαίνουν στον χώρο, έχουμε συνεχή καθαρισμό των αιθουσών ακόμα και ενδιάμεσα, αερίζονται οι αίθουσες και τηρούμε όλα τα μέτρα. Για να πω την αλήθεια, στη Δράμα που είναι και λιγότεροι οι φοιτητές και το προσωπικό, είναι καλύτερα, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι πιο δύσκολη η κατάσταση».

Προτάσεις για αλλαγές στα Τμήματα της Δράμας

Αναφορικά με το ζήτημα των προτάσεων που ετοιμάζει το ΔΙΠΑΕ για πιθανές αλλαγές στα Τμήματα, ο κ. Σαμαράς μας λέει, «ως Τμήματα της Δράμας έχουμε ετοιμάσει κάποιες προτάσεις, ωστόσο το Υπουργείο έδωσε παράταση ώστε να στείλουμε τις προτάσεις αυτές μέχρι τέλος του χρόνου».

Ερωτώμενος για το ποιες είναι αυτές οι προτάσεις των Τμημάτων της Δράμας, ο Κοσμήτορας της Σχολής μας λέει ότι, «η μία πρόταση για τη μεν Δασολογία, είναι να περιλάβει και τον τίτλο της Αρχιτεκτονικής Τοπίου, γιατί θεωρούμε ότι το Τμήμα αυτό θα μπορούσε να φέρει φοιτητές, για το δε άλλο Τμήμα, αυτό που λέμε είναι ότι θα πρέπει να το δούμε ξανά. Πρόκειται για δύο ξεχωριστά αντικείμενα, το ένα της Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και το άλλο της Οινολογίας. Η Αγροτική Βιοτεχνολογία είναι κάτι πιο γενικό, ενώ η Οινολογία είναι πιο περιορισμένο και δεν είναι απαραίτητο ότι το ένα βοηθάει το άλλο. Οπότε μια πρόταση είναι να γίνουν δύο ξεχωριστά, αλλά με την απαραίτητη στελέχωση και αυτό είναι το βασικό που ζητάμε, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αιτήματα χωρίς να έχει ανθρώπους.  Η κύρια πρόταση είναι αυτή, ώστε να γίνουν δύο τμήματα ξεχωριστά».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι προτάσεις θα σταλούν από το ΔΙΠΑΕ στο Υπουργείο Παιδείας και στη συνέχεια αυτό θα αποφασίσει για την τελική έκβασή τους, αν τα εγκρίνει, τα απορρίψει ή προβεί σε κάποιες άλλες ενέργειες.