Home > Πρώτο Θέμα > Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου Στην τελευταία τάξη όλων των σχολικών βαθμίδων από την ερχόμενη Δευτέρα

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου Στην τελευταία τάξη όλων των σχολικών βαθμίδων από την ερχόμενη Δευτέρα

Στην τελευταία τάξη όλων των σχολικών βαθμίδων από την ερχόμενη Δευτέρα

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής

σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου

Σολάκης: «Είναι εθνική ανάγκη η απόκτηση κυκλοφοριακής αγωγής και συνείδησης από τα σχολικά χρόνια, ώστε να γίνει βίωμα η σωστή κυκλοφοριακή συμπεριφορά»

Τσαμπαλάκης: «Χρέος της Δημοτικής Αστυνομίας  να συμβάλλει στη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών στα θέματα οδικής παιδείας και ασφάλειας»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ παραδεκτό, ότι οι Έλληνες δεν συμπεριφέρονται όπως θα έπρεπε, όταν βρίσκονται στο τιμόνι, αλλά πολλές φορές και η απροσεξία και αδιαφορία των πεζών απέναντι στην κυκλοφορία, δεν είναι η σωστή. Η σωστή Κυκλοφοριακή Αγωγή των Ελλήνων σήμερα, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι και δυστυχώς τα παραδείγματα τα βλέπουμε όλοι μας καθημερινά.

Τα στοιχεία είναι τραγικά και καθημερινά έχουμε να κάνουμε με τροχαία ατυχήματα, από τα οποία έχουμε υλικές ζημιές που κοστίζουν σε χρήμα, τραυματίες, ανθρώπους που καταλήγουν ανάπηροι στην υπόλοιπη ζωή τους και φυσικά, οι άπειροι νεκροί!

Σ’ αυτά τα πλαίσια, ο Δήμος Δράμας θέλησε να εφαρμόσει μια σειρά από εξειδικευμένα σεμινάρια – μαθήματα, σε μαθητές της τελευταίας τάξης όλων των παιδαγωγικών βαθμίδων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.

Για το πρόγραμμα της Κυκλοφοριακής Αγωγής το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, συνέντευξη παραχώρησαν χθες το μεσημέρι στον «Πρωινό Τύπο», ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και αρμόδιος για τη Δημοτική Αστυνομία κ. Άγγελος Σολάκης και ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Ιωάννης Τσαμπαλάκης.

 

Το πρόγραμμα

Να σημειώσουμε αρχικά ότι, το πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, όπου από τις 11.00 μέχρι και τις 13.00, θα περάσουν από την αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου μαθητές της τελευταίας τάξης των Δημοτικών σχολείων της πόλης.

Στις 28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου τις ίδιες ώρες και από τον ίδιο χώρο, θα περάσουν οι μαθητές της τρίτης τάξης των Γυμνασίων της πόλης, ενώ στις 6 και 8 Μαρτίου, θα περάσουν οι μαθητές της τρίτης τάξης των Λυκείων της πόλης.

TSAMPALAKHS IOANNHS SOLAKHS AGGELOSa

Οι κ.κ. Ιωάννης Τσαμπαλάκης και Άγγελος Σολάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής τους στον «Πρωινό Τύπο».

Σολάκης: «Εθνική ανάγκη…»

Στις δηλώσεις του, ο αντιδήμαρχος Δράμας κ. Σολάκης, εξέφρασε την άποψη ότι «ο καλύτερο τρόπος για την αντιμετώπιση των ατυχημάτων είναι η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου και ιδιαίτερα των νέων» και συμπλήρωσε: «Είναι εθνική ανάγκη η απόκτηση κυκλοφοριακής αγωγής και συνείδησης από τα σχολικά χρόνια, ώστε να γίνει βίωμα η σωστή κυκλοφοριακή συμπεριφορά».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Σολάκης επεσήμανε: «Τα τελευταία χρόνια, η δραματική αύξηση του αριθμού των οχημάτων στους δρόμους, μαζί με την αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού, έχουν επιβάλλει μια νέα πραγματικότητα. Στους δρόμου εντός και εκτός των πόλεων, κινείται μέγα πλήθος αυτοκινήτων, ενώ το αστικό περιβάλλον στιγματίζεται πλέον από την παρουσία οχημάτων τόσο σε κίνηση όσο και σε στάθμευση παντού, σε κεντρικούς και στενούς δρόμους, πλατείες, χώρους στάθμευσης, πεζοδρόμια. Κάποτε, οι μετακινήσεις ήταν απλές και άνευ όρων. Σήμερα πλέον απαιτείται η είσοδος σε ένα πολύπλοκο σύστημα κυκλοφορίας, με πλήθος αλληλεπιδράσεων μεταξύ οδηγών και μεταξύ οδηγών και πεζών, που συνοδεύονται από την αναπόδραστη ανάγκη για κανόνες. Σήμερα, πλέον, το σύστημα κυκλοφορίας αποτελεί όσο ποτέ άλλοτε, μια μορφή κοινωνικού περιβάλλοντος, με τους δικούς του κανόνες και αλληλεπιδράσεις.»

«Η ένταξη λοιπόν σ’ αυτό το κοινωνικό περιβάλλον, αυτό της κυκλοφορίας, εύλογα απαιτεί κατά ανάλογο τρόπο τη διαπαιδαγώγηση του χρήστη, που θα του επιτρέψει να αναπτύξει στην ίδια του τη συνείδηση τις ορθές συμπεριφορές για την υγιή αλληλεπίδρασή του με τα υπόλοιπα στοιχεία του περιβάλλοντος, που θα τον εμπνεύσουν και όχι απλώς θα τον ενημερώνουν για το σεβασμός προς του κανόνες συμβίωσης. Και όπως πολύ εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, μονόδρομος γι’ αυτή τη μορφή διαπαιδαγώγησης, είναι η Κυκλοφοριακή Αγωγή, που μέσα από την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αστυνομίας θα γίνει στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Δράμας.»

 

Τσαμπαλάκης: «Χρέος μας η σωστή ενημέρωση…»

Ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Δράμας κ. Τσαμπαλάκης, επεσήμανε ότι είναι «χρέος των εμπλεκόμενων φορέων, να συμβάλουν στη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών στα θέματα οδικής παιδείας και ασφάλειας. Είναι πολύ σημαντικό, τα παιδιά από μικρή ηλικία, να αναγνωρίζουν τους οδικούς κινδύνους και να μαθαίνουν πώς να τους αποφεύγουν».

Όπως εξήγησε ο κ. Τσαμπαλάκης, «στατιστικά παρατηρούμε ότι κάθε χρόνο ένα μικρό χωριό χάνεται από τους θανάτους  που συμβαίνουν στους δρόμους της Ελλάδας και δυστυχώς η πλειοψηφία από αυτές τις απώλειες αφορά νέες ηλικίες. Δυστυχώς, παρ’ όλο που είμαστε μια μικρή χώρα, βρισκόμαστε στις υψηλότερες θέσεις της Ευρώπης όσο και παγκόσμια, στα τροχαία ατυχήματα, από τα οποία πολλά είναι δυστυχώς θανατηφόρα. Αν ψάξουμε τις αιτίες, θα διαπιστώσουμε ότι η βασικότερη από αυτές είναι η έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής. Θέματα δηλαδή συμπεριφοράς και παιδείας, που ξεκινούν σε πρώτο βαθμό από το σπίτι και σε δεύτερο βαθμό από τα ερεθίσματα που παίρνει ένα άτομο από το σχολείο και τον κοινωνικό του περίγυρο.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *