Home > νέα > Συνεχώς αυξανόμενα τα περιστατικά της καρδιακής ανεπάρκειας-Διάλεξη από τους δύο Καρδιολόγους του Κέντρου Υγείας Δράμας

Συνεχώς αυξανόμενα τα περιστατικά της καρδιακής ανεπάρκειας-Διάλεξη από τους δύο Καρδιολόγους του Κέντρου Υγείας Δράμας

Διάλεξη από τους δύο Καρδιολόγους του Κέντρου Υγείας Δράμας

Συνεχώς αυξανόμενα

τα περιστατικά

της καρδιακής ανεπάρκειας

► Μόνιμα κατειλημμένα 500 νοσοκομειακά κρεβάτια σε όλη τη χώρα για καρδιακή ανεπάρκεια

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 4 Μαΐου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δράμας, η ομιλία των δύο Καρδιολόγων του Κέντρου Υγείας Δράμας για την Καρδιακή Ανεπάρκεια κ.κ. Θεόδωρου Μπουγά και Χρήστου Μπακόπουλου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια σε όλη την Ελλάδα από 1 έως 7 Μαΐου 2023 και την εκδήλωση τίμησαν αρκετοί συμπολίτες μας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της εβδομάδας ευαισθητοποίησης για την καρδιακή ανεπάρκεια που έχει θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία να γιορτάζεται την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται δράσεις από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε κάποιες πόλεις της Ελλάδας.

Από αριστερά ο Καρδιολόγος κ. Μπακόπουλος, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας κ. Λεμπιδάκης και ο Καρδιολόγος κ. Μπουγάς.

Στη Δράμα, η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, την 4η ΥΠΕ και το Κέντρο Υγείας Δράμας. Το πρωί της ίδιας ημέρας, τα στελέχη του Κέντρου Υγείας Δράμας, προχώρησαν στη διανομή φυλλαδίων ενημερωτικού χαρακτήρα σε όσους βρέθηκαν στη δομή υγείας, ενώ το απόγευμα έγιναν δύο ομιλίες με θέμα την Καρδιακή Ανεπάρκεια στο Επιμελητήριο.

Οι δύο ομιλίες, έγιναν από τους δύο Καρδιολόγους του Κέντρου Υγείας, τον κ. Μπουγά και τον κ. Μπακόπουλο. Στις δύο αυτές ομιλίες, αναφέρθηκαν ενημερωτικά για το τι είναι καρδιακή ανεπάρκεια, ποιες εξετάσεις χρησιμοποιούνται για τη διάγνωσή της, στην συχνότητα της καρδιακής ανεπάρκειας και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, από τα στοιχεία που ειπώθηκαν, στην Ελλάδα έχουμε περίπου 30.000 νέα περιστατικά ανά έτος και η συχνότητα αυτή αυξάνεται με την ηλικία. Άνω των 70 είναι 10% και άνω των 85 στο 30%. Υπολογίζουμε ότι, περίπου 500 νοσοκομειακά κρεβάτια (μόνο στο χώρο της δημόσιας υγείας) είναι μονίμως κατειλημμένα από ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Οι νοσηλείες αυτών των ασθενών, απορροφούν το 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμα το γεγονός ότι, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να έχουμε αύξηση των περιστατικών, καθώς τόσο οι θεραπευτικές επιλογές, όσο και οι ασθενείς άνω των 65 ετών αυξάνονται και αναμένεται να είναι η πρώτη αιτία νοσηλείας.

Τόσο ο κ. Μπουγάς, όσο και ο κ. Μπακόπουλος, αναφέρθηκαν στις αιτίες της καρδιακής ανεπάρκειας και τα συμπτώματα, στο πώς εξελίσσεται η καρδιακή ανεπάρκεια, η διάγνωση, οι θεραπευτικές επιλογές είτε φαρμακευτικές είτε με συσκευές, στην τηλεπαρακολούθηση των ασθενών, ενώ έγινε εκτεταμένη αναφορά στους παράγοντες κινδύνους, για το τι πρέπει να προσέχουμε για να μην κάνουμε καρδιακή ανεπάρκεια όπως διαβήτης, υπέρταση, κάπνισμα, παχυσαρκία.

Επίσης, στο τέλος Μαΐου, θα γίνει μια ακόμα εκδήλωση από το Κέντρο Υγείας με τον Ορθοπεδικό κ. Μπούρα με θέμα την Οστεοπόρωση.