Home > Πρώτο Θέμα > Σκουπίδια κατά μήκος του δρόμου προς το ΚΔΑΥ Δράμας δημιουργούν εστίες μόλυνσης του περιβάλλοντος Τα καμένα σκουπίδια από τη φωτιά του Σεπτεμβρίου παραμένουν ακόμα εκεί!!!

Σκουπίδια κατά μήκος του δρόμου προς το ΚΔΑΥ Δράμας δημιουργούν εστίες μόλυνσης του περιβάλλοντος Τα καμένα σκουπίδια από τη φωτιά του Σεπτεμβρίου παραμένουν ακόμα εκεί!!!

 

Το ΚΔΑΥ-ΣΜΑ του Δήμου Δράμας λειτουργεί σωστά ή παρουσιάζει ελλείψεις;

Σκουπίδια κατά μήκος του δρόμου

 προς το ΚΔΑΥ Δράμας δημιουργούν

εστίες μόλυνσης του περιβάλλοντος

Τα καμένα σκουπίδια από τη φωτιά του Σεπτεμβρίου παραμένουν ακόμα εκεί!!!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ χωρίς σκουπίδια δεν γίνεται. Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Και όσο περισσότερο καταναλώνουμε στις σύγχρονες κοινωνίες μας, τόσο περισσότερα σκουπίδια παράγουμε. Όμως, απ’ όλο αυτό το σκουπίδι, βγαίνει σήμερα και ένα καλό: η ανακύκλωση.

Και μέχρι σήμερα, η ανακύκλωση στις σύγχρονες και πολιτισμένες υπερκαταναλωτικές κοινωνίες μας, φαίνεται πως αποδίδει, καθώς γίνεται μεγάλη εξοικονόμηση, αν αυτή γίνει σωστά.

Στην Ελλάδα, η ανακύκλωση δεν μετράει και πολλά χρόνια. Και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να έχει εφαρμογή σε όλη τη χώρα, σε όλους τους Δήμους, σε όλες τις πόλεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα «ρίχνει» τσουχτερά πρόστιμα, πολλών χιλιάδων ευρώ και πολλών εκατομμυρίων ευρώ αναλόγως την περίπτωση.

Στη Δράμα, η ανακύκλωση μετρά μόλις λίγα χρόνια, αν αναλογιστεί κανείς ότι η μεγάλη χωματερή του Δήμου Δράμας, έκλεισε πριν από 3 χρόνια περίπου και ακόμα και σήμερα, λόγω διαφόρων προβλημάτων (άλλο κεφάλαιο αυτό), η αποκατάστασή της δεν έχει γίνει.

Ο Δήμος Δράμας, πριν από μερικά χρόνια επί δημαρχίας Κυριάκου Χαρακίδη, δημιούργησε το περίφημο Κέντρο Διαλογής Ανακύκλωσης και Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΚΔΑΥ-ΣΜΑ). Ο κ. Χαρακίδης ήταν μάλιστα και πρόεδρος της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Αν. Μακεδονίας – Θράκης). Μετά την αλλαγή διοίκησης στο Δήμο Δράμας, στη θέση του προέδρου της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. εκλέχθηκε ο νέος δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος.

Το ΚΔΑΥ-ΣΜΑ δουλεύει εδώ και χρόνια, συγκεντρώνοντας αρχικά τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα, αλλά και τα σύμμεικτα απορρίμματα, τα οποία με φορτηγά τύπου κοντέινερ, τα μεταφέρει στο μεγάλο ΧΥΤΑ του Παλαιοκάστρου Σερρών. Καθημερινά μεταφέρονται εκεί δεκάδες τόνοι, με  κόστος που φτάνει περίπου 20 ευρώ ανά τόνο ως προς την απόρριψή του, ενώ πρέπει να υπολογίσει κανείς και τα έξοδα καυσίμων των φορτηγών και διάφορα άλλα.

skoypidia dromos 06skoypidia dromos 01

Σκουπίδια στο δρόμο!

Παρ’ όλα αυτά, η ζημιά συνεχίζει να γίνεται και ο κεντρικός δρόμος από την πόλη προς το ΚΔΑΥ-ΣΜΑ, συνεχίζει να βρίθει σκουπιδιών. Τι συμβαίνει λοιπόν;

Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο, όμως αναδείχθηκε με τη μεγάλη φωτιά του Σεπτεμβρίου, η οποία ξεκινώντας από το Βαθύλακο και το Μοναστηράκι, έκαψε μεγάλη έκταση μέχρι και την περιοχή της Καλλιφύτου. Στη διαδρομή μας μάλιστα, κόντεψε να κάψει ακόμα και τις εγκαταστάσεις του ΚΔΑΥ-ΣΜΑ, ενώ το είχε κυκλώσει στην κυριολεξία.

Το πρόβλημα των σκουπιδιών, αναδείχθηκε στη σύσκεψη που είχε γίνει την επομένη μέρα της φωτιάς στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας, όπου εκεί αναφέρθηκε και μάλιστα με έντονο τρόπο, από τον προϊστάμενο της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Δράμας κ. Μαλκάκη.

Πριν από ένα χρόνο περίπου, συμπολίτης μας είχε προβεί σε καταγγελίες για την περίπτωση των σκουπιδιών στις άκρες του δρόμου προς τους Ταξιάρχες, και μάλιστα ο Δήμος έλαβε και πρόστιμο για την άσχημη κατάσταση.

Το πρόβλημα προέρχεται κυρίως από τα φορτηγά του Δήμου τα οποία μεταφέρουν τα σκουπίδια προς την ΧΥΤΑ Σερρών και πολλές φορές αναχωρούν από το ΚΔΑΥ-ΣΜΑ με ανοιχτές καρότσες, ή δεν κλείνουν καλά τον μουσαμά που τις καλύπτει. Αποτέλεσμα, είτε με την ταχύτητα του φορτηγού είτε με τον αέρα, τα σκουπίδια … πετούν στην κυριολεξία στις όχθες του δρόμου.

Κατά τη διάρκεια της φωτιάς του Σεπτεμβρίου, σκουπίδια που ήταν στις άκρες του δρόμου κάηκαν και δυστυχώς κατά έναν περίεργο λόγο, τα αποκαΐδια του σκουπιδιών παραμένουν ακόμα εκεί, χωρίς κανείς να μπει στον κόπο να τα μαζέψει!

Υπάρχει σοβαρό θέμα λοιπόν, με τα φορτηγά που αναχωρούν από το ΚΔΑΥ-ΣΜΑ προς Σέρρες, αφού, όπως φαίνεται, από την καρότσα τους φεύγουν πολλές σακούλες με σκουπίδια. Πριν από μερικές ημέρες μάλιστα, είχαμε δημοσιεύσει φωτογραφίες συμπολίτη μας, που βρήκε κλειστές σακούλες με σκουπίδια στα πλαϊνά του δρόμου προς Ταξιάρχες.

 

Η λειτουργία του ΚΔΑΥ-ΣΜΑ

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η λειτουργία του ΚΔΑΥ-ΣΜΑ. Ο χώρος στον οποίον απορρίπτονται τα σκουπίδια από τα φορτηγά, είναι ανοικτός. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει ένα σκέπαστρο, ή ο χώρος να είναι πλήρως στεγασμένος. Οπότε, με το δυνατό αέρα, κάποιες σακούλες σκουπιδιών βρίσκουν διαφορετικό δρόμο και γεμίζουν τον γύρο χώρο.

Προφανώς, το ΚΔΑΥ-ΣΜΑ του Δήμου Δράμας δεν λειτουργεί σωστά αυτή τη στιγμή και δημιουργούνται προβλήματα.

skoypiia dasos kallifytoy 04skoypidia dromos 025

Σκουπιδότοποι

Στο μεταξύ, σε ένα άλλο σημείο του δρόμου προς τους Ταξιάρχες και λίγα μόλις μέτρα μετά την είσοδο στο άλσος Καλλιφύτου, υπάρχει ένας ολόκληρος σκουπιδότοπος. Ό,τι είδους σκουπίδι θέλεις, θα το βρεις. Χαρτιά, χαρτόκουτα, καναπέδες, παιδικά παιχνίδια, ατζέντες, βιβλία, τα πάντα. Και φαίνεται ότι είναι εκεί πεταμένα εδώ και αρκετό καιρό. Πρόκειται για σκουπίδια τα οποία πετούν εκεί – δυστυχώς – συμπολίτες μας και έχει δημιουργηθεί αυτή η άσχημη κατάσταση.

Και αναρωτιόμαστε… Όλη την ημέρα περνούν επάνω κάτω τα απορριμματοφόρα του Δήμου, πηγαίνουν στα ΚΔΑΥ – ΣΜΑ για να αδειάσουν σύμμεικτα και ανακυκλώσιμα σκουπίδια! Απορία μας, είναι, ούτε ένα ποτέ σταμάτησε να μαζέψει όλα αυτά τα σκουπίδια;

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας δεν τα ξέρει για να δώσει εντολή να τα μαζέψουν στη στιγμή; Τι πρέπει να γίνει για να μαζευτούν; Πρέπει να γίνονται καταγγελίες από τους πολίτες;

Όσο δε για την είσοδο που οδηγεί στο άλσος Καλλιφύτου, άλλο πρόβλημα εκεί, με άλλον σκουπιδότοπο που ποτέ δεν καθαρίζει! Πρόκειται για ένα επίσης σοβαρό ζήτημα, που όμως, παραμένει σε άθλια κατάσταση!!!