Home > Πρώτο Θέμα > Στη φάση της διακήρυξης αναδόχου για τη μελέτη του Εκκλησιαστικού Μουσείου Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας Δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου στον «Π.Τ.»

Στη φάση της διακήρυξης αναδόχου για τη μελέτη του Εκκλησιαστικού Μουσείου Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας Δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου στον «Π.Τ.»

Στη φάση της διακήρυξης αναδόχου

για τη μελέτη του Εκκλησιαστικού

Μουσείου Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας

Δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ Μουσείο  της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, είναι άλλη μια ιστορία, για την οποία η Δράμα περιμένει.

Πρόκειται για μια ιστορία που έχει πολλά χρόνια πίσω της, καθώς παραμένει κλειστό και δεν μπορεί κανείς να το επισκεφτεί, κυρίως για λόγους ασφαλείας από κάθε άποψη.

Πριν από μερικά χρόνια, ο μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος, είχε ξεκινήσει κάποιες διαδικασίες, ώστε να προχωρήσει μια μελέτη για την κατασκευή ενός νέου Μουσείου σε κάποιον άλλο χώρο. Το σημερινό Εκκλησιαστικό Μουσείο, βρίσκεται στον χώρο δίπλα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο.

Αρχικά, ο μακαριστός Παύλος είχε επιλέξει την τοποθεσία στο κενό οικόπεδο δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Χρυσοστόμου. Αργότερα όμως, με την έλευση του ο νέος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, άλλαξε την τοποθεσία του, ώστε να γίνει πίσω από τη Λαυρεντιανή Μονή στο τέρμα της οδού Ευξείνου Πόντου, στο δρόμο προς Προσοτσάνη – Νευροκόπι και Σέρρες. Όπως ο ίδιος έχει επισημάνει με δηλώσεις του και παλαιότερα, αλλά και πρόσφατα, ο χώρος αυτό βολεύει καλύτερα, μιας και είναι πάνω σε κεντρικό δρόμο, υπάρχει άνετη πρόσβαση και μπορούν να σταθμεύσουν εκεί ακόμα και λεωφορεία επισκεπτών.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται το έργο

Με αφορμή την εκδήλωση της παρουσίασης των Θρακικών Κειμηλίων του Εκκλησιαστικού Μουσείου Δράμας, απαντώντας σε ερώτηση του «Π.Τ.» σχετικά με την εξέλιξη του έργου για το νέο Εκκλησιαστικό Μουσείο, σημείωσε: «Βεβαίως θλιβόμαστε διότι δεν λειτουργεί το Μουσείο, και έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια από τον μακαριστό Παύλο να γίνει ένα νέο Μουσείο και να μπορεί να έχει τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας , υγρασίας, πυρασφάλεια και όλα τα σχετικά».

Όπως είπε μάλιστα, «είμαστε σε  καλό δρόμο απ’ όσο έχω πληροφορηθεί από την Περιφέρεια. Το έργο έχει ενταχθεί ως μελέτη ελπίζοντας ότι μέσα στη χρονιά θα γίνει η προκήρυξη του έργου. Οπότε μετά θα προχωρήσει».

Τόνισε ακόμα ο ίδιος, πως, «το σημαντικό είναι επίσης ότι έχουμε αλλάξει την τοποθεσία του Μουσείου. Στην αρχή επρόκειτο να γίνει στον Ι. Ν. Αγίου Χρυσοστόμου, και το πήγαμε στη Λαυρεντιανή Μονή, όπου υπάρχει μεγάλο οικόπεδο και θα είναι πιο προσιτό και προσβάσιμο στο κοινό. Θα μπορούν εκεί να λεωφορεία να παρκάρουν και να εξυπηρετηθεί το κοινό καλύτερα».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η υπόθεση αυτή ξεκίνησε από τις αρχές του 2021, όταν είχε δεσμευτεί ποσό 24.800 ευρώ από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, σχετικά με την παροχή υπηρεσίας οργάνωσης για τον φάκελο τεκμηρίωσης σκοπιμότητας για τη μελέτη Εκκλησιαστικού Μουσείου Δράμας, μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ.

Η δημοπράτησης της μελέτης αφορούσε ένα ποσό 485.000 ευρώ, η οποία και θα αναδείκνυε το συνολικό κόστος και τον προϋπολογισμό της κατασκευής του νέου Εκκλησιαστικού Μουσείου.

Στις αρχές του 2021, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενέκρινε το ποσό των 780.000 για τη μελέτη του νέου Εκκλησιαστικού Μουσείου  Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία και όπως διευκρίνισε χθες Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου στον «Π.Τ.» η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Δράμας κα. Νίκη Κεφαλίδου, δυστυχώς οι διαδικασίες αυτών των έργων είναι αρκετά χρονοβόρες. Τόνισε πάντως, ότι, «είμαστε πολύ κοντά ώστε να βγει σύντομα ο διαγωνισμός για τη μελέτη του έργου», ώστε να προχωρήσει.

Η μελέτη αφορά την εκπόνηση όλων των απαιτούμενων μελετών και την έκδοση οικοδομικής άδειας για την κατασκευή Εκκλησιαστικού Μουσείου (Διώροφο Κτίριο με υπόγειο, Υπόγειο 570 μ2, Ισόγειο 570 μ2, Όροφος 570 μ2) που θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 1.630,00 μ2, για να στεγάσει το Κειμηλιοφυλάκειο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.

Το Κειμηλιοφυλάκειο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας συνιστά τη σημαντικότερη, μέχρι σήμερα, πηγή για την καλλιτεχνική ιστορία στην περιοχή της Δράμας στη μεταβυζαντινή περίοδο, καθώς και για την ιστορία των προσφύγων της περιοχής της, η τέχνη των οποίων είναι ελάχιστα μελετημένη και αποτιμημένη μέχρι σήμερα.

Τα κειμήλια αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές μαρτυρίες για την παιδεία και την τέχνη των περιοχών προέλευσής τους και συνεισφέρουν στη γνώση μας για τις συνθήκες εργασίες και τα έργα όχι μόνο των καλλιτεχνών, ιδίως του 18ου και 19ου αιώνα, αλλά και των παραγγελιοδοτών αυτών, αποκαλύπτοντας άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία.

Η συντήρηση και η αξιοποίησή τους στο πλαίσιο της ανάδειξης του πολιτισμού και της ιστορίας της περιοχής αποτελεί έργο ουσίας και θα προσδώσει πνοή στην περιοχή, καθιστώντας την σημαντικό προορισμό θρησκευτικού και πολιτισμικού, εν γένει, τουρισμού. Μάλιστα, εφόσον δοθεί σχετική θεματολογική κατεύθυνση, μπορούν να τεκμηριώσουν σημαντικές όψεις από τη ζωή και την άσκηση της λατρείας στις περιοχές της ανατολικής Θράκης και του Πόντου.

Το Κειμηλιοφυλάκειο φιλοξενεί 362 φορητές εικόνες, 183 μεταλλικά αντικείμενα και λειτουργικά σκεύη, 3 ξυλόγλυπτα, 10 γλυπτά, 27 άμφια και λειτουργικά υφάσματα και 7 παλαίτυπα.

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Δράμας

Όπως είναι γνωστό, η Ιερά Μητρόπολη Δράμας διαθέτει ένα πενταόροφο Εκκλησιαστικό Μουσείο δίπλα ακριβώς από το Μητροπολιτικό μέγαρο, το οποίο όμως δεν είναι επισκέψιμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Ιερά Μητρόπολη Δράμας μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, το Μουσείο Εκκλησιαστική Τέχνης άρχισε να λειτουργεί το 1999 και αναφέρονται τα παρακάτω:

«Στεγάζεται στο κτήριο του πρώην οικοτροφείου της Μητρόπολης Δράμας. Ο μακαριστός μητροπολίτης Διονύσιος είχε συγκεντρώσει πολλά κειμήλια για συντήρηση και διαφύλαξη στους χώρους της μητρόπολης. Σταδιακά τα κειμήλια συντηρήθηκαν από τον κο Γκερέκο και βρήκαν τη θέση τους στο νέο μουσείο.

Στον πρώτο όροφο στεγάζονται εικόνες λαϊκής τέχνης του ΙΘ’ αι., ξυλόγλυπτα βημόθυρα ναών και τμήματα τέμπλων εκκλησιών. Στο δεύτερο όροφο ξεχωρίζουν ένα ζεύγος βημόθυρων με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου του ΙΕ’ αι., δυο εικόνες του ΙΓ΄αι., η Παναγία Οδηγήτρια και ο Κύριος Ευλογών, που προέρχονται κατά πάσα πιθανότητα από το ναό των Ταξιαρχών στη Δράμα. Επίσης εκτίθενται πολλά αρχιερατικά άμφια μητροπολιτών Δράμας, Γρεβενών, Νευροκοπίου και Ζιχνών. Τα πιο σημαντικά όμως είναι τα αρχιερατικά άμφια του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου.

Στον τρίτο όροφο τα περισσότερα εκθέματα είναι επίσης εικόνες λαϊκής τεχνοτροπίας. Από τα υπόλοιπα εκθέματα ξεχωρίζουν ένα αρτοφόριο ξυλόγλυπτο του ΙΗ’ αι. και άλλα αρτοφόρια του ΙΘ’ και του Κ’ αι., καθώς και χρυσοκέντητο κάλυμμα Αγίας Τράπεζας του ΙΘ’ αι. και ζεύγη καλυμμάτων ιερών σκευών του ΙΘ’ αι.

Στον τέταρτο όροφο το σύνολο των εκθεμάτων είναι φορητές εικόνες, πολλά ιερατικά και διακονικά άμφια. Στον πέμπτο όροφο υπάρχουν πολλά εκκλησιαστικά σκεύη (άγια ποτήρια, λόγχες, εξαπτέρυγα, σταυροί λιτανείας και αντιμήνσια)».