Home > Πρώτο Θέμα > Συνέντευξη Τύπου Χατζηγιάννη για την καθαριότητα Έκκληση στους δημότες για καθαρές παιδικές χαρές με αφορμή άρθρο του «Π.Τ.»

Συνέντευξη Τύπου Χατζηγιάννη για την καθαριότητα Έκκληση στους δημότες για καθαρές παιδικές χαρές με αφορμή άρθρο του «Π.Τ.»

Συνέντευξη Τύπου Χατζηγιάννη για την καθαριότητα

Η εικόνα του Δήμου στην καθαριότητα

δεν είναι η καλύτερη!

► Έκκληση στους δημότες για καθαρές παιδικές χαρές με αφορμή άρθρο του «Π.Τ.»

► Προμήθεια φορτηγού με αρπάγη για τα ογκώδη αντικείμενα

► Χατζηγιάννης: «Θα πρέπει να έχουμε πίσω από κάθε πολίτη και έναν οδοκαθαριστή»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου για ζητήματα που αφορούν την καθαριότητα, παραχώρησε χθες το μεσημέρι ο εντεταλμένος σύμβουλος Καθαριότητας του Δήμου Δράμας κ. Τάσος Χατζηγιάννης. Τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε, αφορούν την καθαριότητα των παιδικών χαρών, την περισυλλογή των ογκωδών αντικειμένων, την έλλειψη προσωπικού, τη δημιουργία πράσινου σημείου, καθώς και το πρόβλημα με την ανυπαρξία απορριμματοφόρων τις Κυριακές στο κέντρο της πόλης.

Παιδικές χαρές

Ο κ. Χατζηγιάννης ξεκίνησε την συνέντευξή του με το πρόβλημα των σκουπιδιών στις παιδικές χαρές. Το θέμα είχε παρουσιάσει προχθές ο «Πρωινός Τύπος», με αφορμή τα σκουπίδια που βρίθουν σε παιδικές χαρές της πόλης μας.

Αρχικά, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι «το τελευταίο διάστημα δεν έχουμε καλή εικόνα ως Δήμος Δράμας και ως διεύθυνση Καθαριότητας» και όπως είπε, «δεν θα φτάσει ποτέ ένας Δήμος Δράμας μόνος του, να φροντίσει τέλεια για την καθαριότητα του Δήμου», ενώ τόνισε ιδιαίτερα: «Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι, πολλές φορές, θα πρέπει να έχουμε πίσω από κάθε πολίτη και έναν οδοκαθαριστή. Παράδειγμα τρανταχτό είναι οι παιδικές χαρές. Θα το πω με μεγάλη θλίψη και παρακαλώ όλες τις μητέρες, αλλά κι αυτούς που συνοδεύουν τα παιδιά τους, όλες οι παιδικές χαρές έχουν εξοπλιστεί με κάδους, προκειμένου να ρίχνουν τα απορρίμματα εκεί».

Όπως είπε μάλιστα, «δεν νοείτε να φάει ένα παιδί ένα κρουασάν ή να πιει ένα χυμό και να πετάξουμε κάτω το σακουλάκι ή το κουτάκι. Έξω ακριβώς από την πόρτα σε όλες τις παιδικές χαρές, έχει κάδους, προκειμένου να γίνει περισυλλογή των απορριμμάτων».

Περισυλλογή απορριμμάτων

Σε άλλο σημείο, ζήτησε από τους πολίτες να βγάζουν τα απορρίμματα στους κάδους μισή ή μία ώρα πριν περάσει το απορριμματοφόρο τις πρωινές ώρες. «Δεν νοείται να βγει το απορριμματοφόρο το πρωί, να έχει μαζέψει τα σκουπίδια και αμέσως μετά να κατεβάζουμε τα σκουπίδια μας και να έρθουν την επόμενη μέρα να τα πάρουν. Αυτό επιβαρύνει την γενικότερη εικόνα της γειτονιάς και του Δήμου».

Ογκώδη αντικείμενα

Ιδιαίτερη αναφορά και έμφαση έδωσε ο κ. Χατζηγιάννης για την περισυλλογή των ογκωδών αντικειμένων. Χαρακτήρισε απαράδεκτο να αφήνουμε πάνω στα πεζοδρόμια και δίπλα στους κάδους καναπέδες και στρώματα ή ότι περισσεύει από την ανακαίνιση του σπιτιού μας, επισημαίνοντας ότι γυψοσανίδες, παλιά ξύλα, καναπέδες, στρώματα δεν ανακυκλώνονται.

Όπως είπε, «οι πολίτες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο του Δήμου 25210-22263 και να κλείνουν ραντεβού με την υπηρεσία, να περάσει το φορτηγό να μαζέψει τα ογκώδη αντικείμενα. Μπορούμε να έρθουμε να τα πάρουμε από το σπίτι σας».

xatzigiannhs1

Τα κλαδιά

Ένα άλλο μεγάλο  πρόβλημα είναι τα κλαδιά που πετάνε στους κάδους συμπολίτες μας, από τα δέντρα που κλαδεύουν. Αναφέροντας ένα παράδειγμα, είπε ότι συμπολίτης κλάδεψε τις ελιές του και έβγαλε κλαδιά να γεμίσουν δυο φορτηγά. «Για ποιο λόγο να πάει ο Δήμος να μαζέψει τα κλαδιά; Δεν μπορεί φίλε μου, να έχεις 50 δέντρα στον κήπο σου και να τα κλαδεύεις και να βγάζεις δυο φορτηγά κλαδιά έξω στο πεζοδρόμιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ενώ πρότεινε, για όσους έχουν λίγα κλαδιά, να τα συγκεντρώνουν στον κήπο τους και να τα χρησιμοποιούν στους κάδους κομποστοποίησης να κάνουν κομπόστ και φιλόχωμα για την επόμενη παραγωγή τους. «Δεν χρειάζεται να κάνουμε περίσσιες κινήσεις και να επιφορτίζουμε το Δήμο».

Σε σχετική ερώτηση του «Πρωινού Τύπου», ότι για μεγάλα διαστήματα ο Δήμος δεν έχει σύμβαση με ιδιώτη που να περισυλλέγει τα ογκώδη αντικείμενα και πως διευθετείται το θέμα αυτό, ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε δυνατότητα να βγάλουμε ένα JCB και έχουμε ένα φορτηγάκι του Δήμου για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες», ενώ όπως, «μέσα από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος, η δημοτική αρχή έχει προγραμματίσει να προμηθευτεί ένα φορτηγό με αρπάγη. Που σημαίνει ότι ένας χειριστής θα αρκεί για να μαζεύει τα ογκώδη αντικείμενα και να τα πηγαίνει στην ανακύκλωση».

Πράσινα σημεία

Συνεχίζοντας την απάντησή του προς τον «Π.Τ.», αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία του λεγόμενο Πράσινου σημείου, λέγοντας ότι εκεί οι πολίτες θα μπορούν να μαζεύουν όλα τα ογκώδη αντικείμενα και όχι μόνο. Από έπιπλα, ξυλεία μέχρι και ηλεκτρικές συσκευές. «Εκεί θα υπάρχουν συνεργία που θα χωρίζουν το ξύλο, το ύφασμα, τι μένει να πάει για ανακύκλωση και κάποια θα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Όπως για παράδειγμα κάποια έπιπλα που θα είναι σε καλή κατάσταση. Αυτά δεν θα καταστρέφονται και θα εκτίθεται στο πράσινο σημείο. Και όποιος θέλει να μπορεί να τα πάρει για επαναχρησιμοποίηση». Παρέπεμψε όμως τη δημιουργία του Πράσινου σημείου στο άμεσο μέλλον!

Παραμένοντας στο ίδιο θέμα, είπε ότι ένα Πράσινο σημείο έχει οριοθετηθεί στη διασταύρωση Μυλοποτάμου προς Νικοτσάρα, όπου η έκταση έχει ήδη εξασφαλιστεί ενώ αναμένεται η χρηματοδότηση για την εγκατάσταση.

Έλλειψη προσωπικού και Κυριακές

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, είπε ότι επειδή τα τέλη καθαριότητας είναι ανταποδοτικά, θα πρέπει να υπάρχουν και οι ανάλογες πιστώσεις. «Αυτό αμέσως προϋποθέτει ότι θα μετακυλήσουμε όλο το κόστος στους πολίτες».

Όπως είπε, «παλαιότερα βγάζαμε 13 αυτοκίνητα καθημερινά στην πόλη και τα χώρια και τώρα φτάσαμε να βγάζουμε 9 αυτοκίνητα στο σύνολο, που θα πει 9 οδηγούς και άλλα δυο άτομα από πίσω, περίπου 20 άτομα. Αυτό αμέσως δημιουργεί πρόβλημα στην περισυλλογή των απορριμμάτων. Γι’ αυτό βλέπουμε σε κάποια σημεία με την περισυλλογή. Προσπαθούμε με ένα καλό πρόγραμμα να εξυπηρετήσουμε την κατάσταση με το υφιστάμενο προσωπικό». Παραδέχθηκε πάντως ότι η πρόσληψη προσωπικού είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνει.

Όσον αφορά το ζήτημα απορριμματοφόρου τις Κυριακές, πρόσθεσε ότι «μέχρι πρόσφατα μπορούσαμε να βγάζουμε ένα απορριμματοφόρο την Κυριακή στο στενό κέντρο της πόλης. Υπάρχει ένα νομικό πρόβλημα όσον αφορά την πληρωμή των εργαζομένων. Η Δ/νση Καθαριότητας με τη Δ/νση Οικονομικών συνεργάζονται να το λύσουν. Είναι ένα θέμα που πονάει το Δήμο της Δράμας. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να πληρώνονται κανονικά οι άνθρωποι που θα βγαίνουν την Κυριακή».