Home > Πρώτο Θέμα > Σε καλό δρόμο οι απαλλοτριώσεις για το έργο του πρώτου τμήματος του δρόμου Καβάλας Δράμας-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δικηγόρος Καβάλας κ. Μαμτσαδέλης

Σε καλό δρόμο οι απαλλοτριώσεις για το έργο του πρώτου τμήματος του δρόμου Καβάλας Δράμας-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δικηγόρος Καβάλας κ. Μαμτσαδέλης

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δικηγόρος Καβάλας κ. Μαμτσαδέλης

Σε καλό δρόμο οι απαλλοτριώσεις

για το έργο του πρώτου τμήματος

του δρόμου Καβάλας Δράμας

Το φθινόπωρο κατατίθενται οι αγωγές των αποζημιώσεων και δύο μετά οι πρώτες αποζημιώσεις

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ ΤΙΣ αρχές του περασμένου Μαΐου 2023, ο ανάδοχος εργολάβος κατασκευής του πρώτου τμήματος του οδικού άξονα Καβάλας Δράμας, είχε εγκατασταθεί στο χώρο και είχε στήσει το εργοτάξιο.

Στις 10 Μαΐου, τον χώρο είχε επισκεφθεί ο τότε υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραγιάννης, όπου μαζί με τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης, στελέχη της Εγνατίας Οδού και πολιτικούς παράγοντας από τη Δράμα, έκαναν την πρώτη επίσκεψη στο χώρο.

Τα πρώτα έργα είχαν ξεκινήσει, ο υφυπουργός συζήτησε με τους αναδόχους και τα στελέχη της Εγνατίας και το βασικό θέμα που είχε κυριαρχήσει εκείνη την ημέρα, ήταν το ζήτημα των απαλλοτριώσεων.

Το θέμα είναι πολύ σημαντικό, καθώς εφόσον πρόκειται για ιδιοκτησίες κατοίκων της περιοχής, θα πρέπει πρώτα οι εκτάσεις αυτές να αποζημιωθούν και στη συνέχεια ο εργολάβος να προχωρήσει στις ανάλογες εργασίες, διαφορετικά το έργο θα μπλοκάρει.

Εκείνη την ημέρα, τα στελέχη της αναδόχου εταιρείας ζήτησαν από τον τότε υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραγιάννη να επισπεύσει τις διαδικασίες των απαλλοτριώσεων, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο.

Προς το παρόν, ο εργολάβος έχει ξεκινήσει το έργο από εκτάσεις οι οποίες ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, οπότε και δεν χρειάζεται να συνταχθεί πίνακας απαλλοτριώσεων και να δοθούν αποζημιώσεις.

Το μπέρδεμα και η διόρθωση

Οι αρχικοί Πίνακες Απαλλοτριώσεων που είχαν συνταχθεί, προέβλεπαν απαλλοτριώσεις, για ιδιοκτήτες ακινήτων πριν από το 2018 και αυτό ήταν το λάθος. Και αυτό γιατί είχε προηγηθεί αναδασμός στην περιοχή, ιδιοκτήτες και χωράφια άλλαξαν και ο αναδασμός είχε οριστικοποιηθεί το 2018.

Το πρόβλημα λοιπόν αφορά στις απαλλοτριώσεις μέρους του συγκεκριμένου πρώτου τμήματος Σταυρός – Κρηνίδες, που είναι 8,5 χιλιόμετρα και το πρόβλημα εντοπίζεται σε μια έκταση περίπου 2 χιλιομέτρων, όπου βρίσκονται ιδιωτικά αγροτεμάχια.

Ο κτηματολογικός πίνακας που είχε συνταχθεί για τις αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων σε ΦΕΚ το 2012, δεν είχε λάβει υπόψη τον αναδασμό που έγινε στην περιοχή και κυρώθηκε το 2018, πράγμα που σημαίνει ότι, ως ένα βαθμό, είχαν αλλάξει ιδιοκτήτες και εκτάσεις.

Η διόρθωση

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δικηγόρος της Καβάλας κ. Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, ο οποίος έχει ασχοληθεί με το θέμα, μας πληροφορεί ότι ο Πίνακας Απαλλοτριώσεων έχει διορθωθεί πλέον και έχει αλλάξει τον περασμένο Μάιο.

Μάλιστα η διόρθωση είχε ανακοινωθεί στα μέσα Μαΐου, λίγες μέρες μετά την έναρξη των πρώτων έργων. Στις 17 Μαΐου 2023, ο «Π.Τ.» είχε δημοσιεύσει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το 1ο Διορθωτικό Κτηματολόγιο της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Στα όρια αυτά, περιλαμβάνονται ιδιοκτησίες εντός της Δημοτικής Κοινότητας Κρηνίδων, της Τοπικής Κοινότητας Πολύστυλου και Αμυγδαλεώνα του Δήμου Καβάλα, καθώς και της Τοπικής Κοινότητας Αμισιανών του Δήμου Παγγαίου.

Ο πίνακας διορθώθηκε και θεωρήθηκε από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» και ελέγχθηκε και θεωρήθηκε από τη Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων Τοπογραφήσεων και Γεωπληροφορικής του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών.

Το φθινόπωρο η αγωγή

«Όλη αυτή η διαδικασία όμως, πήγε το έργο αρκετά πίσω», λέει ο κ. Μαμτσαδέλης στον «Π.Τ.» και τονίζει: « Από εδώ και πέρα, για να μπει ο εργολάβος και να προχωρήσει τις εργασίες σε ιδιόκτητες εκτάσεις, θα πρέπει να καταβληθεί ένα ελάχιστο ποσό από τις αποζημιώσεις αυτές».

Όπως μας εξηγεί, «αυτό που είναι γνωστό σήμερα, είναι ότι η αγωγή για τις αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων θα κατατεθεί τον φθινόπωρο – όπως τουλάχιστον μας έχουν πει – και μέσα σε δύο μήνες περίπου, θα πρέπει να καταβληθεί ένα ελάχιστο έστω μέρος των χρηματικών ποσών».

Ερωτώμενος αν ο ίδιος πιστεύει ότι η υπόθεση βρίσκεται σε καλό δρόμο, μας λέει ότι «είναι σε καλό δρόμο, σε καλύτερο απ’ ότι ήταν πριν. Πλέον έχουν αλλάξει τα πράγματα, οι διαδικασίες της  απαλλοτρίωσης γίνονται με διαδικασίες fast track, σου δίνει μια προκαταβολή 40%-50% και το υπόλοιπο μπορεί να τραβήξει χρόνια. Με την προκαταβολή όμως που δίνει το κράτος για να ξεκινήσει το έργο, ο εργολάβος μπορεί να προχωρήσει στο έργο».

Ερωτώμενος σχετικά, μας πληροφορεί ότι «η αποζημίωση από τις απαλλοτριώσεις δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο ποσό, καθώς αφορά σε πολλά ζητήματα. Αρχικά εξαρτάται από την καλλιέργεια που υπάρχει, αν είναι μονοετής ή δέντρα, αν υπάρχει κτίσμα ή φωτοβολταϊκό και απαλλοτριώνεται, αν το κομμάτι που αφήνει είναι άρτιο και οικοδομήσιμο παίρνει μεγαλύτερη αξία από ένα μικρό κομμάτι και άλλα πολλά».

Σήμερα πάντως, οι εργασίες συνεχίζονται στο πρώτο τμήμα του έργου σε εκτάσεις που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και όσο για τις ιδιωτικές εκτάσεις, θα πρέπει να περιμένουμε τις πρώτες αποζημιώσεις στα μέσα του χειμώνα, αν δεν υπάρξουν άλλα εμπόδια ή καθυστερήσεις.