Home > Νέα > Σε αναζήτηση Τούρκων Δραμινών για τη συλλογή ιστορικών αρχείων για τη Δράμα-Η κα. Μαργαρίτα Πουρνάρα μιλάει στον «Π.Τ.»

Σε αναζήτηση Τούρκων Δραμινών για τη συλλογή ιστορικών αρχείων για τη Δράμα-Η κα. Μαργαρίτα Πουρνάρα μιλάει στον «Π.Τ.»

Η κα. Μαργαρίτα Πουρνάρα μιλάει στον «Π.Τ.»

Σε αναζήτηση Τούρκων

Δραμινών για τη συλλογή

ιστορικών αρχείων για τη Δράμα

 

 

ΟΠΩΣ ΗΔΗ έχουμε αναφέρει και στο εισαγωγικό σημείωμα του σημερινού αφιερώματος, η κα. Μαργαρίτα Πουρνάρα, είναι η συγγραφέας του βιβλίου «ΑΔΡΙΑΣ – Ήταν όλοι τους Ήρωες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ.

Η εκδήλωση στην Αστική Σχολή Γαλατά της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε μάλιστα με τη δική της αρχική εισήγηση, η οποία αναφέρθηκε τόσο στο ίδιο το βιβλίο και την ιστορία του ηρωικού πληρώματος του Αντιτορπιλικού «ΑΔΡΙΑΣ», ενώ προλόγισε και τον Τούρκο μουσικοσυνθέτη – συγγραφέα – ποιητή και πολιτικό κ. Ζουλφί Λιβανελή. Η ίδια κατά την ομιλία, αναφέρθηκε επίσης και στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει μέσω της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, ώστε να βρεθούν απόγονοι των Τούρκων που είχαν γεννηθεί και έζησαν στη Δράμα και στη συνέχεια το 1924 έφυγαν στην Τουρκία, με στόχο να γίνει ένα νέο βιβλίο για την ιστορία της Δράμας.

Με το πέρας της εκδήλωσης, η συγγραφέας του βιβλίου κα. Πουρνάρα και δημοσιογράφος, ευγενώς δέχθηκε να μιλήσει στον «Π.Τ.», τόσο για το ίδιο το βιβλίο, όσο και για την εκδήλωση. Να υπενθυμίσουμε ότι η κα. Πουρνάρα είχε μιλήσει στον «Π.Τ.» και στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν είχε γίνει η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου στο Μαρμάρινο Σπίτι στη Δράμα.

Η μοναδική χειρονομία της Δράμας για την ιστορία της

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα. Πουρνάρα σημείωσε: «Είναι πολύ σημαντικό ότι η Δράμα κάνει μια τέτοια χειρονομία και πιστεύω ότι είναι η πρώτη πόλη που κάνει μια τέτοια χειρονομία. Δηλαδή, απλώνει το χέρι, μιλάει για ένα κοινό παρελθόν, μιλάει για αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης, αναγνωρίζει ένα ιστορικό κομμάτι που άλλες πόλεις προτιμούν να ξεχνούν, αλλά εκείνη το προβάλει και μάλιστα σε τουρκικό έδαφος, σε ένα καταπληκτικό πολιτιστικό κέντρο των Ρωμιών και αυτό τη διαφοροποιεί, την κάνει σπουδαία, πρέσβειρα του τι θα μπορούσε να κάνει στο μέλλον».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η ίδια είχε αναφερθεί στην προσπάθεια της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ που έχει ξεκινήσει ώστε να βρεθούν απόγονοι των Τούρκων Δραμινών και να φέρουν διάφορα ιστορικά στοιχεία για να δημιουργηθεί ένα νέο βιβλίο, αλλά και ένα ακόμα χέρι φιλίας.

Μιλώντας σχετικά μ’ αυτό η κα. Πουρνάρα στον «Π.Τ.», τόνισε: «Η ΚΥΚΛΩΨ κάνει μια πρόσκληση σε όλους τους Τούρκους Δραμινούς. Όπως ξέρετε, εμείς είχαμε περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, εκείνοι είχαν 400.000 ανταλλάξιμους. Κάποιοι απ’ αυτούς ήρθαν από τη Δράμα και θα μπορούσαν να φέρουν ντοκουμέντα, να φέρουν αρχεία, να φέρουν φωτογραφίες και έτσι να μπορέσει να γίνει ένα καινούριο βιβλίο για τη Δράμα, που να έχει τις δικές τους μαρτυρίες, τις δικές τους φωτογραφίες, τη δική τους ιστορία και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Ερωτώμενη αν έχει ήδη γίνει κάποια επαφή σ’ αυτόν τον τομέα, η κα. Πουρνάρα εξήγησε: «Εμείς έχουμε συλλόγους ανάλογα με την περιοχή. Υπάρχει η Ένωση Σμυρναίων, Ποντιακοί Σύλλογοι, Μικρασιατικοί  Σύλλογοι κτλ. Εδώ υπάρχει ένας κεντρικός σύλλογος που έχει το όνομα “Λωζάνη” από την γνωστή Συνθήκη. Είναι λοιπόν και η πρόεδρος αλλά και ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, έχουν ειδοποιηθεί να εντοπίσουν τους Δραμινούς, όπως είχαμε και μερικούς κοντά μας στην εκδήλωση, ώστε από στόμα σε στόμα να γίνει αυτή η ιστορία γνωστή, να έρθουν στην έκθεση, να έρθουν στη Δράμα, να μας φέρουν πράγματα να κάνουμε ένα ωραίο βιβλίο».