Home > Πρώτο Θέμα > Σημαντική βράβευση για δύο Δραμινούς επιστήμονες ιατρούς στον χώρο της Ογκολογίας

Σημαντική βράβευση για δύο Δραμινούς επιστήμονες ιατρούς στον χώρο της Ογκολογίας

Βραβεύτηκαν από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου Δράμας

Σημαντική βράβευση

για δύο Δραμινούς επιστήμονες

ιατρούς στον χώρο της Ογκολογίας

► Ανδρεάδης: «Σε κάθε Νοσοκομείο της χώρας αδιακρίτως θα έπρεπε να υπάρχει ένας Ογκολόγος, όπως υπάρχει Καρδιολόγος και Παθολόγος»

► Παπαδόπουλος: «Οι καρκινοπαθείς πρέπει να είναι αισιόδοξοι. Κάθε μέρα που κερδίζει ένας ασθενής, είναι και μια μέρα νίκης»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝΗΜΕΡΑ της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα το Δημοτικό Ωδείου Δράμας, η τελετή βράβευσης του Μακεδονικού Βραβείου.

Η φετινή βράβευση ήταν διπλή και αφορούσε σε δύο Δραμινούς επιστήμονες ιατρούς, οι οποίοι έχουν προσφέρει ιδιαίτερα πολλά στον τόπο, μέσω της διοργάνωσης ενός από τα μεγαλύτερα αντικαρκινικά συνέδρια στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τους κ.κ. Σάββα Παπαδόπουλο, Παθολογοανατόμο, Διευθυντή Παθολογοανατομικού Τμήματος Δ.Θ.Κ.Α. ΥΓΕΙΑ, Αθήνα και Χαράλαμπο Ανδρεάδη, Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθυντής Γ΄  Χημειοθεραπευτικού Τμήματος Α.Ν. Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο».

Οι δύο επιστήμονες ιατροί, από το 2013, έχουν συστήσει την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» και έκτοτε, έχουν διοργανώσει 9 αντίστοιχα συνέδρια στην  πόλη της Δράμας. Ο κ. Παπαδόπουλος είναι ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας, ενώ και οι δύο είναι συμπρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής του κάθε Συνεδρίου.

Για φέτος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου, αποφάσισε να δώσει το βραβείο στους δύο συγκεκριμένους επιστήμονες.

Μια σεμνή τελετή

Το βράδυ του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου, η αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, ήταν γεμάτη από Δραμινούς που ήρθαν για να τιμήσουν τους δύο εξαίρετους επιστήμονες και ανθρώπους.

Ανάμεσα στο κοινό, οι τρεις βουλευτές της Δράμας κ.κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Αναστάσιος Νικολαΐδης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ.

Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και γραμματέας του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου κ. Μιχάλης Τάσσου, ο πρώην υπουργός Μακεδονίας –Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, ο πρώην δήμαρχος Δράμας κ. Θωμάς Μαργαρίτης, εκπρόσωποι του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Η τελετή ξεκίνησε με παραδοσιακά τραγούδια για τους Μακεδονομάχους που θυσίασαν τη ζωή τους από τους καθηγητές παραδοσιακής μουσικής του Δημοτικού Ωδείου κ.κ. Γεωργιάδη Δημήτρη στα κρουστά, Παπαδόπουλο Πέτρο στο λαούτο, Τζιρίτη Δήμο στο κλαρίνο, Στεφανίδη Παύλο στο ούτι και Τσαρούχα Ευάγγελο στα φωνητικά.

Στη συνέχεια, ο εξαίρετος Δραμινός διακεκριμένος πιανίστας κ. Σταύρος Λαπαρίδης, απόδωσε στο πιάνο μια μπαλάντα του Σοπέν.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον εκπρόσωπο του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου, τον π. Δημήτριο Αχθοφορίδη, ενώ στην ομιλία του ο δήμαρχος Δράμας αναφέρθηκε για τα πολλαπλά μηνύματα της Εθνικής Επετείου, για τα υψηλά ιδανικά του Ελληνισμού και της ψυχής των Ελλήνων. Αναφέρθηκε επίσης σε ένα σύντομο ιστορικό του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου, ενώ έπλεξε και το εγκώμιο του αείμνηστου ιδρυτή του, συμπολίτη μας Ευάγγελου Μαρινόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Απρίλιο.

Ακολούθησε μια πλήρη αναφορά των βιογραφικών των δύο βραβευθέντων Δραμινών, κ.κ. Παπαδόπουλου και Ανδρεάδη από τον γραμματέα του Ιδρύματος και αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Τάσσου.

Χαιρετισμό και σύντομες ομιλίες απηύθυναν επίσης οι δύο επιστήμονες – ιατροί, ενώ στη συνέχεια τους απονεμήθηκαν τα βραβεία από το δήμαρχο Δράμας.

Ανδρεάδης: Τεράστια πρόοδος από την Ογκολογία

Λίγο πριν από τη βράβευσή τους, οι  δύο επιστήμονες – ιατροί έκαναν δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενοι τόσο στη βράβευσή τους, όσο και σε ζητήματα που αφορούν τον καρκίνο και τους καρκινοπαθείς.

Αρχικά, ο κ. Ανδρεάδης είπε ότι πρόκειται για μεγάλη τιμή προς το πρόσωπό του, σημειώνοντας ότι «εκτιμούμε πάρα πολύ την αγάπη του Δήμου, των δημοτών και των πολιτών της Δράμας γι’ αυτό το βραβείο. Όσο βλέπω ποιοι προηγήθηκαν υμών, αντιλαμβάνομαι το μέγεθος αυτής της τιμής».

Όπως τόνισε επίσης, «εμείς, από το πόστο μας ως επιστήμονες, ως γιατροί που ασχολούμαστε με τον πόλεμο κατά του καρκίνου επί πολλά χρόνια είμαστε σ’ αυτό το χώρο και υπηρετούμε την επιστήμη μας προσπαθώντας να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο και ό,τι πιο μοντέρνο υπάρχει αυτή τη στιγμή στο χώρο μας.

Ομολογουμένως, η Ογκολογία έχει κάνει τεράστια πρόοδο. Αυτή τη στιγμή θεραπεύει το 70% των καρκινοπαθών και συνεχώς τα αποτελέσματα βελτιώνονται. Υπάρχουν προοπτικές ακόμα και εξαφάνισης κάποιων καρκινικών όγκων, όπως παράδειγμα του καρκίνου της μήτρας, ή ακόμα και όλων των καρκίνων μετά από κάποιες δεκαετίες, αν συνεχιστεί η ίδια πρόοδος των ερευνών που γίνονται τώρα».

Σημείωσε ιδιαίτερα ο ίδιος ότι, «η αλήθεια είναι ότι αγαπάμε ιδιαίτερα τους καρκινοπαθείς της Δράμας, συνεργαζόμαστε με το Σύλλογο Καρκινοπαθών Ν. Δράμας, οργανώνουμε μαζί το ετήσιο συνέδριο “Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο”, στο οποίο καλούμε και συμμετέχουν εξαιρετικοί επιστήμονες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι μεταφέρουν εδώ τις εξελίξεις από το χώρο της θεραπευτικής και της διερεύνησης στο χώρο του καρκίνου και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό νομίζω για την πόλη».

Συνεργασία περιφερειακών και κεντρικών Νοσοκομείων

Ο κ. Ανδρεάδης αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα της Ογκολογικής Μονάδας στο Νοσοκομείο Δράμας, επισημαίνοντας ότι «στο στο φετινό συνέδριο που μίλησα γι’ αυτό το καυτό πρόβλημα, έδωσα κάποιες ιδέες για τη δυνατότητα συνεργασίας περιφέρειας και κέντρου, ανάμεσα δηλαδή σε περιφερειακά και σε κεντρικά Νοσοκομεία εξειδικευμένα όπως το “Θεαγένειο” που δουλεύω, όπου εντελώς ανέξοδα θα μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα.

Με βάση την τεχνολογία και τον τρόπο που μπορούμε να επικοινωνήσουμε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και μέσω ηλεκτρονικών συνεδριάσεων, χωρίς τη φυσική παρουσία, μπορούμε κάλλιστα να συνεργαζόμαστε σε ημερήσια βάση με τα Νοσοκομεία της περιφέρειας εμείς οι γιατροί του κέντρου και να δίνουμε τη δυνατότητα στους γιατρούς της επαρχίας να συνεργάζονται μαζί μας, ή εμείς μ’ αυτούς για τρέχοντα προβλήματα των ογκολογικών ασθενών».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης ο ίδιος, ότι, «όλα αδιακρίτως τα Νοσοκομεία στην Ελλάδα πρέπει να στελεχωθούν με παθολόγους – ογκολόγους, διότι ο καρκίνος είναι ο υπ’ αριθ. ένα αυτή τη στιγμή σε νοσηρότητα. Όπως σε κάθε Νοσοκομείο υπάρχει καρδιολόγος, παθολόγος κτλ. το ίδιο απαραίτητο είναι να υπάρχει και ογκολόγος. Γιατί ο καρκίνος είναι το νούμερο ένα νόσημα στη συχνότητα στον κόσμο».

Αναφορικά με το ζήτημα ότι είναι δύσκολο Νοσοκομεία όπως της Δράμας να στελεχωθούν με Ογκολόγους, ο κ. Ανδρεάδης τόνισε: «Η πολιτεία πρέπει να αλλάξει την τακτική της σ’ αυτό το θέμα. Του τρόπου επιλογών, αλλά και το πώς θα κερδίσει μια δημόσια θέση και με οικονομικούς όρους καλύτερους, και με συνθήκες εργασιακές καλύτερες. Πρέπει και οι δύο πλευρές, να πλησιάσουν ακόμα περισσότερο».

Παπαδόπουλος: Οι καρκινοπαθείς να είναι αισιόδοξοι

Με τη σειρά του, ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τόνισε ότι «είναι μεγάλη τιμή και συγκίνηση, να παίρνεις από την πατρίδα σου, τον τόπο σου ένα τέτοιο βραβείο, με το οποίο έχουν τιμηθεί μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Νάσος Βαγενάς, πανελλήνια μορφή στη λογοτεχνία, ο πρόσφατα εκλιπών Γραμματικάκης και άλλοι.

Είναι μεγάλη τιμή και ειδικά είναι μια συγκινητική στιγμή και ειδικότερα που είναι την ημέρα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, που είναι μια σημαντική ημέρα για τον ελληνισμό, το έθνος και ταυτόχρονα για όλους τους αγώνες που γίνονται για την ειρήνη, που τόσο ανάγκη την έχει ο κόσμος σήμερα.

Είναι μια τιμή που έρχεται απλά να θυμίσει περισσότερο για εμάς, για τους άλλους να τιμήσει, μια διαδρομή στην κοινωνία και στην επιστήμη στην οποία πορεύτηκα τόσο εγώ, όσο και ο συνάδελφος ο κ. Ανδρεάδης, φροντίζοντας πάντα με τον πιο ουσιαστικό τρόπο να είμαστε δίπλα στους ασθενείς, μαζί με τους ασθενείς, με τη θέληση να προσφέρουμε, όχι για πάρουμε κάτι πίσω, αλλά για να μοιραστούμε. Κι αυτό είναι το σημαντικό σήμερα στη ζωή μας: να μοιραζόμαστε.

Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα μήνυμα. Μήνυμα της ημέρας, ειρήνη, ενότητα σε όλους μας για την επίτευξη των σκοπών να πάμε μπροστά την πατρίδα μας, κι από την άλλη να περάσουμε σε καινούρια ήθη και να μοιραζόμαστε πράγματα».

Ερωτώμενος για τον χώρο της Ογκολογίας και κατά πόσο οι καρκινοπαθείς ασθενείς θα έπρεπε να είναι αισιόδοξοι, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε θετικά: «Φυσικά πρέπει να είναι αισιόδοξοι. Κάθε μέρα που κερδίζει ένας ασθενής, είναι και μια μέρα νίκης. Γιατί κάθε μέρα ανακαλύπτονται ή δοκιμάζονται καινούριες θεραπείες, καταλυτικός σκοπός των οποίων είναι, οι ασθενείς να αισθάνονται πλέον ότι είναι χρόνιοι ασθενείς όπως είναι οι διαβητικοί ή της ρευματοπάθειας. Αυτά είναι αισιόδοξα μηνύματα, τα οποία προκύπτουν τόσο μέσα από τα συνέδρια που κάνουμε εδώ στη Δράμα και έρχονται απ’ όλη την Ελλάδα για να ενημερώσουν και να συζητήσουν όσο και από τα υπόλοιπα ιατρικά συνέδρια».