Home > νέα > Στο Παρανέστι Δράμας η δράση «ΟΜΠΡΕΛΑ» για ενημέρωση για τον παιδικό εμβολιασμό Μιλάει στον «Π.Τ.» ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων, δραμινής καταγωγής, Γιάννης Ρίτσας

Στο Παρανέστι Δράμας η δράση «ΟΜΠΡΕΛΑ» για ενημέρωση για τον παιδικό εμβολιασμό Μιλάει στον «Π.Τ.» ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων, δραμινής καταγωγής, Γιάννης Ρίτσας

Στις 22 και 23 Ιουλίου

Στο Παρανέστι Δράμας η δράση

«ΟΜΠΡΕΛΑ» για ενημέρωση

για τον παιδικό εμβολιασμό

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων, δραμινής καταγωγής, Γιάννης Ρίτσας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΟ δημοσίευμα την περασμένη εβδομάδα, ο «Π.Τ.», είχε αναδείξει το ζήτημα της ενημέρωσης του κοινού για τον παιδικό εμβολιασμό, μέσω της δράσης ΟΜΠΡΕΛΑ, η οποία υλοποιείται φέτος από την Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ.

Στόχος του προγράμματος, που ξεκίνησε από το Πάσχα και μετά, είναι η ενημέρωση του κοινού σε 10 απομακρυσμένους Δήμους ανά την Ελλάδα, όπου μεταξύ αυτών είναι και ο Δήμος Παρανεστίου. Παιδίατροι μέλη της Ομοσπονδίας θα βρεθούν στο Παρανέστι στις 22 και 23 Ιουλίου, προκειμένου να ενημερώσουν τους γονείς σχετικά με το ζήτημα του προγράμματος Εθνικού Εμβολιασμού.

Σχετικά με το πρόγραμμα αυτό και τη δράση ΟΜΠΡΕΛΑ, μιλάει στον «Π.Τ.» ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Παιδίατρος κ. Γιάννης Ρίτσας, ο οποίος μάλιστα φέρει την καταγωγή του από την Αδριανή Δράμας.

Στόχος της δράσης ΟΜΠΡΕΛΑ είναι όπως μας λέει, η ενημέρωση των γονιών σχετικά με τον παιδικό εμβολιασμό και επικεντρώνεται στη σημασία του εμβολιασμού, ειδικά για τον ιό HPV, τον Covid-19 και τη μηνιγγίτιδα μιας και αυτές οι ασθένειες μπορεί να έχουν σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες συνέπειες.

Δράσεις σε 10 Δήμους

Όπως λέει στον «Π.Τ.» ο κ. Ρίτσας, «η Ομοσπονδία μας αποφάσισε φέτος να κάνει δράσεις σε 10 Δήμους σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ με την οποία έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας. Η ΚΕΔΕ ήθελε να πάμε σε Δήμους που είναι απομακρυσμένοι γεωγραφικά, οπότε πάμε σε Δήμους νησιωτικούς και ορεινούς. Η δικιά μας προδιαγραφή, ήταν να μην υπάρχει στην περιοχή ιδιώτης παιδίατρος γιατί δεν μπορούμε να χαλάσουμε το έργο του ιδιώτη, αντίθετα θέλουμε να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά».

Όπως τονίζει μάλιστα, «στις περιοχές που πηγαίνουμε δεν υπάρχουν καν παιδίατροι του δημοσίου και ήδη έχουμε πάει στις  Οινούσες, στα Ψαρρά, στα Τζουμέρκα, στην Ιθάκη, Αλόννησο και τώρα πηγαίνουμε Παρανέστι, ενώ θα ακολουθήσει δράση στα Καλάβρυτα και στη Δημητσάνα. Οπότε πάμε υποστηρικτικά στις μονάδες Υγείας. Η δράση μας είναι καθαρά εθελοντική, χρηματοδοτείται από πόρους της Ομοσπονδίας, οι γιατροί έρχονται αφιλοκερδώς και ουσιαστικά θέλουμε να ενισχύσουμε και να προάγουμε το έργο που ήδη γίνεται από συναδέλφους παιδιάτρους».

Να φυτέψουμε τον σπόρο…

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Ρίτσας, «θέλουμε να πάμε να φυτέψουμε τον σπόρο και να ανθήσει αργότερα, του πόσο σημαντικά είναι τα εμβόλια και γιατί πρέπει να κάνουμε κάποια συγκεκριμένα, τα οποία έχουμε διαπιστώσει ότι καθυστερούν».

Ερωτώμενος για το κατά πόσο υπάρχει συμμετοχή του κοινού σ’ αυτές τις ενημερώσεις, ο κ. Ρίτσας τονίζει ότι, «συμμετοχή υπάρχει και βέβαια πάντα θα θέλαμε να υπάρχει περισσότερος κόσμος. Η τοπική κοινωνία νομίζω ότι διψάει για ενημέρωση. Εγώ προέρχομαι από την περιοχή, έχω καταγωγή από την Αδριανή από την μητέρα μου, έχω μεγαλώσει στο Ζυγό και έβγαλα το Λύκειο στη Δράμα. Και βέβαια σ’ αυτή τη δράση μας βοηθάει πολύ η τοπική κοινωνία, ο Δήμος, ο δήμαρχος, ώστε να επικοινωνήσουμε το έργο μας. Αυτό που θέλουμε να επικοινωνήσουμε, είναι ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές».

Στην ερώτηση αν γίνονται εμβόλια κατά τη διάρκεια αυτών των ενημερώσεων, ο κ. Ρίτσας σημειώνει ότι «εκεί που πηγαίνουμε συνηθίζεται να γίνονται και εμβολιασμοί. Σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε εμβολιασμούς. Αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα. Σκοπός μας είναι να κινητοποιήσουμε τον κόσμο. Απλά προσφέρουμε τη διενέργεια του εμβολιασμού για να είναι πιο ελκυστική η όλη διαδικασία».

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Στην ερώτηση για το ποια είναι σήμερα η κατάσταση στην Ελλάδα όσον αφορά το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στα παιδιά, ο κ. Ρίτσας σημειώνει ότι, «γενικά είμαστε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και αυτό οφείλεται στο ότι έχουμε συναδέλφους Παιδιάτρους, οι οποίοι ουσιαστικά εξυπηρετούν αυτή την ανάγκη εμβολιασμού. Εμείς έχουμε την χαρά και την ιδιαιτερότητα σαν χώρα, να έχουμε πολλούς παιδιάτρους στην Κοινότητα, κάτι που δεν υπάρχει σε άλλες χώρες. Θέλω να πω ότι, στα ιατρεία μας όποια παιδιά έρχονται, είναι εμβολιασμένα πλήρως. Απλά θέλουμε να πάμε σε περιοχές όπου υπάρχει μια  πρόσβαση ανισότητας στον παιδίατρο, ώστε να ενισχύσουμε αυτή την τάση στον εμβολιασμό. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να σηκώσουμε το υπάρχον ρεύμα και να ενισχύσουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Διαπιστώσαμε πάντως, ότι, μετά την πανδημία, οι γονείς γενικά καθυστερούν τους εμβολιασμούς. Οπότε αυτό θέλουμε˙ να επιταχύνουμε τη διαδικασία αυτή».