Home > Νέα > Σε ετοιμότητα η Π.Ε. Δράμας για την αντιμετώπιση της σημερινής κακοκαιρίας Τα δελτία της Πολιτικής Προστασίας και οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για το Νομό Δράμας

Σε ετοιμότητα η Π.Ε. Δράμας για την αντιμετώπιση της σημερινής κακοκαιρίας Τα δελτία της Πολιτικής Προστασίας και οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για το Νομό Δράμας

Σε ετοιμότητα η Π.Ε. Δράμας

για την αντιμετώπιση

της σημερινής κακοκαιρίας

Τα δελτία της Πολιτικής Προστασίας και οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για το Νομό Δράμας

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΤΟΝΑ καιρικά φαινόμενα αναμένονται για σήμερα Σάββατο σε πολλά σημεία της χώρας καθώς και στην περιοχή του Νομού Δράμας.

Ήδη, με έκτακτο επικαιροποιημένο δελτίο επιδείνωσης καιρού, η Πολιτική Προστασία εφιστά την προσοχή ότι από το βράδυ της Παρασκευής, σήμερα Σάββατο έως και το μεσημέρι της Κυριακής 5 Νοεμβρίου, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, και βόρεια επέκταση των φαινομένων.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, τα φαινόμενα αναμένεται να επεκταθούν  στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη καθώς και τα νησιά του βόρειο-ανατολικού Αιγαίου.

Αναλυτικότερα για την περιοχή της Δράμας, τόσο στα πεδινά όσο και στα ορεινά, αναμένονται σήμερα Σάββατο έντονες βροχοπτώσεις με δυνατό αέρα, ο οποίος θα φτάνει ακόμα και τα 6 μπφ., κατά περιόδους και περιοχές, καθώς και ριπές ανέμου ακόμα και 55 km/h στα πεδινά και 60 km/h στα ορεινά και κυρίως στην περιοχή Νευροκοπίου.

Η ετοιμότητα της Π.Ε. Δράμας

Σε γενικό επίπεδο πάντως, η περιοχή της Δράμας δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα έντονα καιρικά φαινόμενα, σε σημείο να προκαλέσουν μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα. Παρ’ όλα αυτά, η κλιματική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα όπως έχουμε ήδη δει στη Θεσσαλία όπου προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στη Δράμα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε. Δράμας. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μάλιστα την επομένη μέρα της λήξης της αντιπυρικής περιόδου που ήταν 31η Οκτωβρίου.

Ο «Π.Τ.» μίλησε χθες με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, που είναι ουσιαστικά και προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στην Π.Ε. Δράμας, ο οποίος επεσήμανε αρχικά ότι, «καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου, προσπαθούσαμε να κάνουμε έγκαιρα τις συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), με το  που ολοκληρώνεται μία περίοδος, την επόμενη μέρα να κάνουμε τη συνεδρίαση του επόμενου ΣΟΠΠ.

Γι’ αυτό και με το που τελείωσε η αντιπυρική περίοδος στις 31 Οκτωβρίου, την επόμενη μέρα 1 Νοεμβρίου συγκαλέσαμε το ΣΟΠΠ για τη χειμερινή περίοδο. Η αντιπυρική περίοδος κύλησε γενικά ομαλά και δεν είχαμε ιδιαίτερα συμβάντα στην περιοχή μας».

Αναφερόμενος στην επικείμενη χειμερινή περίοδο, σημείωσε ότι «σε επίπεδο συντονισμού με τις Υπηρεσίες, την Πυροσβεστική, τον Στρατό, την Αστυνομία, τους πέντε Δήμους και τα Δασαρχεία, είμαστε σε υψηλό επίπεδοι ετοιμότητας, όπως και τα μηχανήματά μας είναι έτοιμα να λειτουργήσουν εφόσον χρειαστεί. Από εκεί και πέρα όσον αφορά ζητήματα καθαρισμού έχουμε ήδη κάνει γύρω από το Διοικητήριο, σε ότι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα το έχουμε ήδη ολοκληρώσει, αλλά και σε ρέματα που είναι αρμοδιότητά μας στην επικράτεια της ΠΕ Δράμας, έχουμε προβεί ήδη σε καθαρισμούς».

Ερωτώμενος αν οι Υπηρεσίες, οι Δήμοι και άλλοι αρμόδιοι κατά τη σύσκεψη του ΣΟΠΠ αναφέρθηκαν σε κάποια προβλήματα ή σε κάτι πολύ συγκεκριμένο, ο κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε ότι, «επειδή είχε προηγηθεί προετοιμασία, και επειδή προσωπικά επισκέφθηκα όλα τα εργοτάξια και των πέντε Δήμων αλλά και αυτό της Περιφέρειας που έχω την άμεση ευθύνη, νομίζω ότι σ’ αυτό το επίπεδο ετοιμότητας, είμαστε πάρα πολύ καλά.

Δηλαδή, αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που δεν είναι ακραίες, νομίζω ότι θα τις αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Βέβαια, υπάρχουν πάντα θέματα που είναι πάνω από τις ανθρώπινες δυνάμεις. Σε επίπεδο ετοιμότητας πάντως είμαστε έτοιμοι 100%».

Στην ερώτηση αν κάποια σημεία του Νομού θεωρούνται ότι χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και επιφυλακής, ο κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε ότι «εξαρτάται πάντα από τις ποσότητες νερού που πέφτουν. Μπορεί ένα σημείο να μην προϊδεάζει και σ’ εκείνο να πέσει αρκετό νερό. Όλα τα σημεία στο Νομό Δράμας, πάντως, έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες».