Home > νέα > Σημαντικές ελλείψεις σε οδηγούς ασθενοφόρων στο Παρανέστι και στο Νευροκόπι Σύμφωνα με έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για τα Κέντρα Υγείας

Σημαντικές ελλείψεις σε οδηγούς ασθενοφόρων στο Παρανέστι και στο Νευροκόπι Σύμφωνα με έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για τα Κέντρα Υγείας

Σύμφωνα με έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για τα Κέντρα Υγείας

Σημαντικές ελλείψεις

σε οδηγούς ασθενοφόρων

στο Παρανέστι και στο Νευροκόπι

Η απόλυτη εγκατάλειψη για 50 Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου

 

 

ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ για άλλη μια φορά, με στοιχεία που αφορούν τα Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου στη χώρα, ασκεί για άλλη μια φορά στο δημόσια σύστημα υγείας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, υπάρχουν τραγικές ελλείψεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, ενώ βαπτίζουν οικογενειακό γιατρό, τους λειψούς γιατρούς των Κ.Υ. Ένας για ολόκληρο Δήμο 5.000 κατοίκων, ο οποίος βρίσκεται εκεί ένα πρωινό την εβδομάδα.

Σε πολλά απ’ αυτά, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα όπως κατεστραμμένος αμίαντος στα δάπεδα, ταβάνια που στάζουν νερά στη βροχή, ελλείψεις σε πληρώματα ασθενοφόρων, με αποτέλεσμα να χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές.

Επίσης, η ΠΟΕΔΗΝ κάνει αναφορά στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), καθώς όπως επισημαίνει, με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, έπρεπε σήμερα να λειτουργούν 239 ΤΟΜ, έχουν τοποθετηθεί ταμπέλες μόνο σε 100 εκ των οποίων οι 60 λειτουργούσαν και πριν ως Πρωτοβάθμιες Μονάδες (Κέντρα Υγείας Αστικού τύπου, Περιφερειακά ή Αγροτικά ιατρεία).

Όσον αφορά τους οικογενειακούς γιατρούς, από τους 4.024 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση,  (1195 στα ΤΟΜΥ και 2829 συμβεβλημένοι), στην πραγματικότητα διαθέσιμοι είναι μόνο 950 (250 ΤΟΜΥ, 700 ΕΟΠΥΥ). Για το φαίνεσθαι έχουν βαπτίσει τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας σε Οικογενειακούς Ιατρούς.

Σήμερα δεν υπάρχει δωρεάν Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Οι πολίτες πληρώνουν ιδιώτη γιατρό ακόμη και για τη συνταγογράφηση. Τα Κέντρα Υγείας έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Αντί να τα ενισχύει με προσωπικό και υλικά, οι λιγοστοί εναπομείναντες γιατροί γίνονται μπαλάκι από Μονάδα σε άλλη Υγειονομική Μονάδα (κάνουν τον οικογενειακό ιατρό, εφημερεύουν κάθε ημέρα και σε άλλα Κέντρα Υγείας ή στα τοπικά Γενικά Νοσοκομεία).

Στα Κέντρα Υγείας σήμερα υπηρετούν 950 ειδικευμένοι ιατροί και 2000 Αγροτικοί σε 7500 οργανικές θέσεις. Υπηρετούν μόνο 3300 υπάλληλοι στις 10000 οργανικές θέσεις.

Πολλά Κέντρα Υγείας, κλείνουν μεσημέρι ή εφημερεύουν ημέρα παρά ημέρα (μονά- ζυγά). Κέντρα Υγείας σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές που συχνά αποκλείονται από την κακοκαιρία δεν διαθέτουν πληρώματα Ασθενοφόρων και καθίσταται αδύνατη η έγκαιρη διακομιδή επειγόντων περιστατικών.

Τουριστικά χειμερινά θέρετρα που βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα είναι υγειονομικά ακάλυπτα καθότι τα τοπικά Κέντρα Υγείας στενάζουν από τις ελλείψεις Ιατρών, Νοσηλευτών, παραϊατρικού προσωπικού. Δεν είναι σε θέση να κάνουν γενική αίματος ή ακτινογραφία!!! Ακόμα και για ένα απλό κάταγμα γίνονται διακομιδή σε Νοσοκομείο. Δεν διαθέτουν ειδικευμένους ιατρούς σε βασικές ειδικότητες (καρδιολόγους, παιδιάτρους, ορθοπεδικούς, μικροβιολόγους, ακτινολόγους κ.α.)

Δεν υπάρχει καμία συντήρηση στα Κέντρα Υγείας. Πολλά δάπεδα Κέντρων Υγείας (Αιτωλοακαρνανίας, Κορινθίας κ.α.) είναι στρωμένα από καταστρεμμένο αμίαντο. Παρότι υπάρχουν πολλά κρούσματα καρκίνου σε συναδέλφους δεν διαθέτουν κονδύλια για την απομάκρυνση του αμιάντου. Μπάζουν νερά οι οροφές. Δεν υπάρχει καθόλου φύλαξη. Ξέφραγα αμπέλια. Συχνά οι γιατροί, νοσηλευτές τρώνε άγριο ξύλο.

 

Οι ελλείψεις στα Κ.Υ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου

Το Παρανέστι Δράμας, αποτελεί χειμερινό προορισμό. Στο Κ.Υ. εργάζονται συνολικά 16 άτομα. Δεν υπάρχει οδηγός για το ασθενοφόρο,  σε περίπτωση ατυχήματος ή άλλης έκτακτης διακομιδής εξυπηρετεί το παράρτημα του ΕΚΑΒ Δράμας το οποίο απέχει 40 χιλιόμετρα. Στο Ακτινολογικό εργαστήριο δεν υπάρχει ιατρός Ακτινολόγος και Μικροβιολογικό εργαστήριο ιατρός Μικροβιολόγος.

Το Νευροκόπι βρίσκεται πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού, επιπλέον από το οδικό του δίκτυο διέρχονται όσοι κινούνται με προορισμό χειμερινά θέρετρα της γειτονικής Βουλγαρίας. Στο Κ.Υ. εργάζονται 6 νοσηλευτές καλύπτοντας κυκλικό ωράριο και 3 μόνο οδηγοί με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες βάρδιες και να απαιτείται η συνδρομή του ΕΚΑΒ Δράμας σχεδόν 60 χιλιόμετρα απόσταση με συνήθως κακές καιρικές συνθήκες.