Home > νέα > Σχολεία της Δράμας φύτευσαν 50 δέντρα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας Μιλάνε στον «Π.Τ.» καθηγητές του Τμήματος Δασολογίας της Δράμας

Σχολεία της Δράμας φύτευσαν 50 δέντρα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας Μιλάνε στον «Π.Τ.» καθηγητές του Τμήματος Δασολογίας της Δράμας

Σχολεία της Δράμας φύτευσαν

50 δέντρα στο πλαίσιο της

Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας

Μιλάνε στον «Π.Τ.» καθηγητές του Τμήματος Δασολογίας της Δράμας, η υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δράμας

 

 

Η 21η ΜΑΡΤΙΟΥ, η πρώτη μέρα της Άνοιξης, η ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, εορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, ενώ η 22α Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Στο πλαίσιο αυτό, με κεντρικό διοργανωτή το Δήμο Δράμας και σε συνεργασία με τις διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Π.Ε. Δράμας και το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Δράμας, δράσεις δενδροφύτευσης στην περιοχή του γηπέδου «Κραχτίδη» και στο πάρκο της «Ποδηλατούπολης».

Οι δράσεις ξεκίνησαν από την περιοχή του Αθλητικού Κέντρου «Κραχτίδης» με περιβαλλοντική δράση με τη συμμετοχή του 15ου Δημοτικού σχολείου Δράμας και του Ειδικού Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου.

Στη συνέχεια, δράση ανέλαβαν οι ωφελούμενοι του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» της ΕΨΥΚΑ Δράμας, στον χώρο της «Ποδηλατούπολης», σε συνεργασία μάλιστα με τους φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Δ.Π.Θ. Δράμας.

Σε γενικότερο πλαίσιο, οι δράσεις περιλάμβαναν σύντομη ενημέρωση για τη σημασία των δασών, φύτευση δενδρυλλίων στον περιβάλλοντα χώρου του Αθλητικού Κέντρου «Κραχτίδη», του πάρκου της «Ποδηλατούπολης» και διανομή αρωματικών φυτών στους μαθητές και στους δημότες που έδωσαν το παρών στις δράσεις.

Βιδάκης: Τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής

Για τις δράσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, μίλησε στον «Π.Τ.» ο κ. Κώστας Βιδάκης, μέλος του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Δ.Π.Θ., επισημαίνοντας σχετικά: «Η 21η Μαρτίου, υιοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Δασών πριν από 53 χρόνια, τον Νοέμβριο του 1971. Υιοθετήθηκε όχι για να προστεθεί άλλη μια ημέρα μέσα στην ατζέντα του ετήσιου ημερολογιακού κύκλου, αλλά περισσότερο για να ευαισθητοποιεί αυτή την ημέρα τους πολίτες του πλανήτη για το δάσος, για τα προϊόντα τα οποία δίνει στους ανθρώπους, για τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχει αλλά παράλληλα και για την αρμονική σχέση που θα πρέπει να υπάρξει μεταξύ των δυο αυτών μερών».

Όπως εξήγησε ο κ. Βιδάκης, «μπορεί να έχουν περάσει 53 χρόνια, αλλά βλέπουμε ότι σήμερα κλιμακώνονται οι πιέσεις σε ότι αφορά τα δασικά οικοσυστήματα. Έχουμε προβλήματα πολύ μεγαλύτερα από τότε που ψηφίστηκε και υιοθετήθηκε αυτή η ημέρα. Προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ανεξέλεγκτη αποδάσωση καθώς επίσης και η απώλεια της βιοποικιλότητας. Δεν είναι μόνο αυτά, είναι πάρα πολλά.  Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθεί, να ενημερωθεί ο καθένας μας. Είναι ευθύνη όλων η προστασία και η πρόληψη από παράγοντες οι οποίοι μπορεί να υποβαθμίσουν τα συγκεκριμένα φυσικά χερσαία οικοσυστήματα.

Κωντσιώτης: Προστασία της βιοποικιλότητας

Για τις δράσεις δενδροφύτευσης μίλησε επίσης στον «Π.Τ.» και ο κ. Βασίλειος Κωντσιώτης, Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Δ.Π.Θ., επισημαίνοντας: «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, συμμετέχουμε και εμείς με τους φοιτητές ως Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στις δράσεις που διοργανώνει ο Δήμος Δράμας. Χαρά μας να συμμετέχουμε σε τέτοιες δράσεις και να προσφέρουμε συμβολικά με την βοήθεια των φοιτητών μας στην τοπική κοινωνία της Δράμας».

Όπως τονίζει ο κ. Κωντσιώτης, «η σημερινή ημέρα συμπίπτει με την έναρξη της Εαρινής Ισημερίας, την αρχή της Άνοιξης, είναι αφιερωμένη στην Δασοπονία, τη σύγχρονη Δασοπονία πολλαπλών σκοπών που περιλαμβάνει την διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και τις εκεί συνυπάρχουσες χλωρίδες και πανίδες. Περιλαμβάνει την προστασία της βιοποικιλότητας, τα δασοτεχνικά έργα, την διαχείριση των υδάτινων πόρων και πολλά ακόμα αντικείμενα για τα οποία ο κάθε ένας πολίτης οφείλει να μεριμνά.

Μέσα από το ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που έχουμε, οι φοιτητές μας αποκτούν το σύνολο των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού, για να υπηρετήσουν την Δασοπονία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης ο ίδιος σχετικά με την ενσωμάτωση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Δράμας στο Δ.Π.Θ. επισημαίνοντας: «Η χαρά του εορτασμού της συγκεκριμένης ημέρας για εμάς είναι διπλή, καθώς πλέον υπαγόμαστε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ένα πολύ καλά οργανωμένο πανεπιστήμιο σε όλους τους τομείς που πλέον με 50 χρόνια λειτουργίας και ιστορίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας μας».

Κοτσαμπασίδου: Η συμβολική συμμετοχή του «Πολυδεύκη»

Δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε επίσης και η κα. Θάλεια Κοτσαμπασίδου, Ψυχολόγος – Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» η οποία σημείωσε:

«Σήμερα 21η Μαρτίου, στην Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας βρίσκεται εδώ η ΕΨΥΚΑ με το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» και το Προστατευόμενο Διαμέρισμα του Φωτολίβους, σε συνεργασία με το Οικοτροφείο «Πηγή» της ΔΕΥΨΥ και το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, υπό την αιγίδα του Δήμου Δράμας.

Οι ωφελούμενοι της ΕΨΥΚΑ βρίσκονται εδώ στον χώρο της Ανάπλασης συμβολικά για να δώσουμε και εμείς το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα φυτεύοντας κάποια δέντρα, και συγκεκριμένα κάποιες κουτσουπιές. Για εμάς είναι πολύ σημαντική η σημερινή δράση. Εκτός ότι καλλιεργούμε την οικολογική συνείδηση στους ωφελούμενους μας, είναι πολλή σημαντική και η συνεργασία μας με όλους τους φορείς της πόλης».

Ρεμόντης: Σημαντική η αξία του δάσους

Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Ρεμόντης, αναφέρθηκε στις δράσεις της ημέρας, επισημαίνοντας ότι συνολικά φυτεύτηκαν 50 δέντρα και συμπλήρωσε: «Μ’ αυτές τις δράσεις ο Δήμος Δράμας θέλει να τονίσει πόσο σημαντική αξία έχει το δάσος και το περιβάλλον γενικότερα. Είμαστε τυχεροί ότι η Δράμα περιβάλλεται περίπου το 40%  από δάση και σε μικρότερο ποσοστό η πόλη της Δράμας.

Ο Δήμος Δράμας, βρίσκεται στο πλευρό φορέων και οργανώσεων για την υλοποίηση τέτοιων δράσεων, συνεχόμενα και όχι μεμονωμένα λόγω της ημέρας.

Στο προσεχές μέλλον ο Δήμος έχει προγραμματισμένες περιβαλλοντικές δράσεις κάθε τρίμηνο. Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι όταν κόβεται ένα δέντρο στην πόλη ή στις κοινότητές μας να ξέρετε ότι θα φυτεύονται δυο νέα δέντρα. Το δέντρο προσφέρει ζωή, είναι πλούτος για την πόλη μας».