Home > Πρώτο Θέμα > Συμμετοχή των Δραμινών στο 6ο Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας «οι Δρόμοι του Κουδουνιού» -Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του ΚΕΠΑΑΜ Γιάννης Παπουτσής

Συμμετοχή των Δραμινών στο 6ο Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας «οι Δρόμοι του Κουδουνιού» -Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του ΚΕΠΑΑΜ Γιάννης Παπουτσής

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του ΚΕΠΑΑΜ Γιάννης Παπουτσής

Συμμετοχή των Δραμινών

στο 6ο Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας

«οι Δρόμοι του Κουδουνιού»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΤΑ ΑΠΟ μια μεγάλη διακοπή τεσσάρων χρόνων, ξεκινάει να διοργανώνεται και πάλι, το Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας.

Πρόκειται για το 6ο στη σειρά Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας, το οποίο πρόκειται να διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 3 Μαρτίου. Το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας, διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2015 και συνεχίστηκε μέχρι το 2019. Τα υπόλοιπα χρόνια, 2020, 2021, 2022 και το 2023 είχε σταματήσει, καθώς υπήρχαν οι διάφορες απαγορεύσεις λόγω κορωνοϊού και πλέον από φέτος, βάζει μπροστά, ώστε να φέρει κοντά ανθρώπους και συλλόγους από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια αλλά και την Ευρώπη, οι οποίοι προσπαθούν να διατηρήσουν τα γνωστά δρώμενα με τις κουδούνες.

Στη Δράμα, τα δρώμενα με τα κουδούνια όπως είναι γνωστό, τελούνται το τριήμερο των Φώτων και είναι οι γνωστές μας μεταμφιέσεις στα χωριά του Μοναστηρακίου, του Ξηροποτάμου, της Πετρούσας, των Πύργων, της Καλής Βρύσης, του Βώλακα και του Παγονερίου. Συμπεριλαμβάνεται βέβαια και η Καλλίφυτος με το δρώμενο των Μωμόγερων που γίνεται τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.

Όπως είναι γνωστό, στα χωριά της Δράμας τελούνται τα δρώμενα των Αράπηδων, των Τσολιάδων, οι Αρκούδες, τα Μπαμπούγερα, η Μπάμπω και άλλα. Σε παλαιότερες φεστιβαλικές εκδηλώσεις, είχαν λάβει μέρος όλα τα χωριά της Δράμας.

Κάλεσμα στο Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Αν. Μακεδονίας

Για τη φετινή διοργάνωση, η οργανωτική επιτροπή του 6ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας, απέστειλε μήνυμα προς τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας κ. Παπουτσή, από τον οποίο ζητάει τα χωριά της Δράμας να στηρίξουν το φετινό Φεστιβάλ με τη συμμετοχή τους.

Το 6ο Φεστιβάλ, θα διοργανωθεί την Κυριακή 3 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ομάδες κωδωνοφόρων από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη και φυσικά και από τη Δράμα και θα κορυφωθεί με πομπή όλων των ομάδων στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Η πομπή θα ξεκινήσει από το Λευκό Πύργο και μέσω της παραλιακής οδού, θα καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου κάθε ομάδα θα αναπαραστήσει το  έθιμο του τόπου της με χρόνο 10 – 15 λεπτά της ώρας.

Παπουτσής: Δεν είμαστε μόνοι μας…

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας κ. Γιάννης Παπουτσής, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου σημειώνει ότι το Φεστιβάλ αυτό ξεκίνησε με πρωτοβουλία και συνεργασία του Εθνολογικού Μουσείο Θεσσαλονίκης το 2015.

Όπως μας λέει, «συμμετείχαμε και από τη Δράμα και τεκμηριώσαμε στο μέτρο που μπορούσαμε αυτή την πανευρωπαϊκή όσμωση με τη Θεσσαλονίκη κέντρο των Βαλκανίων και του κουδουνιού μετέπειτα».

Ερωτώμενος για το πόσο σημαντικό είναι αυτό το Φεστιβάλ για τα έθιμα με τα κουδούνια στη Δράμα, ο κ. Παπουτσής σημειώνει ότι «λειτουργεί ως διακρατικό, ως μια επαφή, έξω από το πλαίσιό του και για γνωριμίες. Ότι αυτά τα δρώμενα δεν γίνονται μόνο στα χωριά μας. Σημαντικό είναι ότι αυτές οι γνωριμίες και οι επαφές που κάνουμε, είναι ότι γνωρίζουμε ανθρώπους από άλλες χώρες κυρίως. Αυτός ο Δρόμος του Κουδουνιού, συνδέει τα τοπικά της Ελλάδας και ενθαρρύνει πάνω απ’ όλα κάποιες Κοινότητες, στις οποίες δεν λειτουργεί τόσο πολύ το κουδούνι ώστε να αρχίσουν να λειτουργούν εκ νέου».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «είναι κατά κάποιο μια δικτύωση, μέσα από την οποία γίνεται προσπάθεια για οριζόντιες επαφές μεταξύ μας».

Στο επόμενο διάστημα, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των χωριών της Δράμας όπου διεξάγονται τα αντίστοιχα δρώμενα, θα αποφασίσουν αν θα πάνε και ανάλογα θα δηλώσουν συμμετοχή.

Στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, αναφορικά με τα συγκεκριμένα δρώμενα τα οποία περιλαμβάνουν μεταμφιέσεις και χρήση κουδουνιών, το Μοναστηράκι με τους Αράπηδες και η Καλή Βρύση στη συνέχεια με τα Μπαμπούγερα, έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας, στον κατάλογο της UNESCO και αυτό αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα της αναγνώρισής τους ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Το Φεστιβάλ «Οι Δρόμοι του Κουδουνιού»

Το Φεστιβάλ «Οι Δρόμοι του Κουδουνιού», αποτελεί μια σπουδαία γιορτή που παρουσιάζει στο ευρύ κοινό τα έθιμα της κωδωνοφορίας μέσα από ευφάνταστα events και επιστημονικές συναντήσεις. Καλλιτεχνικές εικαστικές δράσεις που εμπνέονται από το έθιμο της κωδωνοφορίας, προβολές ταινιών, εκθέσεις φωτογραφίας, workshops, επιστημονικές ημερίδες, θέατρο σκιών, συναυλίες, είναι μερικές μόνο από τις δράσεις του Φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης, όπου πραγματοποιείται μία μεγάλη και εντυπωσιακή πομπή ομάδων κωδωνοφόρων από την Ελλάδα και την Ευρώπη.