Home > Πρώτο Θέμα > Σε καλό κλίμα οι πανελλαδικές εξετάσεις στη Δράμα Δεν προσήλθαν μόνο 14 άτομα απόφοιτοι παλαιότερων ετών

Σε καλό κλίμα οι πανελλαδικές εξετάσεις στη Δράμα Δεν προσήλθαν μόνο 14 άτομα απόφοιτοι παλαιότερων ετών

Δεν προσήλθαν μόνο 14 άτομα απόφοιτοι παλαιότερων ετών

Σε καλό κλίμα

οι πανελλαδικές εξετάσεις στη Δράμα

Τα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα στη Δράμα

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΚΑΛΟ κλίμα κινήθηκαν τις δύο πρώτες μέρες, οι πανελλαδικές εξετάσεις στη Δράμα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Πρωινό Τύπο» χθες, ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σπυρίδων Κιουλάνης.

Υπενθυμίζουμε ότι, οι πανελλαδικές ξεκίνησαν την Πέμπτη με τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), ενώ χθες Παρασκευή άνοιξε η αυλαία για τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ).

Την πρώτη μέρα των ΕΠΑΛ, την Πέμπτη, οι μαθητές διαγωνίστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, όπου έπεσε θέμα στο κείμενο του Αλπέρ Καμύ «Η τέχνη και ο κοινωνικός ρόλος του καλλιτέχνη» και σε ποίημα της Ιταλίδας ποιήτριας Άλντα Μερίνι.

Στη χθεσινή πρεμιέρα των ΓΕΛ, το θέμα που έπεσε ήταν από το βιβλίο του Norbetto Bobbio «Το μέλλον της δημοκρατίας» και το απόσπασμα: «Επίκληση των αξιών της δημοκρατίας».

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» χθες ο κ. Κιουλάνης, χαρακτήρισε τα θέματα απλά και κατανοητά και ότι ήταν στην ύλη που είχε διδαχθεί στα σχολεία.

Αναφερόμενος σε άλλα ζητήματα της διαδικασίας, ο κ. Κιουλάνης σημείωσε ότι η προσέλευση των μαθητών έγινε κανονικά στα σχολεία και όλα κύλησαν ομαλά μέχρι το τέλος της διαδικασίας της χθεσινής ημέρας.

Στο Νομό Δράμας, διαγωνίστηκαν περίπου 980 μαθητές, ενώ από όσους είχαν δηλώσει, δεν προσήλθαν να διαγωνιστούν 14 άτομα, απόφοιτοι παλαιοτέρων ετών.

78.335 οι εισαχθέντες

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που υπάρχουν, το νέο Ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, θα εισαχθούν 78.335 φοιτητές, αριθμός αυξημένος κατά 3.643 θέσεις σε σχέση με πέρυσι που είχαν εισαχθεί 74.692.

Τα επόμενα μαθήματα για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) είναι αυτά των Ομάδων Προσανατολισμού:

– 10 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

– 12 Ιουνίου: Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

– 14 Ιουνίου: Λατινικά (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

– 18 Ιουνίου: οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα της Βιολογίας (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Γενικής Παιδείας).

Η μεγάλη πρωτοτυπία

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά, ότι στο φετινό μηχανογραφικό που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι μαθητές, δεν θα περιλαμβάνονται πλέον Σχολές των αλλοτινών Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), παρά μόνο Πανεπιστημιακές Σχολές.

Για τη Δράμα, θα είναι η πρώτη φόρα, όπου θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που ανήκουν πλέον στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Τα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα που θα λειτουργήσουν από το φθινόπωρο στη Δράμα και εντάσσονται στην Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών με έδρα τη Δράμα και θα περιλαμβάνουν τα εξής τέσσερα Τμήματα, εκ των οποίων δύο από αυτά θα λειτουργούν στη Δράμα και άλλα δύο στη Θεσσαλονίκη:

1) Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος με έδρα τη Δράμα.

2) Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας με έδρα τη Δράμα.

3) Γεωπονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

4) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα τη Θεσσαλονίκη.