Home > Νέα > Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Δράμας «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που καταργεί 113 Δικαστικές Υπηρεσίες από τον χάρτη!» Απεργία σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου σε όλη τη χώρα

Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Δράμας «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που καταργεί 113 Δικαστικές Υπηρεσίες από τον χάρτη!» Απεργία σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου σε όλη τη χώρα

Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Δράμας

«Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

που καταργεί 113 Δικαστικές

Υπηρεσίες από τον χάρτη!»

Απεργία σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου σε όλη τη χώρα

 

 

ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ την απόσυρση του νομοσχεδίου (νέος Δικαστικός Χάρτης), η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, έχει προκηρύξει απεργία για σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου «το οποίο καταργεί 113 Δικαστικές Υπηρεσίες από τον χάρτη».

Όπως μάλιστα αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Δράμας, «η κυβέρνηση έθεσε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον δικαστικό χάρτη και ετοιμάζεται να το φέρει στη Βουλή λίγες μέρες πριν το Πάσχα. Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει κανένα απ’ τα διαχρονικά προβλήματα των δικαστικών υπηρεσιών· την τραγική υποστελέχωση, τις σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές, τις χαμηλές αποδοχές των δικαστικών υπαλλήλων, τα κάθε είδους εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη.

Αντίθετα, το νομοσχέδιο αποτελεί αντιδραστική τομή – μέρος ενός ευρύτερου παζλ (που συμπληρώνεται κομμάτι – κομμάτι), είναι ενάντια στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και θα πλήξει περαιτέρω τα δικαιώματα των δικαστικών υπαλλήλων αλλά και των “συναλλασσόμενων” με τη Δικαιοσύνη».

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «θα καταργηθούν τα Ειρηνοδικεία σε όλη τη χώρα, συνολικά 113 δικαστικές υπηρεσίες θα “σβήσουν” απ’ τον χάρτη ως αυτοτελείς υπηρεσίες με το κριτήριο του “κόστους – οφέλους”.

Αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη θα γίνει πιο δύσκολη, πιο ακριβή, πιο μακρινή, δηλαδή για μια απλή υπόθεση θα πρέπει να μετακινηθεί κανείς αρκετά χιλιόμετρα. Ταυτόχρονα, η οικογενειακή ζωή των εκεί υπηρετούντων δικαστικών υπαλλήλων θα έρθει πάνω – κάτω. Οι τοπικές κοινωνίες θα οδηγηθούν σε μαρασμό».

Αυτό  που αναφέρεται επίσης, είναι ότι «η κυβέρνηση παρουσιάζει ως “αναβάθμιση” ότι ορισμένα Ειρηνοδικεία θα μετατραπούν σε “Περιφερειακά Πρωτοδικεία” με αυξημένη ύλη. Τι δεν λέει; Ότι τα “Περιφερειακά Πρωτοδικεία” δεν θα έχουν, στην ουσία, μόνιμους υπαλλήλους, ενώ ανάμεσα στα υπό “αναβάθμιση” Ειρηνοδικεία βρίσκονται ορισμένα που δεν έχουν καθόλου υπαλλήλους (πχ. Θάσος) ή 1-2 υπαλλήλους (πχ. Λήμνος, Καλλονή Λέσβου). Έτσι, αυτές οι υπηρεσίες δεν θα μπορούν πρακτικά να λειτουργήσουν και θα τεθούν στο στόχαστρο για μελλοντική κατάργηση! Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η μείωση χωρικής αρμοδιότητας σε «Παράλληλα» Πρωτοδικεία (πχ. Θήβα, Καλάβρυτα, Μεσολόγγι κ.α.)».

Όπως επισημαίνουν επίσης στην ίδια ανακοίνωση, «οι ελάχιστοι και κακοπληρωμένοι δικαστικοί υπάλληλοι είμαστε εκείνοι που κρατάμε τις δικαστικές υπηρεσίες όρθιες και δεν δεχόμαστε οι ανάγκες μας και  η ζωή μας να υποτάσσεται στη λογική του κόστους, της «εξοικονόμησης δαπανών», της υποστήριξης των συμφερόντων των «επενδυτών».

Απαιτούμε την άμεση επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών!

Οι δικαστικοί υπάλληλοι είμαστε οι μόνοι στο χώρο της δικαιοσύνης που βλέπουν τους μισθούς τους καθηλωμένους στην προ μνημονίων εποχή, χωρίς να αναγνωρίζονται στην πράξη οι ιδιαίτερα δύσκολες-ειδικές συνθήκες εργασίας μας.

Παλεύουμε για να μείνουν όλες οι δικαστικές υπηρεσίες ανοιχτές, να ενισχυθούν με προσωπικό και σε υποδομές. Έτσι θα βελτιωθούν οι συνθήκες στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή!

Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε εργαζόμενη να συμπορευτεί μαζί μας, να παλέψει μαζί μας! Αγωνιζόμαστε για να μην ορθωθούν νέα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη. Δεν το βάζουμε κάτω! Ήδη οι κινητοποιήσεις μας τους έχουν φέρει σε δύσκολη θέση! Συνεχίζουμε!»