Home > νέα > Σπάει ταμεία … η υποβολή ταινιών μικρού μήκους στο Φεστιβάλ της Δράμας

Σπάει ταμεία … η υποβολή ταινιών μικρού μήκους στο Φεστιβάλ της Δράμας

Σε εξέλιξη η διαδικασία κατάθεσης για 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Σπάει ταμεία … η υποβολή

ταινιών μικρού μήκους

στο Φεστιβάλ της Δράμας

 

 

ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΜΕ αναφερθεί και στα μέσα Ιανουαρίου, όταν είχε ήδη ανοίξει η πλατφόρμα κατάθεσης ταινιών για το 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, αναμενόταν και φέτος, νέο ρεκόρ υποβολής ταινιών.

Σε δηλώσεις του τότε στον «Π.Τ.», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας κ. Σακαρίδης, προέβλεπε ότι θα είχαμε υποβολή πάνω από 6.000 ταινίες  για τη φετινή διοργάνωση του 2024.

Προς το παρόν η πλατφόρμα παραμένει ανοικτή και όπως αναφέρεται λακωνικά στο διαδικτυακό λογαριασμό της διοργάνωσης, «οι προγραμματιστές έχουν ξεκινήσει να βλέπουν τις ταινίες! Οι υποβολές συμμετοχής μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει κάθε άλλη χρονιά με ρεκόρ συμμετοχών από Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό».

Φυσικά, ένα από τα πλεονεκτήματα που πλέον παρουσιάζει το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, είναι ότι οι δύο καλύτερες και βραβευμένες ταινίες, από το Εθνικό και από το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, θα βάζουν πλώρη για τη λίστα των αντίστοιχων βραβείων  Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμα και αν κάποια ταινία να μην προταθεί στον τελικό κατάλογο ως υποψήφια για το Όσκαρ, μπορεί για τους δημιουργούς της να ανοίξει καινούριους ορίζοντες σε πολλά επίπεδα. Τόσο καλλιτεχνικά όσο και επαγγελματικά.

Αυτή τη μεγάλη επιτυχία είχε κατακτήσει πέρυσι το καλοκαίρι το Φεστιβάλ της Δράμας, με τη διαφορά ότι είχαν ήδη ξεκινήσει οι αιτήσεις. Από την περυσινή διοργάνωση του 2023, οι δύο ταινίες που είχαν πάρει το «εισιτήριο» για τα Βραβεία Όσκαρ, είναι η ταινία «Αρκουδότρυπα» της Χρυσιάννα Παπαδάκη και του Στέργιου Ντινόπουλου από το Ελληνικό Διαγωνιστικό και από το Διεθνές Διαγωνιστικό η ταινία  «Aqueronte του Manuel Munoz Rivas.

Όπως είχε προβλέψει μιλώντας στον «Π.Τ.» στα μέσα Ιανουαρίου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Σακαρίδης, «φέτος οι ταινίες από το εξωτερικό αναμένεται να διπλασιαστούν και να ξεπεράσουν τις 5.000 – 6.000 συμμετοχές. Και αυτό εξαιτίας και των Βραβείων Όσκαρ, καθώς θα είναι η πρώτη χρονιά που ανοίγουν οι αιτήσεις με την πιστοποίηση των Όσκαρ και στο Διεθνές και στο Ελληνικό πρόγραμμα». Και βέβαια δεν έπεσε έξω!

Παράλληλα, για πρώτη φορά φέτος, άνοιξαν και αιτήσεις και για τα υπόλοιπα προγράμματα, όπως το Animation και το Short Green καθώς και για το Εθνικό και το Διεθνές Σπουδαστικό που είναι το μεγάλο καμάρι του Φεστιβάλ Δράμας, καθώς φυσικά και το Εθνικό Διαγωνιστικό, όπου το Φεστιβάλ της Δράμας έχει την πρωτοπορία.

Τα Όσκαρ και η βοήθεια του Γιώργου Λάνθιμου

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σημαντική ήταν η βοήθεια του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου, ο οποίος με την ομάδα του στην προσπάθεια  του Φεστιβάλ της Δράμας, να ενταχθεί στη λίστα των Βραβείων Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Πρόσφατα, ο Γ. Λάνθιμος , στο Φεστιβάλ Βενετίας, απέσπασε δύο Χρυσές Σφαίρες και οδεύει πλέον προς τα Βραβεία Όσκαρ με την ταινία του «Poor Things».

Ο Γ. Λάνθιμος, συνεισέφερε ώστε το Φεστιβάλ της Δράμας να πάρει την πιστοποίηση των Όσκαρ, καθώς βοήθησε με τη συστατική επιστολή προς την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Να σημειωθεί τέλος, ότι ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Γ. Λάνθιμος, είχε συμμετάσχει με ταινία του στο 18ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με την ταινία του «Ο βιασμός της Χλόης».