Home > Πρώτο Θέμα > Οι πρώτες τρισδιάστατες διαβάσεις στο Δήμο Παρανεστίου – Από τις ελάχιστες σε όλη τη χώρα…

Οι πρώτες τρισδιάστατες διαβάσεις στο Δήμο Παρανεστίου – Από τις ελάχιστες σε όλη τη χώρα…

Από τις ελάχιστες σε όλη τη χώρα…

Οι πρώτες τρισδιάστατες

διαβάσεις στο Δήμο Παρανεστίου

Ευχής έργον να το δει σοβαρά και ο Δήμος Δράμας…

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΤΙΣ νέες διαγραμμίσεις με τις διαβάσεις πεζών στο Δήμο Παρανεστίου, ο «Πρωινός Τύπος» είχε ασχοληθεί με σχετικό δημοσίευμα και στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου.

Ο Δήμος Παρανεστίου έχει προχωρήσει από τις αρχές του φθινοπώρου, σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει πολλά σημεία του οδικού δικτύου του, με νέες πολύχρωμες και όμορφες διαβάσεις πεζών.

diabaseis1

Όπως είχε δηλώσει ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου στον «Π.Τ.», «κάνουμε διαβάσεις πεζών σε όλο το Δήμο, οι οποίες είναι ιδιαίτερες, πολύχρωμες, δίχρωμες, σε μορφή πιάνου αλλά ακόμα και τρισδιάστατες».

137670675_3634897873256496_8802119910058665470_o

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «ήδη στην Αδριανή ολοκληρώθηκαν και συνεχίζουμε με το Νικηφόρο και θα γίνουν σε όλα τα χωριά μας. Θέλουμε να δώσουμε μια νότα διαφορετική, πιο ευχάριστη και κυρίως έξω από τα σχολεία μας, στους παιδικούς σταθμούς, να κάνουμε κάτι που να ταιριάζει και με την παιδική κουλτούρα και νοοτροπία, να δίνει χρώμα και να ομορφαίνει τη ζωή μας…»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι ειδικά γι’ αυτές τις δουλειές και μάλιστα είναι και φωσφορούχα. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται περίπου στις 2.500 ευρώ. Αυτό που κάνουμε, θα μας κάνει να πρωτοτυπούμε και να ξεχωρίσουμε από τους άλλους Δήμους. Ήδη κάναμε μια διάβαση σε μορφή πιάνο στην Αδριανή και είναι πάρα πολύ όμορφη».

DIAVASEIS 1

Η συνέχεια…

Πλέον, το έργο των νέων διαβάσεων έχει προχωρήσει και έχει επεκταθεί στα περισσότερα σημεία του Δήμου Παρανεστίου, αλλά κυρίως ακόμα και μπροστά από τα σχολεία. Όπου από χθες πλέον αντίκρισαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό οι μαθητές που επέστρεψαν στα θρανία.

Όλες οι διαβάσεις  έξω από τα σχολεία, σχεδιάστηκαν εκ νέου με υπέροχα σχέδια. Διαβάσεις που αιωρούνται, τρισδιάστατες, πιάνο, δίχρωμες και πολύχρωμες συνθέτουν ένα υπέροχο παζλ. Πρόκειται για μια παρέμβαση, που όχι μόνο θα εντυπωσιάσει τους μαθητές κάνοντας πιο χαρούμενη την επιστροφή τους στα σχολεία, αλλά θα συμβάλλει και στην ασφάλειά τους.

Όπως επισημαίνει με δήλωση του ο δήμαρχος κ. Καγιάολγου, «εμείς συνεχίζουμε έχοντας ως γνώμονα την ευχαρίστηση και την καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών μας. Δεσμευόμαστε στην πραγματοποίηση και άλλων τέτοιων παρεμβάσεων και σε άλλα σημεία του Δήμου μας, προκειμένου να κάνουμε πιο όμορφη τη ζωής των μικρών αλλά και μεγάλων συνδημοτών μας».

Στο Δήμο Δράμας

Ευχής έργον είναι, να εξετάσει σοβαρά το ζήτημα και ο Δήμος Δράμας και να εντάξει στο πρόγραμμά του τη δημιουργία τρισδιάστατων διαβάσεων για πεζούς. Ένα πρώτο ξεκίνημα θα μπορούσε να γίνει έξω από τα σχολεία, όπου σίγουρα θα ενθουσιαστούν οι μαθητές, αλλά και σε κάποια κεντρικά σημεία της πόλης, ή όπου αλλού κριθούν απαραίτητες.

Οφείλουμε να πούμε πάντως, ότι, οι πρώτες τρισδιάστατες διαβάσεις στην Ελλάδα, δημιουργήθηκαν στη Νάουσα και στο Χαλάνδρι, μπροστά από τα Λύκεια της Νάουσας.

Η κάθε διάβαση μοιάζει να αιωρείται πάνω από τον δρόμο, δημιουργώντας μια οφθαλμαπάτη που είναι ορατή από τους οδηγούς αυτοκινήτων, με στόχο να μειώνουν ταχύτητα πλησιάζοντας στα σχολεία. Την ιδέα αυτή έχουν υλοποιήσει αρκετοί φορείς οδικής ασφάλειας σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο σημειώνοντας θετικά αποτελέσματα όπου εφαρμόστηκαν.