Home > Αθλητικά >  Στις 12 – 15 Μαΐου-Αντίστροφη μέτρηση για τους αγώνες «Frozen Peaks– Ψυχρές Κορυφές» στο Νευροκόπι

 Στις 12 – 15 Μαΐου-Αντίστροφη μέτρηση για τους αγώνες «Frozen Peaks– Ψυχρές Κορυφές» στο Νευροκόπι

 Στις 12 – 15 Μαΐου

Αντίστροφη μέτρηση για τους

αγώνες «Frozen Peaks

– Ψυχρές Κορυφές» στο Νευροκόπι

 

 

Η Οργανωτική Επιτροπή της διοργάνωσης Frozen Peaks – Ψυχρές Κορυφές είναι έτοιμη το ερχόμενο τριήμερο να υποδεχτεί ξανά στο Νευροκόπι αθλητές για την κορυφαία διοργάνωση αγώνων βουνού.

Το φεστιβάλ αγώνων Frozen Peaks, είναι κάτι περισσότερο από μια αθλητική διοργάνωση, είναι ένα ιστορικό, πολιτισμικό, φυσιολατρικό και αθλητικό γεγονός ταυτόχρονα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μια μοντέρνα δράση σύγχρονου εναλλακτικού τουρισμού.

Το ενδιαφέρον των συμμετοχών ξεπέρασε και φέτος κάθε προσδοκία, ενώ πρόκειται να πάρουν μέρος αθλητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όλες οι διαδρομές των αγώνων αποτελούν μέρος της πλούσιας φύσης και του ιδιαίτερου γεωμορφολογικού περιβάλλοντος του ακριτικού Δήμου Κάτω Νευροκοπίου. Κατάφυτα και παρθένα δάση, λόφοι, απόκρημνες πλαγιές, χιονισμένες βουνοκορφές, λίμνες, χείμαρροι, ρέματα, παραλίμνια μονοπάτια, δασικοί δρόμοι, σπάνια φυτά, άγρια φρούτα, σπαρμένοι αγροί, άγρια πτηνά, καταπράσινα βοσκοτόπια, πηγές, παραδοσιακοί οικισμοί, μεταβυζαντινοί ναοί, εξωκλήσια, εγκαταλελειμμένα χωριά, λιθόστρωτοι οδοί, ανεξερεύνητοι Ρωμαϊκοί και Βυζαντινοί αρχαιολογικοί χώροι, πυρήνες υποδοχής προσφύγων, αγκυροβόλια, τοξωτά γεφύρια, καταβόθρες, κοπάδια, ζαρκάδια και ελάφια, άγρια ζώα, ακραίες θερμοκρασίες, ομίχλες, πάχνες, σύννεφα που χαϊδεύουν την γη, στενές διαβάσεις, κακοτράχαλα δρομάκια, λατομεία, μεταλλεία και σήραγγες, μνημεία και οχυρά του Α΄ και Β΄Π.Π, και πολλά άλλα που μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, σε απόσταση μιας ώρας από τη θάλασσα, απαντώνται στο περίκλειστο οροπέδιο του Νευροκοπίου.

Οι εκδηλώσεις « FROZEN PEAKS – 2022» διεκδικούν μια παγκόσμια πρωτοτυπία, διότι συνδυάζουν τον αθλητισμό, με την πλούσια ιστορία, με την ποικιλία των οικοσυστημάτων και τον πολιτισμό ενός κλειστού οροπεδίου, που όμοιο του δεν συναντάται πουθενά.

Μετά την απολύτως επιτυχημένη διεξαγωγή του πρώτου αγώνα Lisse την ημέρα της επετείου της Μάχης των Οχυρών, ακολουθούν οι τριήμεροι αγώνες, όπου την πρώτη ημέρα 12 Μαΐου, θα διεξαχθεί ο αγώνας Panorama 269 km, από τον Όρβηλο μέχρι το Φαλακρό και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Στις 13 Μαΐου, θα γίνει ο Highland 99 km, ενώ την Κυριακή 15 Μαΐου θα γίνει ο Heroes 46+ km.

Οι διαδρομές των αγώνων, διασχίζουν τα οχυρά της Γραμμής Μεταξά, ενώ συνδιοργανωτής των Frozen Peaks είναι ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου, και αξιοσημείωτη είναι η υποστήριξη της Αντιπεριφέρειας Δράμας.

Οι αγώνες Panorama, Highland και Heroes, έχουν πιστοποιηθεί από τη διεθνή ομοσπονδία ορεινού τρεξίματος (International Trail Running Association). Όλοι οι αγώνες συμπεριλαμβάνονται στο calendary του ΣΕΓΑΣ, ενώ έχουν τεθεί και υπό την Αιγίδα του Υπουργείων Τουρισμού και Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, οι αγώνες θα πλαισιωθούν και από εκδηλώσεις όπως ξεναγήσεις στο Οχυρό Λίσσε, ενώ θα παρουσιαστεί Πυρρίχιος χορός προς τιμήν των αθλητών, κατά την διάρκεια των απονομών των αγώνων Highland και Panorama, το Σάββατο 14 Μαϊ στην πλατεία του Νευροκοπίου και στη συνέχεια ποντιακή βραδιά. Οι Αθηναίοι χόρευαν Πυρρίχιο στα Παναθήναια, ενώ υπάρχουν πολλές μαρτυρίες που συνδέουν τον χορό αυτό με την περιοχή του Πόντου.

Φιλοδοξία όλων των συντελεστών των αγώνων και του συνόλου της κοινωνίας του τόπου μας είναι, οι αγώνες να καταστούν ένα διεθνές φεστιβάλ αθλητισμού και ιστορίας, το οποίο συνεργαζόμενο με μεγάλους οργανισμούς θα προάγει τον άνθρωπο, την ελευθερία, το πνεύμα φιλίας και την αγάπη για την φύση.

Οι διοργανωτές έχουν λάβει όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των αγώνων και για την άψογη φιλοξενία των αθλητών και των εθελοντών. Επιπλέον, λαμβάνονται όλα τα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης.