Home > Πρώτο Θέμα > Στις 8 Δεκεμβρίου ανοίγει ο Πολιτιστικός Χώρος του πρώην «ΘΑΡΡΟΣ»-Με μια έκθεση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Στις 8 Δεκεμβρίου ανοίγει ο Πολιτιστικός Χώρος του πρώην «ΘΑΡΡΟΣ»-Με μια έκθεση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Με μια έκθεση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Στις 8 Δεκεμβρίου ανοίγει

ο Πολιτιστικός Χώρος

του πρώην «ΘΑΡΡΟΣ»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΗΡΘΕ η ώρα, μετά από ένα πραγματικά μεγάλο χρονικό διάστημα, να ανοίξει και να λειτουργήσει ο νέος πολιτιστικός χώρος που έχει δημιουργήσει η εταιρεία RAYCAP του Δραμινού επιχειρηματία κ. Κώστα Αποστολίδη στην πόλη της Δράμας.

Πρόκειται για τον χώρο στον οποίο στεγαζόταν η γνωστή εφημερίδα της Δράμας «ΘΑΡΡΟΣ», ο οποίος παλαιότερα επί τουρκοκρατίας λειτουργούσε ως Σαντιρβάν τζαμί. Όπως είναι γνωστό, από το 2012 η εταιρεία RAYCAP αγόρασε τον χώρο αυτό που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγαμέμνονος και Άρμεν, τον αναπαλαίωσε και ανακαίνισε, με στόχο και σκοπό να δώσει μια νέα πνοή στην πόλη της Δράμας και να το αναδείξει ως ένα χώρο πολιτισμού.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, η μελέτη και η επίβλεψη των εργασιών έγιναν από τη Δραμινή αρχιτέκτονα κα. Κοραλία Παπαϊωάννου. Οι εργασίες του έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια περίπου, όμως με τα χρόνια της πανδημίας ο χώρος παρέμεινε κλειστός.

Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Τύπου», ο χώρος αυτός θα ανοίξει τις πύλες του το Δεκέμβριο και συγκεκριμένα στις 8 του μήνα. Η πρώτη εκδήλωση η οποία θα παρουσιαστεί, θα είναι μια σημαντική έκθεση φωτογραφίας του Μουσείου Μπενάκη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας κα. Σακελλαροπούλου, και όπου παρουσιάζεται το χρονικό του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Να σημειώσουμε ότι, το κτίριο βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση διατήρησης λόγω αφενός μεν της κατάρρευσης της στέγης του, αφετέρου δε των ευπαθών υλικών κατασκευής και των μεταγενέστερων παρεμβάσεων.

Η αποκατάσταση του κτιρίου έγινε με συμβατά υλικά, σεβόμενη την τεχνολογία δόμησης της εποχής που κατασκευάστηκε, ενώ η αρχιτεκτονική αντιμετώπιση της αποκατάστασης είχε ως στόχο την ανάδειξη των αυθεντικών στοιχείων και τον σαφή διαχωρισμό του παλιού από το νέο, ενώ σημαντική για την επιτυχία του εγχειρήματος ήταν η μελέτη που προηγήθηκε των εργασιών ανακατασκευής.