Home > Πρώτο Θέμα > «Στόχος μας, είναι να διατηρηθούν και να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα τμήματα του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα»Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ

«Στόχος μας, είναι να διατηρηθούν και να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα τμήματα του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα»Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ

«Στόχος μας, είναι να διατηρηθούν

και να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο

τα τμήματα του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα»

► Στις 11 Οκτωβρίου η εκπαιδευτική διαδικασία στα δύο πανεπιστημιακά τμήματα της Δράμας

► Υπόσχεση του Υπ. Παιδείας χρηματοδότησης για προσλήψεις προσωπικού για τον έλεγχο των πιστοποιητικών Covid

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΤΟ άνοιγμα των ΑΕΙ ετοιμάζονται πανεπιστημιακοί και φοιτητές. Όσο πλησιάζουν οι μέρες, η κατάσταση αυτή γενικότερα εντείνεται και ήδη οι πανεπιστημιακοί έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα.

Αν και η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζητά την επιστροφή της δια ζώσης διδασκαλίας, εντούτοις διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις από καθηγητές, οι οποίοι επικαλούνται αδυναμία ελέγχου των πιστοποιητικών Covid, αλλά και αδυναμία σε πολλές σχολές να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Παρ’ όλα αυτά, μέσα από τις όποιες δυσκολίες και διαφορετικές απόψεις, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), περιμένει από την ερχόμενη εβδομάδα τις ειδικές οδηγίες του Υπουργείου για τα υγειονομικά μέτρα και την τήρησή τους, ενώ παράτεινε τον χρόνο ανοίγματος των Σχολών του, για τις 11 Οκτωβρίου 2021.

Σ’ αυτή την απόφαση, εμπίπτουν και τα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας, το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, όπως και το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας.

TEI

11 Οκτωβρίου τα μαθήματα στο ΔΙΠΑΕ

Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών κ. Πέτρος Σαμαράς, στην οποία ανήκουν και τα δύο πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας, αναφέρεται στη σύνοδο της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ που έγινε την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου.

Όπως μας λέει, εκεί συζητήθηκε και αποφασίστηκε «η υλοποίηση των μαθημάτων», η οποία τελικά «θα ξεκινήσει στις 11 Οκτωβρίου».

Αναφορικά με το ζήτημα της δια ζώσης εκπαίδευσης, μας εξηγεί ότι «περιμένουμε διευκρινίσεις από το Υπουργείο Παιδείας, οδηγίες, για το πώς θα γίνει η εκπαιδευτική διαδικασία. Βγήκε ένα δελτίο Τύπου από το Υπουργείο και μια εγκύκλιος, η οποία λέει ότι θα πρέπει να γίνουν αποκλειστικά δια ζώσης τα μαθήματα, αλλά βέβαια χρειάζονται και ιδιαίτερες οδηγίες για τις αποστάσεις και για κάποιες ιδιαίτερες καταστάσεις. Γιατί, αν υπάρξουν οδηγίες για αποστάσεις, τότε το ένα τμήμα θα δώσει άλλο ένα τμήμα τελικά. Οπότε σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειαστούν επιπλέον συνάδελφοι για τα μαθήματα και τέτοιου είδους αντιμετώπιση».

samaras

Σαμαράς: Τα τμήματα της Δράμας αξίζει να διατηρηθούν

Όπως σημειώνει μάλιστα, «περιμένουμε οδηγίες ακόμα και για την αντιμετώπιση του ζητήματος σχετικά με τον μειωμένο αριθμό εισαχθέντων που είχαμε φέτος», επισημαίνοντας ότι «τα δύο Τμήματα της Δράμας – η Δασολογία και η Οινολογία – έχουν διατυπώσει τις προτάσεις τους», χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές.

Εξήγησε ο ίδιος ότι, «ακούγονται πολλά και διάφορα μέχρι τώρα για όλα τα τμήματα που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση με μειωμένους φοιτητές, όπως κι αν έχει, περιμένουμε τη νέα ΚΥΑ του Υπ. Παιδείας από τη Δευτέρα».

Ο κ. Σαμαράς εκφράζει την σκέψη ότι, «δεν ξέρουμε πραγματικά πως θα εξελιχθεί η κατάσταση αυτή. Στόχος μας είναι να διατηρηθούν τα Τμήματα της Δράμας, να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο και προσωπικά πιστεύω ότι είναι Τμήματα που έχουν αξία και έχουν να προσφέρουν και στη Δράμα και γενικότερα στον τόπο. Τα προβλήματα βέβαια είναι συγκεκριμένα, τόσο για τη Δασολογία που όπως όλες οι Δασολογίες δεν πήγαν καλά, όσο και για την Οινολογία».

«Το θέμα είναι πόσοι συνεχίζουν…»

Σε ερώτηση για το ζήτημα κατά πόσο εγγράφονται όλοι οι φοιτητές στις Σχολές της Δράμας κυρίως, ο κ. Σαμαράς απαντάει ότι «αν και ακόμα δεν άρχισαν οι εγγραφές μας, εντούτοις αρχικά εγγράφονται όλοι οι εισαχθέντες ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος τους. Από εκεί και πέρα είναι πόσοι θα μείνουν και θα συνεχίσουν».

Όσον αφορά το άνοιγμα των Πανεπιστημίων, ο κ. Σαμαράς διατυπώνει και τις σκέψεις του για το προσωπικό που πρέπει να προσληφθεί στη συνέχεια, «το οποίο θα κάνει τους σχετικούς ελέγχους για τα πιστοποιητικά των φοιτητών και του λοιπού προσωπικού. Και είναι λογικό να υπάρξει προσωπικό, καθώς οι καθηγητές δεν μπορούν να κάνουν αυτούς τους ελέγχους».

Όπως τονίζει, «το υπουργείο Παιδείας υποσχέθηκε χρηματοδότηση στα Πανεπιστήμια για την πρόσληψη προσωπικού για τους ελέγχους, αλλά είναι και η καθαριότητα και οι καθημερινές απολυμάνσεις των χώρων».

Ερωτώμενος αν στη Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ υπήρξε συζήτηση για την αλλαγή της Ελάχιστης Βάσης, ο κ. Σαμαράς σημειώνει πως δεν έγινε κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι «την καθορίζουν μεν τα Πανεπιστήμια, αλλά τα όρια είναι συγκεκριμένα. Είναι από 80% έως 120%. Επομένως και ο βαθμός επέμβασης είναι μέχρι ενός σημείου».