Home > Αρθρα > Προβλέψεις για το μέλλον της FYROM και των γειτονικών αυτής χωρών Γράφει ο Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος

Προβλέψεις για το μέλλον της FYROM και των γειτονικών αυτής χωρών Γράφει ο Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος

Προβλέψεις για το μέλλον της FYROM

 και των γειτονικών αυτής χωρών

    Γράφει ο  Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος

    Δεν χρειάζεται να είναι κανείς Προφήτης, για να προβλέψει ποιο θα είναι το μέλλον τής FYROM. Το κρατίδιο αυτό αποτελείται από Βουλγάρους, Σέρβους, Αλβανούς, Έλληνες και γύφτους. Αν αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν σκορπισμένοι στις ΗΠΑ ή στον Καναδά, ασφαλώς μετά από 2-3 γενιές θα είχαν ξεχάσει την καταγωγή τους και οι απόγονοί τους θα έλεγαν με υπερηφάνεια «I am American» ή «I am Canadian» ή «Je suis Canadien» αν κατοικούσαν στο γαλλόφωνο Quebec τού Καναδά. Εδώ όμως στην Χερσόνησο του Αίμου τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μικρά τα κράτη που την αποτελούν, μικροί και οι λαοί, αλλά διαποτισμένοι με έντονο εθνικό συναίσθημα.

Υπάρχει η Ιστορία 2.500 ετών. Από το 400 π.Χ. άρχισε ο ανταγωνισμός Ελλήνων και Ιλλυρίων (Αλβανών), από το 500 μ.Χ. μεταξύ Σλάβων και Βυζαντινών και από το 1000 μ.Χ. μεταξύ Οθωμανών και Ελλήνων τής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η προσπάθεια όλων απέβλεπε στην κατάκτηση εδαφών και στην επικράτηση της γλώσσας και της θρησκείας τους. Πώς να ξηλώσεις από την ψυχή τού Έλληνα την εθνική του συνείδηση; Πώς να πείσεις τον Βούλγαρο ότι είναι κατά το 1/3 Ούνος και κατά τα 2/3 Σλάβος; Πώς να εξηγήσεις στον Αλβανό ότι δεν είναι γνήσιος απόγονος των Ιλλυρίων και ότι ο σημερινός πληθυσμός τής Αλβανίας προέρχεται από διάφορους γειτονικούς λαούς;

Παρ’ όλα αυτά οι Αμερικανοί φύτεψαν στην καρδιά των Βαλκανίων ένα κρατίδιο, εκμεταλλευόμενοι μια απόφαση των Τιτοϊστών τού 1945, με την οποίαν ίδρυσαν αυθαιρέτως την «Ομόσπονδη Σοσιαλιστική Δημοκρατία τής Μακεδονίας» και την ενέταξαν στην μεγάλη Γιουγκοσλαβία. Και πριν από αρκετά χρόνια την ανεγνώρισαν ως «Δημοκρατία τής Μακεδονίας» παρά τις έντονες αντιρρήσεις τής Ελλάδος. Δυστυχώς κανείς δεν αντέδρασε στην απόφαση των Αμερικανών· ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η Ρωσσία.

Οι Αμερικανοί επανέλαβαν το πείραμα του 1948. Τότε δημιούργησαν το Εβραϊκό κράτος ανάμεσα σε 15 αραβικά κράτη, για να διατηρούν μία μόνιμη εστία έντασης, ταραχών και πολεμικών συγκρούσεων και να παίζουν τον ρόλο τού διαιτητή. Προκαλούν αναζωπύρωση των συγκρούσεων ή πολεμική ανάφλεξη, ανάλογα με τις επιδιώξεις τους και τα στρατηγικά τους σχέδια. Προφανώς το ίδιο επιδιώκουν και στα Βαλκάνια με την στήριξη του κρατιδίου των Σκοπίων.

Ποιο θα είναι το μέλλον αυτού του κρατιδίου; Βούλγαροι, Σέρβοι, Έλληνες και Αλβανοί το υποβλέπουν και ασφαλώς περιμένουν την ευκαιρία να το διαλύσουν και  να σφετερισθούν ένα τμήμα του, που πιστεύουν ότι ιστορικά τούς ανήκει. Κάποτε η «Αμερικανική Αυτοκρατορία» θα καταρρεύσει και τότε το Ισραήλ και η FYROM θα υποστούν τις συνέπειες της σημερινής υπεροψίας τους. Διότι η δημιουργία κράτους μπορεί να γίνει με το χρήμα ή την βία, αλλά η δημιουργία έθνους είναι αδύνατη υπό τις σημερινές συνθήκες. Φαίνεται ότι αυτό δεν το γνωρίζουν οι σημερινοί ηγέτες των Σκοπίων.

Αλλά τώρα – κατά τα φαινόμενα – το ζήτημα του ονόματος πλησιάζει στην οριστική του λύση. Τι θα γίνει; Το πιθανότερο είναι οι Σκοπιανοί να δεχτούν  σύνθετη ονομασία κατόπιν των ελαφρών πιέσεων που δέχονται από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους. Άλλωστε μετά τις «προφυλακές» που απέκτησαν οι ΗΠΑ στην Βουλγαρία, στην Ρουμανία, στην Τσεχία και στην Πολωνία, η στρατηγική σημασία των Σκοπίων έχει μειωθεί. Λιγότερο πιθανό, αλλά όχι εντελώς απίθανο, είναι να επιμείνει η ηγεσία των Σκοπίων στο όνομα Μακεδονία. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις οι παρενέργειες δεν πρόκειται να αποφευχθούν.

Οι Έλληνες και ειδικά οι κάτοικοι την Μακεδονίας ουδέποτε θα δεχθούν να παραχωρήσουν το όνομα της Μακεδονίας σε ένα κράτος στα βόρεια σύνορά τους. Θα αντιδράσουν με κάθε τρόπο. Δεν αποκλείεται οι υπάλληλοι των αεροδρομίων μας να απεργούν κάθε φορά που θα προσγειώνεται αεροπλάνο των Σκοπίων που θα έχει αναγεγραμμένη στην άτρακτό του την λέξη MAKEDONIJA. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν βιαιοπραγίες Ελλήνων εις βάρος Σκοπιανών τουριστών ή και πυρπολήσεις αυτοκινήτων τους. Τα ίδια βέβαια θα κάνουν και οι Σκοπιανοί εις βάρος Ελλήνων που ζουν στην χώρα τους ή διέρχονται από κει  transit. Οι δικοί μας θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα Σκόπια και να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Οι περιουσίες τους (σπίτια και εργοστάσια) θα λεηλατηθούν. Θα δημιουργηθεί μια εχθρική ατμόσφαιρα και στις δύο χώρες και οι σχέσεις των δύο λαών θα διακοπούν ουσιαστικά, ασχέτως αν οι δύο κυβερνήσεις θα διακηρύσσουν ότι διατηρούν διπλωματικές σχέσεις και φιλικές προθέσεις. Θα επικρατήσει μόνιμη καχυποψία και μίσος μεταξύ Ελλήνων και Σκοπιανών. Η διπλωματία δεν αρκεί για την προσέγγιση, αν οι λαοί δεν αλληλοεκτιμώνται.

Μήπως αυτήν την κατάσταση επιδιώκουν οι Αμερικανοί; Δηλαδή μια νέα εστία έντασης, αλληλοϋπονόμευσης  και πιθανής σύγκρουσης τύπου Ισραηλινών και Παλαιστινίων μέσα στο κέντρο των Βαλκανίων; Είναι πολύ πιθανόν. Αλλά οι δικοί μας πολιτικοί δεν μπορούν να καταλάβουν πού οδηγούν την Ελλάδα; Τόσο η αμιγής ονομασία (Μακεδονία) όσο και η σύνθετη (Σλαβομακεδονία, Άνω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία, Μακεδονία – Σκόπια) θα προκαλέσουν τις ίδιες επιπλοκές. Μία είναι η λύση: Η Ελλάδα να μην αναγνωρίσει ποτέ γειτονικό κράτος με το όνομα Μακεδονία ή σύνθετο όνομα, ασχέτως αν αυτό αναγνωρισθεί από τα 200 κράτη τού Κόσμου.

Ερωτώ: Τι θα γίνει αν αύριο η Αλβανία μετονομασθεί αυθαιρέτως Ήπειρος; Τι θα κάνουμε αν η Βουλγαρία αλλάξει το γνωστό της όνομα και μετονομασθεί Θράκη; Θα το δεχθούμε; Ακόμα και αν το δεχθεί η ηγεσία μας, ο ελληνικός λαός δεν θα το δεχθεί ποτέ! Οι Παλαιστίνιοι πολεμούν με γυμνά χέρια εναντίον πάνοπλων Ισραηλινών εδώ και 60 χρόνια και τελικά ο αγώνας τους θα δικαιωθεί! Εμείς είμαστε τόσο αφιλοπάτριδες, ώστε να επιτρέπουμε να μας παίρνουν το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας και να εποφθαλμιούν το λίγο έδαφος που κατέχουμε; Αρκετά δεν έχουμε χάσει μέχρι τώρα; Πότε θα ξυπνήσει μέσα μας το πατριωτικό φιλότιμο; Πότε;

 

                                                                                   Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος