Home > νέα > Σε παγκόσμια λίστα επιστημόνων ερευνητών ο Δραμινός πανεπιστημιακός Γεώργιος Κύζας

Σε παγκόσμια λίστα επιστημόνων ερευνητών ο Δραμινός πανεπιστημιακός Γεώργιος Κύζας

Έντεκα Έλληνες επιστήμονες στην παγκόσμια λίστα ετεροαναφορών

Σε παγκόσμια λίστα επιστημόνων

ερευνητών ο Δραμινός

πανεπιστημιακός Γεώργιος Κύζας

Τις δύο προηγούμενες χρόνιες είχε ενταχθεί στη λίστα του Πανεπιστημίου του Stantford  με το 2% των καλύτερων επιστημόνων παγκοσμίως

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΤΟ Δραμινό καθηγητή κ. Γεώργιο Κύζα, είχαμε αναφερθεί και τον Ιούλιο του 2021, όταν για δεύτερη φορά, συμπεριλαμβανόταν στη λίστα του Πανεπιστημίου Stantford, στο 2% των καλύτερων επιστημόνων του κόσμου.

Ο κ. Κύζας, συμπεριλαμβανόταν ανάμεσα τους 667 Έλληνες καθηγητές και ήταν ένας από τους δύο καθηγητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), το οποίο έχει και δύο τμήματα στη Δράμα.

Αυτή τη φορά, η λίστα αφορά στους επιστήμονες εκείνους, των οποίων οι δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, έχουν τις περισσότερες αναφορές σε άλλες εργασίες. Ότι δηλαδή οι εργασίες τους χρησιμοποιούνται από πολλούς επιστήμονες ανά τον κόσμο, που σημαίνει ότι τα στοιχεία και οι έρευνες τις οποίες καταθέτουν είναι έγκυρες και αξιόπιστες.

Πρόκειται για έναν παγκόσμιο κατάλογο, με διεθνή απήχηση, τον «Highly Cited Researchers 2022» της εταιρείας Clarivate.

Η λίστα αυτή για το 2022 περιλαμβάνει συνολικά 6.938 επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, προερχόμενοι από 69 χώρες συνολικά. Οι επιστήμονες αυτοί ταξινομήθηκαν με βάση τον αριθμό των ετεροαναφορών που έχει το έργο τους, δηλαδή πόσες φορές άλλοι επιστήμονες παραπέμπουν σε δημοσιεύσεις ενός ερευνητή. Ο κατάλογος αντλεί στοιχεία από τη βάση δεδομένων Web of Science, τα οποία αναλύθηκαν από ειδικούς του Ινστιτούτου Επιστημονικής Πληροφόρησης της Clarivate.

Σ’ αυτόν τον κατάλογο, η Ελλάδα έχει συνολικά 11 επιστήμονες ερευνητές που είναι οι παρακάτω:

– Γεώργιος Δαΐκος (ΕΚΠΑ),

– Θεόδωρος Δαλαμάγκας (Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»),

– Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ),

– Γεράσιμος Φιλιππάτος (ΕΚΠΑ),

– Γεώργιος Γεωργακίλας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας),

– Γεώργιος Καραγιαννίδης (ΑΠΘ),

– Νίκος Καραμάνος (Πανεπιστήμιο Πατρών),

– Γεώργιος Κύζας (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας),

– Κωνσταντίνος Στούμπος (Πανεπιστήμιο Κρήτης),

– Θανάσης Βεργούλης (ΕΜΠ)

– Γιάννης Βόντας (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Έρευνες για το γραφένιο

Για τη νέα του επιτυχία του κ. Κύζα, μίλησε μαζί του ο «Π.Τ.» ο οποίος σημείωσε αρχικά ότι, «όταν κάνουμε κάποιο πείραμα, κάποια μελέτη, το στέλνουμε για δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά. Οπότε, όσο περισσότεροι ερευνητές αναφέρουν τις μελέτες, είσαι πιο σπουδαίος. Για το λόγο αυτό η λίστα αυτή είναι τόσο μικρή και ουσιαστικά είναι το ένα τοις χιλίοις όλων των ερευνητών παγκοσμίως».

Όπως εξηγεί ο κ. Κύζας, δεν παίζει ρόλο το πόσες δημοσιεύσεις έχει κάνει κάποιος, αλλά το πόσο περισσότεροι ερευνητές έχουν αναφερθεί στις δημοσιεύσεις αυτές.

Η έρευνα με την οποία ασχολείται ο κ. Κύζας, είναι κυρίως η παρασκευή υλικών που έχουν περιβαλλοντικές εφαρμογές. «Τα υλικά αυτά είναι διάφορα, όπως γραφένιο, άνθρακες και άλλα. Η εφαρμογή των υλικών αυτών γίνεται στην απορρύπανση, στο να καθαρίσουν υγρά απόβλητα, κυρίως σε βιομηχανικά απόβλητα».

Όπως σημειώνει, «όλα αυτά τα υλικά έχουν μεγάλη επιτυχία και συνήθως αυτά μπαίνουν στο τρίτο στάδιο της επεξεργασίας των αποβλήτων, ώστε να δεσμεύουν κάποιους ρύπους που  υπάρχουν στα απόβλητα. Είναι μια τεχνική η οποία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια».

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι το γραφένιο έχει αρκετές χρήσεις. Πολλές φορές αναφέρεται ως «μαγικό  υλικό», το οποίο είναι πολύ πιο σκληρό και από το σκληρότερο υλικό που υπάρχει στον πλανήτη, το διαμάντι.

Ο Δραμινός κ. Γεώργιος Κύζας

Ο κ. Γεώργιος Κύζας, έχει γεννηθεί στη Δράμα και είναι υιός του γνωστού καθηγητή κ. Ζαχαρία Κύζα ο οποίος κατάγεται από την Κύπρο. Αρκετοί Δραμινοί μαθητές, είχαν την τύχη να έχουν καθηγητή στο Γυμνάσιο τον κ. Ζαχαρία Κύζα.

Ο κ. Γεώργιος Κύζας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Χημείας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γραφενίου. Συγκαταλέγεται 9ος μεταξύ των 667 Ελλήνων επιστημόνων της λίστας Stanford. Το επιστημονικό του έργο έχει ευρεία αναγνώριση από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην παραγωγή νέων υλικών και χρηματοδοτείται από διεθνείς, εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ασχολήθηκε με τον λειτουργικό μετασχηματισμό του άνθρακα, μία εμβληματική εφαρμογή του οποίου είναι η παραγωγή γραφενίου από λιγνίτη.

Να σημειωθεί επίσης, ότι, ο κ. Κύζας έχει διδάξει το 2009 – 2018 στο Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών και στα προπτυχιακά μαθήματα: Γενική Ανόργανη Χημεία, Ποσοτική Χημική Ανάλυση, Επεξεργασία Αποβλήτων, Φυσικές Διεργασίες.