Home > νέα > Συζήτηση στη Βουλή για το Νοσοκομείο Δράμας μετά από ερώτηση Κυριαζίδη Σε αντιπολιτευτική διάθεση ρίχνει το ζήτημα των κενών στη Δημόσια Υγεία στη Δράμα ο κ. Πολάκης

Συζήτηση στη Βουλή για το Νοσοκομείο Δράμας μετά από ερώτηση Κυριαζίδη Σε αντιπολιτευτική διάθεση ρίχνει το ζήτημα των κενών στη Δημόσια Υγεία στη Δράμα ο κ. Πολάκης

Συζήτηση στη Βουλή για το Νοσοκομείο Δράμας μετά από ερώτηση Κυριαζίδη

Σε αντιπολιτευτική διάθεση ρίχνει

το ζήτημα των κενών στη Δημόσια

Υγεία στη Δράμα ο κ. Πολάκης

 

 

 

ΕΔΩ και πολύ καιρό, ο βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριαζίδης, είχε καταθέσει σχετική ερώτηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Νοσοκομείο Δράμας αλλά και τα Κέντρα Υγείας του Νομού μας.

Αν και το Υπουργείο Υγείας αρνούνταν μέχρι σήμερα να δώσει απαντήσεις στη Βουλή, ο κ. Κυριαζίδης εξαντλώντας κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία, «υποχρέωσε» τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Πολάκη να προσέλθει στη Βουλή προκειμένου να δώσει απαντήσεις.

Σχολιάζοντας αργότερα τα όσα είπε ο κ. Πολάκης χθες Τρίτη στη Βουλή για τη δημόσια υγεία, ο κ. Κυριαζίδης σχολίασε: «Για τον Αν. Υπουργό Υγείας κ. Πολάκη τα πάντα στο Νομό για τη Δημόσια Υγεία λειτουργούν άψογα.  Απλά όλοι (ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι) έχουν πάρει μία γραμμή: ‘’Καταστροφή, καταστροφή, καταστροφή….’’. Με λίγα λόγια και η ιατρική επιστήμη του Νομού σηκώνει ‘’ψηλά τα χέρια’’ στον κο. Πολάκη. Περαστικά μας».

nosokomeio

Η ερώτηση του κ. Κυριαζίδη

Στην ερώτησή του μεταξύ άλλων, ο κ. Κυριαζίδης επεσήμανε ότι μεταφέρει «την αγωνία, το σήμα κινδύνου, που εκπέμπει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας και των Κέντρων Υγείας, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια της διοίκησης». Επισημαίνει επίσης την έλλειψη αναισθησιολόγων, η οποία «δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή των χειρουργείων και όχι μόνο αυτό, η δεύτερη χειρουργική τράπεζα απειλείται πλέον με κλείσιμο».

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι, «μολονότι θα έπρεπε στο Νοσοκομείο να υπάρχουν πέντε κατ’ ελάχιστον ιατροί της ανωτέρω ειδικότητας, αυτήν τη στιγμή υπηρετούν μόνο δύο. Ο αριθμός υπολείπεται σημαντικά του αναγκαίου. Αποτέλεσμα αυτής της νοσηρής κατάστασης είναι οι ασθενείς που βρίσκονται στην αναμονή είτε να καταφεύγουν σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα εκτός νομού είτε να προσφεύγουν σε ιδιωτικές κλινικές».

Αναφορικά με το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης, επισημαίνεται «η ανάγκη κάλυψης τουλάχιστον δύο εκ των πέντε κενών οργανικών θέσεων ιατρών γενικής ιατρικής και για λόγους ασφαλούς λειτουργίας της μονάδας, ενώ ταυτόχρονα απαιτείται και η κάλυψη των κενών θέσεων παιδιάτρου, μικροβιολόγου και οδοντιάτρου, χωρίς βέβαια να λησμονείται και η ανάγκη κάλυψης της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, η άμεση πρόσληψη του οποίου επιβάλλεται για λόγους ασφαλούς πραγματοποίησης του κυκλικού ωραρίου που επιβάλλεται στις υπηρεσίες αυτές».

Αναφορικά με το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου, αυτό «καλύπτει και τις κεντρικές και τις ιατρικές ανάγκες του Κέντρου Μεταναστών, όπου κρατούνται περίπου πεντακόσιοι μετανάστες με αυξημένα προβλήματα περίθαλψης ελλείπει και εδώ το ιατρικό προσωπικό, οδοντίατρος, μικροβιολόγος και βεβαίως ο ιατρικός εξοπλισμός είναι ανύπαρκτος, παραδείγματος χάριν, καρδιολογικός, οδοντιατρικός εξοπλισμός δεν υπάρχει».

 

Απαντήσεις κ. Πολάκη

Αρχικά, ο κ. Πολάκη μίλησε για οικονομικά στοιχεία: «Το 2015 είχατε προγραμματίσει το Νοσοκομείο της Δράμας να επιχορηγηθεί με 5.225.000 ευρώ. Επιχορηγήθηκε, τελικά, με 5.675.000 ευρώ. Το 2016 δόθηκαν 5.864.000 ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο και 1.996.000 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ. Σύνολο, περίπου, 8.000.000 ευρώ. Το 2017 πήρε 3.365.000 ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο και 5.367.000 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, πάλι οκτώ εκατομμύρια και κάτι από εκεί που είχε 5.200.000 ευρώ μόνο. Επίσης, πήρε και 4.336.000 ευρώ για πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε προσλήψεις που έγιναν στο Νοσοκομείο Δράμας: «Το 2016 στο Νοσοκομείο σας προσλήφθηκαν δεκαέξι άτομα, δύο νοσηλευτικό προσωπικό, δεκαέξι διοικητικό προσωπικό, ένας φαρμακοποιός, ένας βοηθός φαρμακείου. Το 2017 στο Νοσοκομείο σας προσλήφθηκαν επτά άτομα, πέντε νοσηλευτικό προσωπικό, πέντε διοικητικό προσωπικό και ένας φαρμακοποιός. Το 2018 προσλήφθηκαν πέντε άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, επίσης τέσσερα παραϊατρικό προσωπικό και τα δύο είναι σε αναμονή προκήρυξης, δηλαδή έντεκα άτομα.

Το 2017 έχουν προσληφθεί 23 από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, 4 από το επικουρικό λοιπό προσωπικό πλην ιατρών και έγινε και η πρόσληψη με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη σαράντα εννέα ατόμων.

Επίσης, από το 2015 στο Νοσοκομείο σας της «καταστροφής» έχουν προσληφθεί 13 μόνιμοι ιατροί των κάτωθι ειδικοτήτων: ένας ιατρός ειδικότητας ορθοπεδικής, ένας ιατρός παιδιατρικής, ένας νευρολόγος, τρεις βιοπαθολόγοι, ένας ακτινοδιαγνωστικής μετεκπαίδευσης στην παιδοακτινολογία, ένας νεφρολόγος, ένας οφθαλμίατρος, ένας οδοντίατρος, μια ιατρός παθολόγος και δύο ειδικότητας αναισθησιολογίας για την ΜΕΘ.

Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και έχουν σταλεί στο Υπουργείο τρεις γιατροί που αφορούν την ΜΕΘ, είναι σε διαδικασία διορισμού με την προκήρυξη που έγινε για τους πάντες.

Επίσης, τον Μάρτιο του 2018 προκηρύχθηκαν άλλες οκτώ θέσεις μόνιμες και είναι στο στάδιο της κρίσης που αφορούν την πρόσληψη ενός ιατρού παθολόγου, δύο αναισθησιολόγων μόνιμων και πέντε ιατρών για την στελέχωση του τμήματος επειγόντων περιστατικών.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αναισθησιολόγο καλύπτεται από μετακινημένη συνάδελφο από αγροτικό ιατρείο που κάνει το αγροτικό και είναι αναισθησιολόγος. Έχει τρεις και έναν τέσσερις τώρα και είναι προκηρυγμένες στον αέρα οι θέσεις των δύο ειδικευμένων και μόνιμων αναισθησιολόγων.

Εκτός από αυτούς στο Νοσοκομείο προσλήφθηκαν και δεκατέσσερα άτομα επικουρικοί ιατροί με τριετή θητεία, οι οποίοι είναι: δύο μαιευτήρες γυναικολόγοι, δύο βιοπαθολόγοι, δύο καρδιολόγοι, δύο παθολόγοι που η μια αποχώρησε επειδή κατέλαβε θέση σε άλλο νοσοκομείο, ένας νεφρολόγος, ένας οφθαλμίατρος, ένας ΩΡΛ, ένας ουρολόγος και ένας ακτινοδιαγνώστης, ο οποίος παραιτήθηκε και έγινε αίτημα για αντικατάστασή του -αναμένεται ο διορισμός του πολύ σύντομα τις επόμενες ημέρες- και ένας ιατρός με ειδικότητα χειρουργική».

 

Κέντρα Υγείας

Ο αν. υπουργός Υγείας έδωσε απαντήσεις και για τα Κέντρα Υγείας του Νομού Δράμας. Αναφορικά με το Νευροκόπι, είπε ότι «υπηρετούν 10 άτομα προσωπικό 12 γιατροί. Αναμένονται δύο προσλήψεις γιατρών ακόμα από προκηρύξεις που υπάρχουν».

«Στο Κέντρο Υγείας Παρανεστίου υπηρετούν 13 άτομα νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό, 5 ιατροί γενικής ιατρικής κι 1 παιδίατρος. Αναμένονται 1 ΤΕ Ραδιολογίας, που έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη.

Στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης υπάρχουν 16 άτομα νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό και 6 ιατροί, εκ των οποίων ένας παιδίατρος.

Επίσης, στα τρία Περιφερειακά Ιατρεία Καλλιθέας, Αδριανής, Ποταμών υπηρετούν τρεις γιατροί.».