Home > νέα > Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας Έντονη αντιπαράθεση για τα οικονομικά της Ονειρούπολης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας Έντονη αντιπαράθεση για τα οικονομικά της Ονειρούπολης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας

Έντονη αντιπαράθεση για τα οικονομικά της Ονειρούπολης

 Καταψήφισαν οι αντιπολιτεύσεις τροποποίηση προϋπολογισμού ΔΕΚΠΟΤΑ και Κανονισμό Λειτουργίας

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΕΝΤΟΝΗ αντιπαράθεση υπήρξε στην 19η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, όσον αφορά τη συζήτηση για ζητήματα της λειτουργίας της Ονειρούπολης. Για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρχαν επτά συνολικά τίτλοι θεμάτων που έπρεπε να συζητηθούν και όλα αφορούσαν τμηματικά την μεγάλη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Δράμας.

 

Τροποποίηση προϋπολογισμού ΔΕΚΠΟΤΑ

Ένα από τα θέματα που αφορούσε την τροποποίηση του προϋπολογισμού της ΔΕΚΠΟΤΑ, και μεταξύ άλλων την αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Ονειρούπολης, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Δεν το ψήφισαν οι παρατάξεις «Πόλη+Ζωή», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Project Δράμα 2020», όπως και στα περισσότερο άλλα θέματα.

Σ’ αυτό που αντιπαρατέθηκαν οι αντιπολιτεύσεις, είναι ότι «υπάρχουν έξοδα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί». Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μλεκάνης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι αυξάνει έξοδα τα οποία παλαιότερα δεν υπήρχαν και αυτό το ποσό συνολικά ανέρχεται στα 50.000 ευρώ.

Ο επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά σ’ αυτά τα έξοδα που είναι: «Αμοιβή εταιρείας οργάνωσης Ονειρούπολης 24.500 ευρώ. Χωροταξική μελέτη Ονειρούπολης 5.000 ευρώ. Εργασία γραφικού σχεδιασμού 10.000. Υπηρεσίες συντονισμού 5.500 ευρώ και έξοδα ενημέρωσης και προβολής 12.500 ευρώ». Σημείωσε ότι «θα πάνε όλα αυτά στην ίδια τσέπη, θεώρησε το ποσό υπερβολικό και είπε ότι καταψηφίζει. Τόνισε επίσης ο κ. Ηλιόπουλος ότι, «θα πρέπει να φύγει η Ονειρούπολη υπό τη σκέπη της ΔΕΚΠΟΤΑ».

Ο κ. Τσιαμπούσης της παράταξης «Project Δράμα 2020», καταψήφισε την τροποποίηση, εφόσον είχε καταψηφίσει και τον προϋπολογισμό της Ονειρούπολης. Σημείωσε ότι «δεν ξέρω σε ποιες τσέπες θα πάνε, και άλλωστε αυτό θα το δούμε ούτως ή άλλως, από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και ξέρουμε πού πηγαίνουν». Σημείωσε επίσης ότι «γίνεται μια διαχείριση για να βγει το νέο ποσό που δημιουργείται», ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι, «η Ονειρούπολη για άλλη μια φορά έχει πάρει το δρόμο της πλήρους αδιαφάνειας και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε καμία αλλαγή σε σχέση με άλλες χρονιές».

Απαντώντας στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Ψαρράς, σημείωσε ότι «η Ονειρούπολη έχει πάρει το δρόμο της πλήρους διαφάνειας» και τόνισε ιδιαίτερα ότι ο προϋπολογισμός σε σχέση με το 2012 και το 2013 είναι πολύ μειωμένος. Παρέθεσε μάλιστα και ποσά για παλαιότερα έτη, λέγοντας ότι το 2012 και το 2013 η Ονειρούπολη κόστισε 450.000 ευρώ, ενώ φέτος θα κοστίσει 374.000 ευρώ.

Αναφορικά με τις δαπάνες και πού θα πάνε τα χρήματα, ο κ. Ψαρράς είπε ότι «οι αντιπολιτεύσεις ξέρουν πολύ καλά που θα πάνε τα λεφτά, ξέρουν πολύ καλά τι είναι, απλά για λόγους αντιπολίτευσης πρέπει να φέρουν τις αντιρρήσεις τους, γιατί αυτή είναι η δουλειά τους τελικά».

Ο κ. Ψαρράς αναφέρθηκε ακόμα και στα «Ελευθέρια», λέγοντας ότι στα τρία χρόνια 2012, 2013 και 2014 (διοίκηση Δήμου από κ. Χαρακίδη), κόστισαν 250.000 ευρώ, και στα τρία χρόνια 2015, 2016 και 2017 (διοίκηση Δήμου από κ. Μαμσάκο) κόστισαν 90.000 ευρώ.

Στο τέλος της συζήτησης του θέματος πήρε το λόγο ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να συζητάμε για θέματα αδιαφάνειας, όταν μάλιστα φέτος για πρώτη φορά, συμμετέχουν στη διαπαραταξιακή και όλοι οι φορείς της Δράμας, ανεξαρτήτως αν συμμετέχουν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή όχι». Ο κ. Μαμσάκος είπε ότι «δημιουργείται μια λανθασμένη εντύπωση, η οποία δεν ωφελεί κανέναν μας».

 

Συμμετοχή στη διαπαραταξιακή

Σε άλλο σημείο, συζητήθηκε η είσοδος του κ. Χαραλαμπίδη στη διαπαραταξιακή επιτροπή, στην οποία μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανένα μέλος της αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής της μείζονος κ. Μλεκάνης, είπε ότι θα πρέπει να αλλάξει η λέξη «διαπαραταξιακή» και να γίνει «διπαραταξιακή», γιατί συμμετέχουν μόνο δύο παρατάξεις, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα των φορέων που συμμετέχουν, τους αποκάλεσε «παρατηρητές» και «προσκεκλημένους», καθώς δεν έχουν ούτε ψήφο, αλλά ούτε μπήκαν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και άρα δεν είναι μέλη της διαπαραταξιακής. Για την είσοδο του κ. Χαραλαμπίδη στη διαπαραταξιακή οι αντιπολιτεύσεις ψήφισαν λευκό.

 

Υπόνοιες για χρέος 1,5 εκατ. ευρώ

Κάποια στιγμή στα λεγόμενά του ο κ. Μλεκάνης, άφησε υπόνοιες για

χρέος 1,5 εκατ. ευρώ: «…οι ίδιοι που μας άφησαν 1,5 εκατ. ευρώ χρέος, αυτοί είναι τώρα στην Ονειρούπολη. Το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους ήταν στους ανθρώπους που εκπροσωπούν τους φορείς».

Σε κάποιο σημείο ο κ. Τσιαμπούσης επανέλαβε για άλλη μια φορά (το είχε πει και παλαιότερα), ότι «υπάρχει εισαγγελική έρευνα στη ΔΕΚΠΟΤΑ» για οικονομικά θέματα. Απαντώντας ο κ. Ψαρράς, είπε ότι όταν ανέλαβε πρόεδρος ο ίδιος, «η παραλαβή έγινε κανονικά – καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται»  και ότι «όλα αυτά είναι θέμα μαύρης προπαγάνδας» και ζήτησε διευκρινίσεις για το ποιος άφησε 1,5 εκατ. ευρώ χρέος.

Στη συνέχεια ο κ. Μαμσάκος ζήτησε από τον κ. Μλεκάνη να διευκρινίσει τι εννοεί για το ζήτημα του χρέους που έθεσε. Τελικά, απαντήσεις επί του θέματος δεν πήραμε, καθώς τόσο ο κ. Μλεκάνης, όσο και ο πρόεδρος του σώματος κ.  Μπαϊρακτάρης αναλώθηκαν σε διαδικαστικά ζητήματα για το πότε ακριβώς θα έπρεπε να πάρει το λόγο ή όχι.

Ο κ. Μαμσάκος, είπε ότι «είναι τιμή για τη Δράμα, ότι αποφάσισαν να ασχοληθούν δύο επαγγελματίες του χώρου ξανά με την Ονειρούπολη. Δύο δικά μας παιδιά τα οποία έστησαν αυτό το θεσμό και σήμερα διαπρέπουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. (…) Αν κάποιες αντιπολιτεύσεις, εννοούν υπεύθυνους και υπόλογους αυτούς τους ανθρώπους, θα κριθούν από την ίδια την κοινωνία».