Home > Εκδηλώσεις > Στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων Η παράσταση «Αγαμέμνων» του Αισχύλου Χορηγός Επικοινωνίας ο Πρωινός Τύπος

Στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων Η παράσταση «Αγαμέμνων» του Αισχύλου Χορηγός Επικοινωνίας ο Πρωινός Τύπος

Στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Η παράσταση «Αγαμέμνων»

του Αισχύλου

Χορηγός Επικοινωνίας ο Πρωινός Τύπος

Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, μετά την επιτυχία του Επτά επί Θήβας, σκηνοθετεί το πρώτο έργο της τριλογίας της Ορέστειας του Αισχύλου, Αγαμέμνων.

Στον διπλό ρόλο του Αγαμέμνονα και του Αίγισθου, παίζει ο Γιάννης Στάνκογλου, Κλυταιμνήστρα η Μαρία Πρωτόπαππα, ενώ μαζί τους είναι ο Θοδωρής Κατσαφάδος, ο Αργύρης Πανταζάρας, η Ιώβη Φραγκάτου και 12μελής χορός.

Το έργο, ανεβαίνει σε νέα μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και πρωτότυπη μουσική του Χάρη Πεγιάζη. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο, στις 6 & 7 Ιουλίου και σε επιλεγμένους σταθμούς στην Αθήνα και την περιφέρεια. Στο 61ο Φεστιβάλ Φιλίππων, η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 25 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ., στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.

Ο Αγαμέμνων επιστρέφει στο Άργος, μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου. Η υποδοχή της Κλυταιμήστρας μοιάζει θερμή, όμως κρύβει ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης, που έχει καταστρώσει μαζί με τον Αίγισθο, προκειμένου να εκδικηθεί τη θυσία της Ιφιγένειας, που σφαγιάστηκε για να ξεκινήσουν τα πλοία προς την Τροία. Καθώς η Κλυταιμήστρα δολοφονεί τον Αγαμέμνονα και την αιχμάλωτη πριγκίπισσα Κασσάνδρα, ακολουθεί τον κύκλο του αίματος του οίκου των Ατρειδών που ξεκίνησε με την Ιφιγένεια και συνεχίζεται στις επόμενες τραγωδίες της τριλογίας.

Print

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

Αυτή η ιστορία του Αισχύλου εκφράζει με εκπληκτική δύναμη το παράλογο της ανθρώπινης μοίρας.

Πράγματι, χάνουμε αέναα στον αγώνα με το φόβο μας.

Πράγματι, φτιάχνουμε πολιτείες ασταμάτητα και είμαστε αιχμάλωτοι στις φυλακές που χτίζουμε εκούσια με τα ίδια μας τα χέρια.

Πράγματι, περιμένουμε σωτήρες και όταν τελικά εμφανιστούν συνειδητοποιούμε ότι δεν αξίζουν παρά τον οίκτο μας.

Πράγματι, αυτό που ονομάσαμε “δικαιοσύνη”, μας οδηγεί αργά ή γρήγορα στο έγκλημα.

Όλοι είμαστε ένοχοι.

Η τιμωρία είναι αναπόφευκτη.

Ευτυχισμένος είναι εκείνος που κατάφερε ν’ απαλλαγεί απ’ τις ελπίδες και τις προσδοκίες του και έμαθε την υπομονή.

Ο κόσμος του «Αγαμέμνονα» είναι ζοφερός. Αλλά επιτρέψτε το ταξίδι μας στον κόσμο του να είναι ουσιαστικό και συναρπαστικό, γιατί πιστεύω ότι η οδηγός μας – η Ποίηση – γνωρίζει το δρόμο προς τη χαρά.

Τσέζαρις Γκραουζίνις

 Συντελεστές της παράστασης: Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις,
Σκηνικά–Κουστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν,
Μουσική-Μουσική Διδασκαλία: Χάρης Πεγιάζης, Κίνηση: Έντι Λάμε,
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος, και Βοηθός Σκηνοθέτη: Συγκλητική Βλαχάκη.
Παίζουν: Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννης Στάνκογλου, Θοδωρής Κατσαφάδος, Αργύρης Πανταζάρας, και η Ιώβη Φραγκάτου.

Χορός: Μάρκος Γέττος, Δημήτρης Γεωργιάδης, Τάσος Θεοφιλάτος, Πανάγος Ιωακείμ, Δημήτρης Καραβιώτης,  Ηλίας Μενάγιερ, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Μούκανος, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Καβαλλάρη, Επικοινωνία: Ανζελίκα, Καψαμπέλη, Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Αλίκη Δανέζη Knutsen, Promo photos: Τάσος Θώμογλου, Φωτογραφίες παράστασης και αφίσας-Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας.
Παραγωγή:
Stefi & Lynx Productions/Arcadia Media – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης.