Home > Πρώτο Θέμα > Προβλήματα στην εφαρμογή του εξοικονομώ σε ζητήματα συνιδιοκτησίας-Δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας στον «Πρωινό Τύπο»

Προβλήματα στην εφαρμογή του εξοικονομώ σε ζητήματα συνιδιοκτησίας-Δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας στον «Πρωινό Τύπο»

Δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας στον «Πρωινό Τύπο»

Προβλήματα στην εφαρμογή

του εξοικονομώ σε ζητήματα συνιδιοκτησίας

Παυλίδης: Ζητάμε διευκρινίσεις σχετικά

με τις εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας σε κοινόχρηστους χώρους

Εν αναμονή του νέου προγράμματος με νέα δεδομένα και κριτήρια

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέστειλε το Τμήμα Αν. Μακεδονίας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ ΑΜ), σχετικά με το ζήτημα της συναίνεσης ιδιοκτητών για εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας (π.χ. εξωτερική θερμομόνωση) σε κοινόχρηστους χώρους.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του ΤΕΕ ΑΜ, στα δικαιολογητικά που υποβάλλονται για την έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, όπως για παράδειγμα η εξωτερική θερμομόνωση κατοικιών, περιλαμβάνεται η δήλωση συναίνεσης συνιδιοκτητών του ακινήτου, εφόσον οι εργασίες πραγματοποιούνται σε κοινόχρηστους χώρους.

Σύμφωνα με την επιστολή του ΤΕΕ ΑΜ, «η απαίτηση για συναίνεση των συνιδιοκτητών, γενικά, χωρίς αναφορά σε ποσοστό ή κανονισμό οροφοκτησίας, έχει αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης και εντάσεων σε περιπτώσεις υλοποίησης παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών μέσω εγκατάστασης εξωτερικής θερμομόνωσης, όπου δεν συναινεί το 100% των συνιδιοκτητών».

Και η επιστολή καταλήγει: «Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας, με δεδομένη και απαιτητή από το νόμο της βεβαίωσης μηχανικού ότι δεν αλλοιώνονται οι όψεις, ότι δεν θίγονται τα φέροντα στοιχεία των όψεων και του κτιρίου και ότι τηρούνται οι πολεοδομικές διατάξεις, απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνοντας το πρόβλημα και προτείνοντας την επανεξέταση της εν λόγω αναφοράς στη συναίνεση των συνιδιοκτητών τόσο σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές θερμομονώσεις, όσο και σε ό,τι αφορά γενικά τις εργασίες σε κοινόχρηστους χώρους, και τον προσδιορισμό πλειοψηφικού ποσοστού συνιδιοκτητών ή άλλως, όπως ορίζεται στον κανονισμό της οροφοκτησίας».

PAVLIDIS

Παυλίδης: Πρόβλημα με τις συνιδιοκτησίες

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ κ. Παυλίδης, επισημαίνει ότι «αυτό γίνεται, επειδή έχουμε πολλές περιπτώσεις προκειμένου να βγάλουν άδεια δόμησης μικρής κλίμακας για να πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους στα πλαίσια των εργασιών  του εξοικονομώ – αυτονομώ, και επειδή θεωρείται κοινόχρηστος χώρος, υπάρχει ένα σημείο στη σχετική νομοθεσία, στην οποία αναφέρεται γενικά ότι πρέπει να απαιτείται συναίνεση των συνιδιοκτητών. Χωρίς να προσδιορίζεται ποσοστό. Η προηγούμενη απόφαση απ’ αυτήν που αντικαταστάθηκε από το 2020, αναφερόταν σε πλειοψηφικό ποσοστό 67%, προκειμένου να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη εργασίας, ή όπως ορίζει ο κανονισμός της πολυκατοικίας».

Όπως διευκρινίζει ο κ. Παυλίδης «αυτό ερμηνεύεται όμως από τις υπηρεσίες ως καθολική αποδοχή, ότι θα πρέπει να συμφωνούν όλοι οι συνιδιοκτήτες. Αυτό όμως πρακτικά στην καθημερινότητα, σε μια οικοδομή, είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν διενέξεις και προστριβές. Άρα λοιπόν, και ένας να βρεθεί και να έχει διαφορετική άποψη, αμέσως είναι εκτεθειμένος ο μηχανικός και δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να εκδώσει την άδεια μικρής κλίμακας όπως προβλέπεται. Και δεδομένου ότι, ούτως ή άλλως στα δικαιολογητικά υπάρχει βεβαίωση του μηχανικού – απαραίτητα από το νόμο – ότι δεν αλλοιώνονται οι όψεις της οικοδομής και δεν επηρεάζεται ο φέροντας οργανισμός, ζητάμε να επανεξετάσουν την απόφαση αυτή και να επαναπροσδιορίσουν ένα πλειοψηφικό ποσοστό και όχι 100%, είτε όπως ορίζει ο κανονισμός της πολυκατοικίας».

Ο κ. Παυλίδης σημειώνει ότι «είναι ένα λογικό αίτημα που βρίσκει αναφορά στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε συχνά και ζητούμε να δοθεί μία λύση».

Όπως τονίζει, «επειδή το ζήτημα αφορά τις εργασίες εξωτερικής θερμομόνωσης και επειδή το αντιμετωπίζουμε καθημερινά, θεωρούμε ότι είναι ένα από τα βασικά ζητήματα και εξασφαλίζουν την αύξηση της ενεργειακής κατηγορίας».

EXOIKONOMO

Ανοιχτό το επόμενο πρόγραμμα;

Ερωτώμενος σχετικά με το επόμενο πρόγραμμα του εξοικονομώ – αυτονομώ που αναμένεται να ανοίξει εντός του 2021, για το αν από εδώ και πέρα θα παραμείνει ανοιχτό και πού βρίσκεται αυτό το θέμα, ο κ. Παυλίδης απαντά:

«Στη συζήτηση που γίνεται με όλα τα Περιφερειακά ΤΕΕ και το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, ότι θα υιοθετήσουν στη νέα προκήρυξη αυτά τα οποία έχουμε επισημάνει. Δεν θα υπάρχει δηλαδή χρονική προτεραιότητα όπως μέχρι σήμερα και είχαμε όλα αυτά τα δυσάρεστα φαινόμενα, θα μπουν κριτήρια και παλαιότητας και εισοδηματικά και άρα θα μπούμε σε μια διαδικασία αξιολόγησης της πρότασης με μια σειρά κριτηρίων».

Όπως διευκρινίζει ο κ. Παυλίδης, «δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή ακόμα. Επίσης, φαίνεται ότι στο νέο εξοικονομώ θα μπορούν να ενταχθούν πλέον και επιχειρήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεών τους και αυτό σημαίνει ότι το νέο πρόγραμμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα προηγούμενα που έχουν ανακοινωθεί».

Ερωτώμενος σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, επισημαίνει ότι «το νέο πρόγραμμα αναμένεται τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου η νέα προκήρυξη του εξοικονομώ».

Ρωτήθηκε επίσης ο κ. Παυλίδης, σε τι ποσοστό έχουν ενταχθεί στα 3 μέχρι σήμερα προγράμματα και μας απάντησε ότι «είμαστε στο 20% περίπου της κάλυψης. Φιλοδοξούμε με το κλείσιμο αυτού του εξοικονομώ να πάμε στο 30%, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο.  Γι’ αυτό και υπάρχει αυτή η επίσπευση, να έρθει μέσα στη χρονιά το νέο πρόγραμμα εξοικονομώ. Υπάρχει απορροφητικότητα, είναι πρόγραμμα που τρέχει γρήγορα. Αλλά επειδή ακριβώς οι προϋπολογισμοί είναι συγκεκριμένοι, δεν έχουν καταφέρει να ικανοποιηθεί όλες οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στα προηγούμενα προγράμματα. Ελπίζω να υιοθετήσουν και το αίτημά μας να είναι ανοικτό το σύστημα, να δώσουμε δηλαδή τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να ενταχθεί και παράλληλα έχουμε βάλει και το ζήτημα του να μην είναι τόσο υπερβολική ενδεχόμενα η επιδότηση. Να φτάνει δηλαδή στο 90%, ενώ θα μπορούσε να είναι στο 50%-55% και να είναι περισσότεροι αυτοί που θα ωφεληθούν. Είναι κι αυτό ένα σενάριο που έχουμε προσθέσει».