Home > Πρώτο Θέμα > Προβληματισμοί για την τουριστική προβολή της Δράμας-Μια ιδιαίτερη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Προβληματισμοί για την τουριστική προβολή της Δράμας-Μια ιδιαίτερη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Μια ιδιαίτερη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Προβληματισμοί

για την τουριστική προβολή της Δράμας

Αντιπολίτευση: Αντιγραφή από τα προηγούμενα και εν αναμονή νέου προγράμματος

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της έγκρισης του ετήσιου προγράμματος Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας για το 2020, ήρθε κάπως αργά μεν προς συζήτηση, υπήρξαν όμως έντονοι προβληματισμοί από τις δημοτικές παρατάξεις για το αν μπορεί να εφαρμοστεί και κατά πόσο.

Όπως είπαν οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι, το πρόγραμμα αφορά απλά και μόνο μια αντιγραφή από το περσινό και παλαιότερα προγράμματα, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν την ανησυχία τους, αν μπορεί να εφαρμοστεί οτιδήποτε από αυτές τις εκδηλώσεις στο υπόλοιπο του 2020, κυρίως λόγω των ζητημάτων και των μέτρων με τον κορωνοϊό.

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη του Δήμου Δράμας, αφορά σε διάφορες εκδηλώσεις όπως μεταξύ άλλων είναι η το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, η Ονειρούπολη, το Καρναβάλι Χωριστής, το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χωρών Ξηροποτάμου, το Dramaica Youth Festival, τα Ελευθέρια Δράμας, η Ανθοκομική Έκθεση, η Γιορτή Βιβλίου, το Ενυδρείο Μυλοποτάμου, τα  Δρώμενα των Θεοφανείων, το φυσικό περιβάλλον της Δράμας και άλλα. Η απόφαση της Επιτροπής ήταν ομόφωνη και το Δημοτικό Συμβούλιο έπρεπε να δώσει την τελική έγκριση.

Από την παράταξη «Πόλη+Ζωή» ο κ. Μελισσινός είπε ότι το πρόγραμμα ήρθε αρκετά αργά προς έγκριση και ζήτησε το επόμενο για το 2021 να έρθει προς συζήτηση τον Δεκέμβριο. Ο κ. Μελισσινός έθεσε ορισμένα ζητήματα, λέγοντας ότι «ίσως θα έπρεπε να είμαστε περισσότερο επιφυλακτικοί λόγω κορωνοϊού για τα Ελευθέρια και το Dramaica και να αφήσουμε μόνο το Φεστιβάλ Ταινιών και την Ονειρούπολη».

Εκ μέρους της παράταξης «Project Δράμα 2020», ο κ. Ιωαννίδης, σημείωσε ότι «αποδεχθήκαμε την πρόταση αυτή, γιατί μαζί με την Ένωση Ξενοδόχων, ετοιμάζεται ένα μεγαλύτερο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης στο επόμενο διάστημα». Ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε επίσης ότι είναι αντίγραφο από τις προηγούμενες χρονιές και είπε ότι «δεν έχει τίποτα διαφορετικό, τουριστικά η πόλη μας γενικά δεν έχει τουρισμό, είναι ένα μονοπάτι απλά για παράδειγμα για τους ανθρώπους από τη γειτονική χώρα να πάνε στην Καβάλα, δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε και πρέπει να το δούμε πιο εμπεριστατωμένα και εκτενέστερα. Δεν έχουμε τουρισμό στη Δράμα, είναι ξεκάθαρο».

Από την πλευρά της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, είπε ότι ψήφισε θετικά στην Επιτροπή, εξηγώντας ότι «πέρυσι στην Επιτροπή είχα ψηφίσει την σύμπραξη του Δήμου με την Ένωση Ξενοδόχων, με τον Εμπορικό Σύλλογο κτλ. Μας έδωσαν τη διαβεβαίωση ότι προχωρούν σε μια ανάλυση του τουριστικού προϊόντος και ότι θα κατατεθεί αυτή η μελέτη. Αυτό που κάναμε είναι μια τυπική ψήφιση για να πάει στον ΕΟΤ για να έχουμε μια έγκριση μήπως κάποια απ’ αυτές τις εκδηλώσεις γίνουν. Επειδή χρειάζεται έγκριση από τον ΕΟΤ. Γι’ αυτό ψήφισα τυπικά θετικά» είπε.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μήτρου μίλησε για «πολιτικό ζήτημα» λέγοντας ότι έχουμε ακούσει τόσα και τόσα πανελλαδικά για του τουρισμό και σημείωσε: «Ευτυχώς η Δράμα δεν μετέχει σ’ αυτή την ιστορία του τουριστικού θαύματος, οπότε υπ’ αυτή την έννοια δεν θίγονται και πολύ τα οικονομικά συμφέροντα της περιοχής».

Συμφώνησε και αυτός ότι είναι μια αντιγραφή από παλαιότερα προγράμματα, λέγοντας ότι το πρόγραμμα είναι «στον αέρα, όπως ήταν και τα προηγούμενα χρόνια» και έκανε λόγο για τη μη λειτουργία του Μεθοριακού Σταθμού Εξοχής, λέγοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρει θέση γι’ αυτό το ζήτημα.

Ο κ. Μήτρου, έκανε γνωστό ότι δεν συμμετέχει στην Επιτροπή η παράταξή του, είπε ότι αυτή δεν έχει ουσία και περιεχόμενο καθώς «δείχνει προχειρότητα» και τελικά σημείωσε ότι «δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε τέτοιου είδους διαδικασίες και καταψηφίζουμε την πρόταση».

Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Καλαϊδόπουλος, είπε ότι δεν είχε λάβει τα θέματα της συνεδρίασης, λέγοντας ότι «δεν έγινε απολύτως τίποτα», σημείωσε ότι «η χώρα μας έχει ισοπεδωθεί από τον κορωνοϊό, η πόλη μας είναι σε χειρότερη κατάσταση αυτή τη στιγμή και θα πρέπει να πάρουμε θέσεις για τα ζητήματα που υπάρχουν».  Τόνισε ότι «τον τουρισμό τον ισοπέδωσε η κυβέρνηση» και μίλησε για «δήθεν κορωνοϊό».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του σώματος κ. Χαραλαμπίδης, είπε ότι όταν γινόταν η διαβούλευση οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έκαναν προτάσεις, απαντώντας σ’ αυτούς που μίλησαν για «μια αντιγραφή του προηγούμενου» και αναρωτήθηκε γιατί δεν κατατίθενται προτάσεις εκείνη την ώρα.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Εφραιμίδης, τόνισε ότι ήταν μια αντιγραφή από το παρελθόν λέγοντας ότι «πήγαμε με τα σίγουρα για να μπορέσει να περάσει από τον ΕΟΤ γιατί και ο χρόνος ήταν περιορισμένος λόγω κορωνοϊού και δεν υπήρχε η δυνατότητα να κάνουμε καλύτερο προγραμματισμό. Αυτά που είχαμε σκεφτεί και θέλαμε να κάνουμε δεν γίνονται βάσει των καινούριων δεδομένων».

Σημείωσε επίσης ότι ένα ποσό 24.800 ευρώ, «είναι χρήματα τα οποία αφορούν μια έρευνα η οποία γίνεται μέσα στα πλαίσια του Leader σε συνεργασία με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων. Μπήκε ως ασφάλεια σε περίπτωση που δεν περνούσε το Leader και θα κοβόταν λόγω των υγειονομικών μέτρων. Τελικά το πρόγραμμα του Leader προχωράει και θα έχουμε αποτέλεσμα, ενώ τα χρήματα αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν».

Τόνισε επίσης ότι «πρέπει να κάνουμε μια τελείως διαφορετική τοποθέτηση» για τον τουρισμό στη Δράμα «και γι’ αυτό κάνουμε το πρόγραμμα του Laeader για να έχουμε μετρήσιμα μεγέθη και μια κατεύθυνση στο πως πρέπει να κινηθούμε. Δεν θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε εκδηλώσεις όπως η Ονειρούπολη. Η Δράμα έχει πάρα πολλές ομορφιές. Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, γιατί και πρόθεση του Υπουργείου είναι να υπάρξει μια ανάπτυξη στους δευτερεύοντες προορισμούς. Η Δράμα είναι δευτερεύοντας προορισμός, είναι ένας ασφαλής προορισμός, και υγειονομικά στάθηκε καλά και αυτό είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των όμορων νομών».

Τελικά, το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, με αρνητική ψήφο από τον κ. Μήτρου και «παρών» από τον κ. Καλαϊδόπουλο.