Home > Πρώτο Θέμα > Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τρεις παθολόγοι του Νοσοκομείου Δράμας

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τρεις παθολόγοι του Νοσοκομείου Δράμας

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τρεις

παθολόγοι του Νοσοκομείου Δράμας

► Επιστολή των ιατρών στη δημοσιότητα για μη ασφαλή λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής

  

ΣΗΜΑ κινδύνου για την ασφαλή λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας, εκπέμπουν τρεις ιατροί, με επιστολή τους, με τον πλέον επίσημο τρόπο. Οι τρεις ιατροί, απέστειλαν σχετική επιστολή στην Ένωση Ιατρών Γ. Νοσοκομείου Δράμας, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας και την κοινοποιούν προς τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στην ΠΟΕΔΗΝ.

Στην επιστολή τους, οι τρεις παθολόγοι ιατροί, επισημαίνουν την επισφαλή λειτουργία της Κλινικής 52 κλινών, που έχει πληρότητα άνω του 100% και σημειώνουν ιδιαίτερα ότι νοσηλεύονται ακόμα και ασθενείς άλλων ειδικοτήτων, όπως πνευμονολογικά, γαστρεντερολογικά ακόμα και νευρολογικά περιστατικά.

Όπως αναφέρεται επίσης στην σχετική επιστολή, εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και επανειλημμένως έχουν ενημερώσει για τις συνθήκες νοσηλείας, χωρίς όμως να επιλυθεί το πρόβλημα. Όπως αναφέρουν τέλος, με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορούν να εγγυηθούν την παροχή ασφαλών και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τους συμπολίτες μας.

 Η επιστολή των ιατρών

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, [από την Πέμπτη 27/12/2018 η Παθολογική Κλινική του Γ.Ν. Δράμας λειτουργεί με τρεις ειδικούς ιατρούς: Μία με βαθμό Διευθυντή που ασκεί καθήκοντα Συντονίστριας Διευθύντριας και δύο Επιμελήτριες με βαθμό Α΄ και Β΄ – ως απόρροια των εντός του 2018 παραιτήσεων αλλά και αναρρωτικών αδειών / ασθενειών, ακόμη και του θανάτου του τέως Συντονιστή Διευθυντή.

Τρεις Ειδικοί Ιατροί για την καθημερινή εφημέρευση μιας κλινικής των 52 κλινών, της άνω του 80% πληρότητας που ξεπερνάει το 100% αρκετά συχνά εντός του έτους – της καθημερινής νοσηλείας ασθενών που άπτονται άλλων ειδικοτήτων (πνευμονολόγος, γαστρεντερολόγος, νευρολόγος κτλ.), της λειτουργίας του Τακτικού Παθολογικού και του Διαβητολογικού Ιατρείου, του συνεχόμενα αυξημένου φόρτου εργασίας (Κλινική, Ιατρεία, ΤΕΠ), παρακλήσεις από άλλες κλινικές κ.α.) κατά τη διάρκεια όλου του έτους – καθημερινά και 24 ώρες το 24ωρο.

Δυστυχώς, και ενώ: α) Έχουμε αναδείξει πολλάκις τα παραπάνω προβλήματα τόσο εγγράφως, όσο και προφορικά σε καθημερινό επίπεδο και προς ΟΛΕΣ τις κατευθύνσεις, τονίζοντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος του αδιεξόδου και, β) έχουμε εντείνει τον τελευταίο μήνα τις προσπάθειές μας λόγω τεράστιας όξυνσης του προβλήματος και εστιάζοντας σε συγκεκριμένες προτάσεις (απόσπαση Ιατρού από γειτονικά Νοσοκομεία, προσλήψεις επικουρικών Ιατρών, επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης των μόνιμων Ιατρών), δεν έχει υπάρξει καμιά ουσιαστική και επί του πρακτέου ανταπόκριση από καμία πλευρά…

Μιας και όλοι οι υπεύθυνοι (Διοίκηση Γ.Ν. Δράμας και της 4ης ΥΠΕ, Ιατρική Υπηρεσία, Διευθυντές Ιατροί των Κλινικών και των αντίστοιχων Τομέων) είναι πολλαπλώς ενημερωμένοι για την τρέχουσα κατάσταση και από τη στιγμή που δεν διαφαίνεται άμεση ή και συστηματική προσπάθεια επίλυσης αυτού του ζητήματος, παρά μόνο ευχολόγια και αβίαστη και ανέξοδη επίκληση / υπενθύμισης της υποχρέωσης (;;;) εκ του Νόμου (…) για την τέλεση τουλάχιστον 10-11 εφημεριών (ενεργείς ή και ετοιμότητας) / μήνα(!!!) για  άγνωστο χρονικό διάστημα, θεωρούμε ηθική και δεοντολογική / επαγγελματική μας υποχρέωση να ενημερώσουμε ότι:

Α) Με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την παροχή ασφαλών και ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας προς τους συμπολίτες μας. Και αυτό το τονίζουν οι Ιατροί και άνθρωποι που εργάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουν αποδείξει την αυταπάρνησή τους και την αφοσίωση στο καθήκον τους.

Β) Ομοίως, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για τη δική μας ασφάλεια και ψυχική και σωματική υγεία, εργαζόμενοι σε συνθήκες μόνιμης εφημέρευσης με αυξημένες απαιτήσεις / υποχρεώσεις και παράλληλα μη χρήση νόμιμων δικαιωμάτων.

Γ) Επιφυλασσόμαστε για τις δικές μας καθ’ όλα νόμιμες ενέργειες σε περίπτωση συνέχισης της ίδιας κατάστασης και οπωσδήποτε πολύ σύντομα, με γνώμονα την προάσπιση της υγείας των πολιτών και του δικαιώματός τους για ασφαλείς και ποιοτικές Υπηρεσίας Υγείας.

Δυστυχώς, το σημείο μηδέν έχει φτάσει και όποιοι δεν το έχουν ή κάνουν πως δεν το έχουν αντιληφθεί και δεν κινούνται αποφασιστικά και δυναμικά για την οριστική και αμετάκλητη επαρκής στελέχωση με Ειδικούς Ιατρούς της Παθολογικής Κλινικής του Ν.Γ. Δράμας, θα αναλάβουν και τις ευθύνες που τους αναλογούν.]

Την επιστολή υπογράφουν οι Ειδικοί Ιατροί της Παθολογικής Κλινικής του Γ. Ν. Δράμας:

Σακαλλέρου Αικατερίνη – Διευθύντρια της Π.Θ. Κλινικής.

Μιχαηλίδου Αναστασία – Επιμελήτρια Α΄ της Π.Θ. Κλινικής.

Καρυοφύλλη Φεβρωνία – Επιμελήτρια Β΄ της Π.Θ. Κλινικής.