Home > Πρώτο Θέμα > Σε απόγνωση οι μηχανικοί στην ΑΜΘ για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που άνοιξε και έκλεισε σε χρόνο ρεκόρ

Σε απόγνωση οι μηχανικοί στην ΑΜΘ για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που άνοιξε και έκλεισε σε χρόνο ρεκόρ

Δηλώσεις του προέδρου του Τμήματος Αν. Μακεδονίας του ΤΕΕ στον «Π.Τ.»

 Σε απόγνωση οι μηχανικοί στην ΑΜΘ

για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

που άνοιξε και έκλεισε σε χρόνο ρεκόρ

 ► Παυλίδης: «Είχαμε προειδοποιήσει το Υπ. Περιβάλλοντος – Ενέργειας για τα προβλήματα»

► Άγνωστο αν τηρήθηκε ο «κόφτης» των 5 λεπτών!

► Εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας ΑΜΘ με 74 εκατ. ευρώ

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΧΡΟΝΟ ρεκόρ για άλλη μια φορά, άνοιξε και έκλεισε η κατάθεση των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Το πρόγραμμα άνοιξε στις 10.00 το πρωί της Δευτέρας 25 Ιανουαρίου στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, προκειμένου οι μηχανικοί να υποβάλουν τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων για το πρόγραμμα.

Για άλλη μια φορά, το πρόγραμμα έκλεισε σε χρόνο μηδέν. Αν και δεν υπήρχε ακόμα χθες το μεσημέρι επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατ’ άλλους έκλεισε μέσα σε 30 λεπτά και κατ’ άλλους σε 40 λεπτά. Όπως και να ’χει πάντως, γεγονός είναι ότι εξαντλήθηκε πλήρως ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας ΑΜΘ των 74 εκατ. ευρώ, και υπολογίζεται να πέρασαν στο σύστημα περίπου 20.000 αιτήσεις.

Όπως είχαμε δημοσιεύσει πρόσφατα, από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί, είναι ο χρόνος υποβολής των αιτήσεών τους, καθώς κάποιοι χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό για να ανεβάσουν τις αιτήσεις τους στο σύστημα σε χρόνο λιγότερο των 5 λεπτών, πράγμα που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

Μετά από σχετικές διαμαρτυρίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το θέμα απασχόλησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ορίστηκε διάστημα πέντε λεπτών ως ελάχιστος χρόνος από τη δημιουργία της αίτησης έως την υποβολή της. Παρ’ όλα αυτά, είναι άγνωστο αν μπόρεσε να διατηρηθεί αυτή η διαδικασία και άγνωστο τι θα πράξει το Υπουργείο, για όσες αιτήσεις ολοκληρώθηκαν πριν από τα 5 λεπτά, αν δηλαδή τις κόψει τελικά.

Όπως και να ’χει, για την όλη διαδικασία μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ κ. Απόστολος Παυλίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων, εκφράζει την αγανάκτηση του κλάδου των μηχανικών, καθώς η όλη διαδικασία πρέπει να αλλάξει και το όλο σύστημα να γίνει περισσότερο δίκαιο.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο κ. Παυλίδης, «έχουμε ένα πρόγραμμα με τόσο ωραία στόχευση και τελικά υπονομεύεται…»

Paylidis Apostolos1

Παυλίδης: «Μοναδικό κριτήριο η χρονική προτεραιότητα…»

Αναλυτικότερα, σε δηλώσεις του χθες στον «Π.Τ.», ο κ. Παυλίδης, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο χρόνο που άνοιξε και έκλεισε η υποβολή αιτήσεων, επισημαίνοντας ότι όλα έγιναν γρήγορα αλλά «δεν μας αιφνιδίασε».

Όπως είπε συγκεκριμένα, «είχαμε στείλει επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα και τα είχαμε πει. Το να κρατάς ως μοναδικό κριτήριο την υπαγωγή στην χρονική προτεραιότητα, μοιραία θα οδηγήσει σε τέτοιες καταστάσεις. Μοιραία ο καθένας θα ψάξει να βρει τρόπο, να το κάνει πιο γρήγορα από το διπλανό του.

Αυτό το τονίζω, γιατί δεν θέλω να θεωρηθεί ότι εμείς ερχόμαστε εκ των υστέρων. Τα είχαμε πει έγκαιρα. Και ειδικά σε ότι αφορά την Περιφέρειά μας, ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, είχαμε θέσει αυτές τις επισημάνσεις. Ότι το σύστημα θα πρέπει κατ’ αρχάς να μένει ανοικτό, να δίνει δηλαδή τη δυνατότητα σε όλους να υποβάλλουν τις αιτήσεις  τους και μετά με κάποια κριτήρια, να αποφασίζει ποιες απ’ αυτές θα υποβληθούν».

Όπως διευκρινίζει μάλιστα, «αυτό δεν έγινε δεκτό και έτσι δεν μπορούν τώρα να κάνουν διαφορετική διαχείριση. Γιατί μετά την αναβολή που έδωσε για την περιοχή μας ο κ. Σκρέκας, βγήκαν πολλοί συνάδελφοι από τις άλλες Περιφέρειες όπου έχει ήδη τρέξει το πρόγραμμα, και διαμαρτυρήθηκαν, γιατί στην ΠΑΜΘ και τις άλλες 3 που θα ακολουθήσουν μπήκαν τα 5 λεπτά κόφτης και όχι στους προηγούμενους. Είναι εύλογο το ερώτημα αυτό».

Όπως σημειώνει ο κ. Παυλίδης, «το θέμα είναι ότι το Υπουργείο, αν είχε μητρώο επιλαχουσών, θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια διαχείριση. Να πετάξει τις αιτήσεις που πέρασε κάτω από 5 λεπτά και να βάλει τις επόμενες. Άρα για να κάνει κάποια ουσιαστικά ενέργεια, θα πρέπει ουσιαστικά να σκεφτεί αναθεώρηση του προγράμματος (;) η να κάνει επαναπροκήρυξη(;)».

Ο κ. Παυλίδης τονίζει ότι για να τοποθετηθεί επίσης το ΤΕΕ, θα περιμένουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου  για το πώς κινήθηκε η διαδικασία και αναφερόμενος στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης είπε: «Σε ότι μας αφορά εδώ στην περιοχή μας, δέχομαι έναν καταιγισμό τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων από συναδέλφους, μεταξύ των οποίων υπάρχουν συνάδελφοι με οργανωμένα γραφεία, οι οποίοι δεν κατάφεραν να περάσουν ούτε μια αίτηση. Κάτι που είναι πάρα πολύ σοβαρό.

Από την άλλη, οι πληροφορίες λένε ότι, εφόσον έκλεισε ο προϋπολογισμός, μιλάμε για 20.000 αιτήσεις, για τις οποίες πρέπει να δούμε πώς πέρασαν αυτές, σε ποιους χρόνους και από ποια γραφεία έχουν γίνει. Θέλει μια διερεύνηση. Θέλουμε πρώτα να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία και μετά να τοποθετηθούμε».

Πάντως, ο ίδιος εξήγησε ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, με αποκλειστικό θέμα το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και κατέληξε:

«Πάντως δεν είναι κατάσταση αυτή. Έχουμε ένα πρόγραμμα, με τόσο ωραία στόχευση, που εξυπηρετεί ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με τα παλιά κτίρια και όλα αυτά που χρειάζονται ενεργειακή αναβάθμιση, ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα, το οποίο τελικά υπονομεύεται και δημιουργεί αυτόν τον εκνευρισμό στους συναδέλφους, οι οποίοι έκατσαν και ετοίμασαν σενάρια παρεμβάσεων κτλ., και τώρα είδαν πολλοί απ’ αυτούς, να μην μπορούν καν να τις υποβάλλουν. Είναι πολύ άσχημο αυτό».